EXCLUSIV: Trei preoţi, „rătăciţi” din turmă. Cum vrea Mitropolia să-i aducă pe calea cea bună

vineri, 18 septembrie 2015, 11:57
6 MIN
 EXCLUSIV: Trei preoţi, „rătăciţi” din turmă. Cum vrea Mitropolia să-i aducă pe calea cea bună

Trei preoţi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei sunt la un pas de caterisire, fiind puşi într-o perioadă de probă pentru a-şi putea corecta abaterile de la canonul bisericesc, prin oprirea „de la a săvârşi cele sfinte“ timp de trei luni de zile. Doi dintre preoţi sunt din judeţul Iaşi, – Florin Nicăi, paroh la Runcu, comuna Ţibana, şi preotul Cristian Ştefan Tănase, din Strunga -, în timp ce unul este din judeţul Neamţ, Cristinel Bîzdîga, de la Parohia Borşeni.

Dacă în cazul acestuia din urmă surse din interiorul Mitropoliei ne-au precizat că a fost oprit de la săvârşirea celor sfinte timp de trei luni pentru că ar fi fost găsit sub influenţa băuturilor alcoolice într-un bar din localitate, cazurile preoţilor din Iaşi sunt mai complexe.

Aproape de al doilea divorţ

Preotul Nicăi este descris de către oamenii din sat ca fiind o persoană cu un temperament vulcanic, uneori impulsiv, dar şi că ar fi un „foarte bun duhovnic, la care predica e predică, slujba, slujbă, şi cuvântul, cuvânt“, după cum îl descrie un fost dascăl. Preotul Nicăi a fost căsătorit cu o femeie de care a divorţat în urmă cu aproximativ şase-şapte ani, însă nu a fost sancţionat în niciun fel de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei la momentul respectiv, aducându-se argumentul că era singurul care aducea venituri în familie, fiind tatăl a doi copii ce urmau să rămână în grija sa.

Între timp, părintele s-a recăsătorit şi şi-a continuat activitatea în parohie cu noua sa soţie, deşi în sat au început să circule unele zvonuri cu privire la activitatea sa. Unul dintre acestea vorbeşte despre o încăierare pe care ar fi avut-o în piaţa din Ţibana, într-o zi de marţi, în care a fost târg. Un vânzător ambulant i-ar fi ocupat locul socrului său care vindea în târg în mod constant: părintele a chemat Poliţia, iar în învălmăşeala care s-a produs acolo a intrat personal într-o încăierare fizică cu bărbatul respectiv, fiind oprit de către oamenii legii. Însă părintele nu a intrat în vizorul Mitropoliei în urma comportamentului său, ci în urma faptului că şi a doua căsnicie a început să i se destrame, iar momentan este pe punctul de a fi decăzut din treaptă sau caterisit, dacă în aceste trei luni nu reuşeşte să îşi refacă mariajul.

Soţia s-a refugiat la mănăstire

„Noi căutăm cu toată delicateţea şi cu toată dragostea posibilă să îi ajutăm pe preoţii aflaţi în această situaţie să îşi vadă greşelile, să vadă ce este de îndreptat, să-şi îndrepte viaţa acolo unde este cazul. Ne dorim întotdeauna recuperarea lor, abia în ultimă instanţă luăm unele decizii mai drastice“, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB.

Fiind la al doilea divorţ, părintele riscă acum să rămână fără parohie şi fără dreptul de a-şi mai practica meseria. Mai mult, surse apropiate anchetei desfăşurate de Mitropolie au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, ameninţată cu bătaia, soţia acestuia a plecat să se refugieze timp de câteva săptămâni la o mănăstire din judeţul Neamţ. „Aici, problema cea mai mare este procesul de divorţ. I-am atras astfel atenţia că e nevoie să îşi refacă căsnicia, să înceteze acest proces, că nu va mai putea fi preot, conform canoanelor. Pot fi unele circumstanţe agravante, cum este faptul că a mai fost căsătorit şi divorţat încă o dată“, a precizat pr. Constantin Sturzu.

Acesta a precizat că a existat o perioadă la nivelul întregii Bisericii Ortodoxe Române când canonul nu s-a aplicat în litera lui şi s-au căutat soluţii pentru ca preoţii care se recăsătoresc să nu fie scoşi din preoţie, însă, fiindcă astfel de cazuri s-au înmulţit, Sfântul Sinod a hotărât să nu se mai facă nicio excepţie. Cazul preotului Nicăi urmează să fie analizat într-un Consistoriu, care să decidă dacă decizia separării a venit sau a fost cumva influenţată de acesta, dacă se va ajunge într-un final la divorţ.

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, preotul a negat cu fermitate nu doar faptul că ar exista o măsură luată împotriva sa, ci şi faptul că ar exista un divorţ. „Nu este niciun divorţ, nu este nimic, nu ştiu cine v-a informat despre aceste lucruri“, a spus acesta.

A lăsat o familie iarna în stradă

Cazul preotului Cristian Ştefan Tănase, din Strunga, este unul care porneşte tot de la recăsătorie, dar în care aceasta este doar cauza agravantă. Bărbatul a fost acuzat de către o familie de bătrâni din Roman că le-ar fi cumpărat la preţ de nimic apartamentul în urma unei executări silite, dar că aceştia aveau dreptul de a locui acolo până în primăvară pentru a-şi putea găsi o altă locuinţă, însă au fost scoşi în stradă în mijlocul iernii, după ce, anterior, le-au fost tăiate utilităţile.

Însă ancheta Mitropoliei a scos în evidenţă faptul că nu el, cât soţia sa, care, după căsătorie, şi-a păstrat numele de fată, Simona Iuliana Ailincăi, ar fi cea implicată în incidentul cu familia de bătrâni. „Faptul că este divorţat şi recăsătorit iarăşi este o circumstanţă agravantă, dar nu acesta a fost subiectul, ci comportamentul faţă de această familie. Trebuie lămurit faptul că nu contează doar preotul, dacă este implicat el, ca persoană. Contează şi familia sa, în special soţia, preoteasa, care trebuie să se supună şi ea unor rigori, trebuie să aibă un comportament moral. Or, atitudinea faţă de aceşti pensionari nu este în conformitate cu morala creştină“, a precizat pr. Constantin Sturzu.

Un alt fapt agravant în cazul preotului din Strunga este acela că, deşi parohia deţine o casă parohială, iar rostul preotului este de a sta în sânul comunităţii, el a ales să stea retras, la capătul comunei, într-un apartament dintr-un complex de blocuri în care stă şi primarul comunei.

Şi în cazul preotului Tănase urmează să se întrunească o comisie pentru a ancheta cu exactitate cazul pentru a se vedea măsurile care urmează a fi luate. Însă, în cazul acestuia din urmă, dacă se va dovedi implicarea lui sau a preotesei în acuzele familiei respective, şansele ca acesta să nu fie caterisit sunt mici.

 

Comentarii