Femeie de 38 de ani, la spital cu o boală rară, cu evoluţie rapidă: a rămas fără un rinichi

miercuri, 24 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Femeie de 38 de ani, la spital cu o boală rară, cu evoluţie rapidă: a rămas fără un rinichi

„Pielonefrita emfizematoasă este o afecţiune rapid progresivă şi o infecţie ameninţătoare de viaţă. Femeile sunt afectate de două ori mai frecvent decât bărbaţii, rata de mortalitate ajungând la 80%“, spune un medic din cadrul Spitalului „Parhon“

O femeie în vârstă de 38 de ani a ajuns în stare gravă la Iaşi şi a fost operată de urgenţă la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ în urma unei complicaţii infec­ţioa­se rare, numită pielonefrită emfizematoasă. Din această cauză, femeia a pierdut un rinichi, boala de care suferea cauzând afectarea severă a organului. Aceasta a fost transferată la spital cu elicopterul SMURD, fiind iniţial diagnosticată cu insuficienţă renală. În urma investigaţiilor efectuate, medicii de la „Parhon“ au stabilit că este necesară o intervenţie chirurgicală de urgenţă, deoarece starea femeii era una gravă. Astfel, în cursul zilei de luni, în cadrul Clinicii de Urologie, acesteia i-a fost scos rinichiul afectat.

„Pacienta a venit la noi cu o stare septică şi insuficienţă renală acută. După ce a fost adusă la spital, s-a efectuat computer tomograf abdominal, care a decelat o complicaţie infecţioasă mai rară, pielonefrită emfizematoasă. Aceasta este o urgenţă chirurgicală şi medicală. A necesitat in­trarea în sală şi nefrectomia rinichiului afectat“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Pacienta se află în continuare pe Anestezie şi Terapie Intensivă, cu o stare generală influenţată, medicii spunând că speră într-o evoluţie favorabilă, mai ales având în vedere că în lipsa acestei intervenţii chirurgicale viaţa pacientei ar fi fost pusă în pericol. „Cauza este una infecţioasă, iar faptul că pacienta avea diabet zaharat predispune la această complicaţie, riscul fiind mai mare în cazul pacienţilor cu această afecţiune. Încă este prea devreme să ne dăm seama dacă pacienta va avea nevoie de dializă, cel mai probabil nu, teoretic se poate trăi cu un singur rinichi, dacă nu este afectat“, a completat dr. Ionuţ Nistor. Pielonefrita emfizematoasă este o afecţiune rapid progresivă şi o infecţie ameninţătoare de viaţă, observată mai ales la pacienţii diabetici.

 Femeile sunt afectate de două ori mai frecvent decât bărbaţii, rata de mortalitate ajungând la 80%. Evoluţia cli­nică a bolii poate fi severă şi ame­nin­ţătoare de viaţă dacă nu este recunoscută şi tratată adecvat.  

 

Comentarii