Caz cu acuzaţii de răpire internaţională identic cu cel al mamei arestate din Bucureşti

EXCLUSIV: Dispută juridică între România şi Italia pentru o fetiţă de 2 ani din Iaşi

sâmbătă, 16 aprilie 2016, 01:59
3 MIN
 EXCLUSIV: Dispută juridică între România şi Italia pentru o fetiţă de 2 ani din Iaşi

Caz unic în Moldova, asemănător celui de la Bucureşti unde o mamă a fost arestată după ce ar fi reţinut în ţară copilul pe care îi are cu un canadian, este înregistrat şi pe rolul instanţelor ieşene. O femeie din Iaşi a sesizat Ministerul Justiţiei că fetiţa sa de doi ani ani jumătate ar fi fost reţinută în Italia de fostul ei soţ. Spre deosebire de autorităţile din România, cele din Italia au decis în acest caz ca minora să rămână în Italia întrucât ar avea nevoie de tratament medical. Judecătorii ieşeni au în lucru dosarul, urmând a stabili dacă sunt sau nu de acord cu decizia omologilor lor din Peninsulă. În caz de decizie diferită cu cea din Italia, lucru previzibil, se va apela la arbitraje internaţionale.

Un alt caz cu acuzaţii de răpire internaţională de copii este înregistrat pe rolul Judecătoriei Iaşi, protagonişti fiind o femeie din municipiul nostru şi un italian. Judecătorii au în lucru un dosar în care o mamă îşi acuză fostul soţ, originar din Torino, că îi reţine de un an de zile fetiţa în Italia. O procedură judiciară internaţională complicată a fost demarată, prin intermediul Ministerului Justiţiei, până în prezent nefiind administrate probe că italianul care şi-a reţinut fetiţa în ţara sa poate fi acuzat de răpire. 

Istoricul cazului 

Valentino C. şi Ionela B. au fost căsătoriţi, din relaţia lor rezultând o fetiţă ce acum are în jur de doi ani şi jumătate. După divorţ, justiţia a decis ca minora să locuiască cu mama sa, în Iaşi. De asemenea, judecătorii au mai stabilit ca minora să poată pleca în vacanţă, timp de trei săptămâni, la tatăl ei în Italia. Potrivit unor surse juridice, în 2015, fata ar fi plecat înspre Italia pentru a petrece timp cu acesta. Acolo, Valentino Capozzi ar fi dus copila la mai multe investigaţii medicale şi, potrivit susţinerilor sale, ar fi constatat că fetiţa ar avea mai multe afecţiuni medicale, printre care şi hipoacuzie. În Italia ar fi fost demarate mai multe proceduri medicale în favoarea fetiţei, aceasta rămânând în ţara tatălui şi după ce au expirat cele trei săptămâni cât italianul avea dreptul să reţină copilul. 

Ionela B., au mai spus sursele judiciare, ar fi sesizat încă de anul trecut Ministerul Justiţiei, o sesizare în acest sens fiind remisă şi autorităţilor din Italia. Un judecător din această ţară ar fi înlăturat suspiciunea de răpire internaţională de copii, în baza documentelor prezentate de italian cu privire la presupusele afecţiuni ale copilei. Decizia judecătorului italian a ajuns şi la Iaşi, unde magistraţii de la noi urmează să stabilească dacă sunt sau nu de acord cu ea. În cazul în care judecătorii ieşeni vor ajunge la o concluzie diferită, urmează a fi sesizate forurile internaţionale pentru ca litigiul să fie soluţionat. Între timp, copila pe care Ionela B. o are cu Valentino Capozzi se află în continuare în Italia. 

Un caz similar 

Avocata italianului, Doina Stupariu, ne-a precizat: „Nu sunt foarte multe cazuri de repatriere în România, 3-4 maxim la nivel naţional, iar acesta este primul caz pe zona Moldovei. Este o procedură strictă şi reglementată de regulamentele europene şi nu te poţi abate de la procedurile respective. Ceea ce este impresionant este că se ţine foarte mult cont de interesul superior al copilului. Lăsând la o parte patriotismul local şi anumite prejudecăţi – respectiv că minorul trebuie să stea la mamă, convingerea mea este că dreptatea este de partea clientului meu, şi vreau să dovedesc lucrul acesta şi instanţelor române“.

În ciuda eforturilor insistente, Ionela B. nu a putut fi contactată în cursul documentării acestui material pentru a-şi expune cazul. O problemă similară, mediatizată intens în ultima perioadă, este cea a Anei Maria Nedelcu, o româncă arestată zilele trecute după ce a fost acuzată de autorităţile canadiene că şi-ar fi răpit copilul pe care îl are cu un canadian. Femeia susţine că ar fi venit în România cu copilul ei întrucât canadianul ar fi fost agresiv. Cazul este unul controversat, întrucât femeia a fost arestată prin decizia judecătorilor, deşi procurorii nu au solicitat acest lucru. 

 

Comentarii