Explicaţiile unor scandaluri

Comportamentul antrenorului Nicolo Napoli a generat reacţiile deplasate ale jucătorului Ovidiu Mihalache şi ale directorului sportiv Ovidiu Pancu

joi, 12 mai 2016, 01:43
4 MIN

 

 

 
 
“Cum e posibil ca la o echipă neînvinsă de şase etape, aflată la un pas de o performanţă mare, calificarea în Europa League, cu o situaţie financiară bună, să apară atâtea scandaluri?”, este întrebarea care frământă, firesc, pe cei care urmăresc ceea ce se întâmplă la CSMS Iaşi. “Ziarul de Iaşi” a intrat în intimitatea echipei, a discutat cu mai mulţi fotbalişti şi angajaţi ai clubului, pentru a vă prezenta cum s-a ajuns la conflictele care au dus la excluderea fotbalistului Ovidiu Mihalache şi a directorului sportiv Ovidiu Pancu şi ce se face pentru ca astfel de episoade tensionate să nu mai apară. Mărturiile surselor de încredere din interiorul clubului au creionat următorul tablou, ale cărui tuşe au mai fost amintite, parţial, în trecut.
 
 
 
Din start trebuie spus că factorul esenţial al rezultatelor apărute în ultima perioadă la CSMS este soliditatea grupului experimentat de jucători care lucrează în Copou. Pe un fond general modest existent în Liga I, o echipă formată din fotbaliştii rutinaţi, care au ştiinţa jocului şi stau foarte bine în teren şi fără a fi dirijaţi, bine pregătiţi fizic şi stimulaţi financiar poate obţine rezultate care, teoretic, depăşesc aşteptările. De altfel, acest lucru fusese recunoscut public de Nuno Viveiros, de mai mult timp: “Cheia constă în faptul că suntem un grup format din jucători experimentaţi, care ştiu ce vor. Nu suntem prieteni, să mergem la bere sau altceva, însă toţi ne ştim interesul nostru şi al familiilor noastre. Factorul financiar este un stimulent important”.
În afară de liniştea financiară şi de prospeţimea fizică, disciplina este esenţială la o echipă de profilul CSMS. Or, antrenorul Nicolo Napoli a fost cel care a ştiut să ţină bine vestiarul încă de când a sosit la Iaşi. Fără să aibă metode de antrenament ieşite din tipare, fără să acorde importanţă studiilor video al echipei proprii ori a adversarului, cu un discurs motivaţional modest, fără inspiraţie la schimbări, italianul a excelat  la capitolul “autoritate”. Aceasta a fost alimentată şi de trecutul lui de fotbalist la Juventus Torino, şi de faptul că a mizat sau adus jucători cu care a mai lucrat şi care-l ascultă fără probleme (Mitic, Ciucă, Vasile Gheorghe, Hotoboc) şi de titularizarea fotbaliştilor cu personalitate, chiar dacă aceştia mai gafau, dar şi de rezultatele excelente obţinute în returul trecut, când şansa i-a dat o consistentă mână de ajutor.
Treptat însă, lipsa de tact a italianului a început să-şi arate colţii. Suspicios, lipsit de diplomaţie, subiectiv în unele privinţe, având o colaborare dificilă şi cu personalul din club, Napoli a creat destule tensiuni. Pe la colţuri, mai mulţi jucători au început să se plângă de faptul că şedinţele de pregătire sunt cam aceleaşi de un an şi jumătate, că nu se lucrează aspectele jocului în care apar probleme, că sloganul “la mine joacă cei pe care-i văd că se prezintă bine la antrenamentele dinaintea partidei” nu prea poate fi pus în practică de vreme ce antrenorul lipseşte şi 3-4 zile înaintea meciurilor, că indiferent de cum te comporţi nu eşti băgat în seamă dacă tehnicianului nu îi (mai) place de tine, scandalul pariurilor, în care a fost implicat italianul, fiind un alt element care i-au şubrezit poziţia.
Dacă până acum, majoritatea a rezistat presiunii (Cristea e cel mai bun exemplu, jucătorul cel mai eficient din acest an fiind supus în repetate rânduri unor şicane) sau chiar încercărilor de excludere din lot (ultimul exemplu este Bădic, care demonstrează că nu merita tratamentul la care a fost supus), Mihalache a clacat. El i-a aruncat vorbe dure antrenorului, după ce acesta l-a tratat nedrept pe jucător şi, în plus, i-a spus câteva fraze provocatoare înainte de plecarea la Cluj. Şi în privinţa colaboratorilor, situaţia a fost asemănătoare: preparatorul fizic Cezar Honceriu a plecat vara trecută după ce a auzit câteva replici cel puţin ciudate din partea lui Napoli, Ovidiu Pancu a răbufnit tot în urma unor nemulţumiri exagerate ale tehnicianului.
Dacă în ceea ce-l priveşte pe Honceriu, care nu a ieşit cu declaraţii acuzatoare în presă, sau pe alţi jucători, care l-au contrat discret, Napoli a făcut un pas înapoi, excluderile lui Mihalache şi Pancu (acesta a mai avut însă şi alte probleme, care au fost trecute cu vederea) au fost cerute imperativ. Fapt firesc, de altfel, pentru că autoritatea şefului băncii tehnice nu mai putea fi menţinută dacă în vestiar mai intra un fotbalist care i-a spus de faţă cu toată echipa că “eşti cel mai slab antrenor cu care am lucrat” şi care, în plus, nici nu şi-a cerut scuze imediat, ori dacă mai colabora cu un director sportiv care a sărit calul în privinţa cuvintelor pe care i le-a adresat.
Acum, sesizând pericolul existent, preşedintele CSMS, Florin Prunea, care ştie să vorbească pe limbajul jucătorilor, a venit în aceeaşi zi cu echipa spre Iaşi, chiar dacă, de regulă, şi el lipseşte mult din Copou. Mulţi spun că dacă fostul internaţional ar fi fost prezent la Iaşi în săptămâna de după meciul cu Timişoara, incidentul cu Mihalache nu ar mai fi apărut. Pe lăngă stimularea financiară suplimentară, prin dublarea primelor pentru ultimele cinci meciuri, preocupările preşedintelui au  fost legate de prevenirea unor alte derapaje, Prunea, ca şi toţi cei de la club, fiind conştient că obţinerea calificării în Europa League se poate obţine doar într-un climat liniştit. Iar atingerea obiectivului ar însemna bani frumoşi, imagine şi, pentru că, vrem, nu vrem, valoarea unui antrenor este dată în exterior doar de ultimul rezultat obţinut, încununarea faptului că Prunea a fost inspirat când l-a adus pe Napoli la Iaşi…
 

PS: În play-off etapa a X-a: Poli Timişoara – CSU Craiova 2-2 (0-1). Goga (’49 – penalty), D. Popescu (’51) /Torres (’42-autogol), Băluţă (’53). 

 

 

Comentarii