FESTIVAL După tăierea teilor, Primăria încearcă să-şi spele păcatele cu poezii şi concursuri

joi, 18 iunie 2015, 01:52
2 MIN
 FESTIVAL După tăierea teilor, Primăria încearcă să-şi spele păcatele cu poezii şi concursuri

În timp ce societatea civilă solicită insistent replantarea teilor pe pietonalul Ştefan cel Mare, Primăria alocă fonduri pentru două festivaluri dedicate teilor.

Cele două manifestări, care „sunt diferite, dar integrate”, conform oficialilor municipalităţii, beneficiază de o finanţare de aproximativ 34.000 lei de la bugetul local. Fondurile oferite de Primărie reprezintă 70% din bugetul total al celor două manifestări. Intitulate „Festivalul Florilor de Tei” şi „Poezia Florilor de Tei”, evenimentele au loc în Parcul Copou în perioada 15 – 23 iunie.
 
Reprezentanţii Primăriei spun că primul festival este axat pe artă plastică şi artă florală, iar al doilea este realizat de Casa de Cultură „Mihail Ursachi” în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor, printre invitaţi aflându-se şi scriitori din Chişinău şi Cernăuţi. Implicarea muncipalităţii în cele două manifestări a stârnit controverse în rândul susţinătorilor replantării teilor pe pietonal. „Având în vedere acţiunea de tăiere a teilor a administraţiei locale, nu mi se pare oportună asocierea Primăriei cu astfel de evenimente. Just ar fi să vadă cum pot repara o greşeală pe care au făcut-o prin tăierea teilor”, a comentat Alexandrina Dinga, reprezentantă a grupului civic.
 
Ea a adăugat că, în prezent, „Iaşul iubeşte teii” lucrează la un nou proiect privind replantarea teilor care va fi înaintat Primăriei în luna iulie. Municipalitatea a decis, în februarie 2013, tăierea a aproape 100 de copaci de pe pietonalul Ştefan cel Mare. Iniţial, oficialii Primăriei au motivat că arborii sunt uscaţi pentru ca, ulterior, să afirme că a fost adoptată această decizie pentru o mai bună vizibilitate a clădirilor istorice din zona pietonalului. Pentru acţiunea de tăiere, Primăria a fost amendată cu 60.000 lei de Garda de Mediu, sancţiune care a fost contestată în instanţă, dar, între timp, municipalitatea a pierdut procesul desfăşurat la Bucureşti. Tăierea teilor a dus la constituirea mişcării civice „Iaşul iubeşte teii” la care au aderat, până în prezent, peste 12.000 de persoane. Recent, grupul a fost premiat la Gala Societăţii Civile pentru impactul campaniei şi acţiunile derulate pe parcursul acesteia.
 
 

Comentarii