Fiecare scară de bloc din Iaşi, păzită de câini. Noaptea, animalele devin agresive (FOTO)

joi, 11 septembrie 2014, 02:01
6 MIN

Printre tomberoane sau maşini de lux, lângă tonete sau în faţa băncilor, în cuşti sau în scări de bloc, la ore târzii din noapte, câinii vagabonzi sunt peste tot. Iaşul pare un imens adăpost pentru patrupede. Unii ieşeni le-au făcut şi cuşti. „Câinilor le dăm de mâncare şi ei ne păzesc maşinile“, explică locatarul unui bloc din Dacia. Angajaţii „Salubris“ sunt depăşiţi.

Ieşeni, nu vă aventuraţi noaptea afară din locuinţă! Aceasta este concluzia jurnaliştilor după o incursiune prin cartierele oraşului, după miezul nopţii, până spre dimineaţă. Imediat după ora 24, câinii maidanezi pun stăpânire pe oraş, la propriu, până dimineaţă la prima geană de lumină. În „incursiunea“ de trei ore făcută de jurnaliştii Ziarului de Iaşi, au fost fotografiaţi peste 80 de câini.

În cartierul Dacia, ieşenii au construit adevărate cuşti pentru câinii maidanezi, chiar lângă scările blocurilor. „Câinilor le dăm de mâncare şi ei ne păzesc maşinile“, a spus locatarul unui bloc, care ieşise din apartament afară să fu­meze o ţigară. Pe strada Arcu, lângă Secţia 2 Poliţie, jurnaliştii au dat peste o haită cu şapte câini. De asemenea, la chioşcul non-stop de lângă Casa Studenţilor, de la Fundaţie, îşi fac veacul în fiecare noapte opt câini. Aceştia reprezintă o sursă de amuzament pentru tine­rii care-şi pierd nopţile în zonă, după cum au remarcat jurnaliştii, la ora 2 noaptea. Multe haite de câini au fost fotografiate în timp ce „păzeau“ tomberoanele de gunoi, aşa că un sfat util este să nu duceţi seara gunoiul.

După câteva minute parcurse pe străzi, în zona Bicaz, din cartierul Dacia, la un bloc de pe malul Bahluiului aflat pe strada Stră­moşilor, atenţia ne-a fost atrasă de doi câini care se plimbau prin zonă. Apropiindu-ne, aceştia au intrat într-o grădină a unui bloc, unde era construită o cuşcă. La nici o sută de metri depărtare, tot pe aceeaşi stradă, dar la numărul 37, o altă cuşcă, în care dormea un câine. Cel mai probabil cuşca a fost amplasată, la nici zece metri de intrarea în bloc, de către locatarii scării DF 6. După ce am parcurs alţi o sută de metri, pe strada Strămoşilor la nr. 27, aproape de intrarea blocului DF 11, am dat peste o altă cuşcă. Aici, locatarii au pus şi o farfurie. Câinele dormea liniştit la cinci metri de „casă“. În jurul orei 24.20 am trecut în cealaltă parte a cartierului, unde am dat peste un maidanez alb ce se plimba agale pe lângă Şcoala Ge­nerală „George Coşbuc“. După ce am virat printre blocurile de pe Aleea Vitejilor, am ob­servat o altă cuşcă, imensă, dar aici „loca­tarul“ nu se afla „acasă“. În schimb, chiar lângă piaţa Dacia, am întâlnit alte trei patrupede care lătrau zgomotos la o pisică urcată într-un copac.

Câinii scormonesc prin gunoaiele din Canta

Trecând în cartierul Canta, am observat că patrupedele „stăpânesc“ toate locurile unde Salubris a amplasat tomberoanele. Un sfat bun pentru ieşenii care locuiesc în acest cartier este să evite aruncarea gunoiului în timpul nopţii. În acest caz, este valabilă zicala cum că aruncarea gunoiului pe timpul serii aduce ghinion. Imediat cum am trecut din Dacia în Canta, la tomberoanele de lângă bariera BJATM, la ora 24.50, am observat trei câini care căutau prin resturile menajere. Un altul, la nici 50 de metri depărtare, pe strada Războieni, mânca oase aruncate de un locatar milos de la balcon, chiar în mijlocul drumului. Alţi trei câini stăteau de veghe chiar în dreptul agenţiei BRD, pe strada Canta. Trecând în Păcurari, doi maidanezi „păzeau“ tomberoanele de lângă piaţă. Tot aici, era amplasată o cuşcă pentru cei doi, de către ieşeni binevoitori. Peste stradă, un alt patruped dormea pe asfalt, iar la 200 de metri depărtare, pe strada Şipoţel, doi câini negri lătrau în noapte. La mică depărtare, pe strada Păcurari, jurnaliştii au fotografiat încă trei câini care se plimbau agale, probabil căutând mâncare.

Maidanezi sunt şi pe Arcu sau pe Ştefan cel Mare

Pe strada Arcu, jurnaliştii au dat peste o adevărată haită de câini, care păreau foarte bine hrăniţi. Ceata era alcătuită din aproximativ zece câini. Aceştia dormitau în jurul orei 1.30 dispersaţi pe cele două trotuare ale străzii. Incercând să fotografiem doi câini aflaţi sub un autoturism, din toate părţile au sărit şi ceilalţi, unindu-se într-un cor de lătraturi. Un locatar aflat în balconul unui bloc a fluierat scurt, şi i-a asmuţit mai tare. Am părăsit zona rapid, mergând spre strada Silvestru, unde am observat alte două necuvântătoare. Pentru un moment de respiro, urcând spre Fundaţie, am avut o surpriză mare: chiar pe trotuarul din faţa Casei Studenţilor, lângă parc, se odihnea o întreagă „şatră“ de câini. În faţa chioşcului deschis non-stop se aflau opt dintre ei, întinşi pe asfalt, spre amuzamentul tinerilor care-şi pierd nopţile prin zonă. „Căţeii“ nu păreau agresivi. Ne-au înconjurat imediat, flutu­rându-şi cozile în momentul în care au observat interesul nostru. Maidanezi sunt şi în zona centrală a Iaşului, chiar pe pietonalul Ştefan cel Mare. Un patruped negru dormea în jurul orei 2 în faţa unui magazin de articole feminine, la 300 metri depărtare de Primărie.

Haita de la Rondul Vechi

Trecând spre cartierele dinspre sud-vestul oraşului, în numărat încă un câine pe strada Mircea cel Bătrân, şi alţi doi în intersecţia Galata, chiar lângă biserică. Un altul l-am reperat pe strada Petru Şchiopu, lângă Purcica, şi alţi patru dulăi în intersecţia din strada Bradului, vis-a-vis de Gara Inter­naţională, plus alţi doi lângă magazinul Lidl de la Belvedere, Nicolina. Spre CUG, am cotit dreapta către Cimitirul „Buna Vestire“, unde numai pe aleea Tudor Neculai am mai pus la numărătoare cinci mai­danezi. O haită de cinci maidanezi am găsit chiar lângă chioşcurile din intersecţia de la Rondul Vechi, la ora 3 dimineaţa, iar un alt câine se plimba agale după mâncare la penultima staţie de autobuz din CUG. Aici, am virat stânga, pe strada din spatele blocurilor situată paralel cu şoseaua Nicolina, unde în faţa blocului 982 am fotografiat alte două necuvân­tătoare. Un altul se plimba pe pasarela Poitiers şi încă unul pe bulevard, în zona fostului Siraj. În capătul bulevardului, spre pasarela Bucium, la benzinăria So­car stăteau tolăniţi trei câini negri. În Tătăraşi, un grup de trei se plimbau printre tarabele din Piaţa Chirilă, iar un altul căuta mâncare pe strada Ion Creangă.
 

Comentarii