Firma familiei Fenechiu a pierdut războiul din curtea Mitropoliei

luni, 26 august 2013, 01:50
2 MIN
 Firma familiei Fenechiu a pierdut războiul din curtea Mitropoliei

După aproape un an de contestaţii şi reevaluări, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a selectat firmele care se vor ocupa de reabilitarea ansamblului mitropolitan.

Proiectul european de la Catedrala Mitropolitană a intrat în linie dreaptă. După aproape un an de contestaţii şi reevaluări, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a selectat firmele care se vor ocupa de reabilitarea ansamblului mitropolitan. Oferta câştigătoare îi aparţine asocierii formate din Iasicon şi Construcţii Unu, ambele din Iaşi, care au propus suma de 35,4 milioane de lei pentru implementarea investiţiei europene.
Contractul pus la bătaie de Mitropolie a avut un parcurs sinuos. Şase asocieri formate din 25 de firme din Ploieşti, Bucureşti, Iaşi, Buzău sau Prahova s-au bătut pe cei 41,5 de milioane de lei ai Mitropoliei. După evaluarea ofertelor, doar două asocieri din Iaşi au mai rămas în joc, celelalte fiind respinse de autoritatea contractantă. În fază finală, firmele Iasicon şi Construcţii Unu au fost declarate câştigătoare, iar Fene Grup (controlată de familia deputatului PNL Relu Fenechiu), Conest şi Grup Construcţii Est au fost clasate pe locul doi. Asocierea respinsă a depus două contestaţii, una din partea firmei Fene Grup, iar alta, formulată de Conest. Societatea Fene Grup a fost de părere de oferta depusă de concurenţă a fost prea mică. „Riscul atribuirii executării contractului pentru o valoare inferioară mediei valorilor ofertelor din eşalonul superior (valoarea medie a ofertelor din jurul pragului de 40,5 mil lei) poate avea drept consecinţă directă realizarea lucrărilor la parametri calitativi şi tehnici inferiori, cu impact asupra comportării în timp a construcţiei şi a unor costuri suplimentare de mentenanţă“, a susţinut Fene Grup în contestaţie. CNSC a admis aceste plângeri şi a întors rezultatul licitaţiei, însă Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a declarat câştigătoare aceleaşi firme. Rezultatul reevaluării a fost contestat şi de firma Conest, care a susţinut că firmele selectate nu au avut o ofertă financiară reală, având furnizori care nu ar fi comercializat niciodată produsele indicate. Nici această contestaţie nu a întors rezultatul licitaţiei, consiliul fiind de părere că plângerea formulată de Conest nu este întemeiată.

Proiectul european atât de disputat de constructori prevede consolidarea a şase monumente din centrul Iaşului: Catedrala Mare, Mitropolia Veche (Biserica Sf. Gheorghe), Palatul Mitropolitan, Cancelaria mitropolitană, biblioteca şi căminul monahal. Pe lângă lucrările de reabilitare, proiectul mai cuprinde iluminatul arhitectural al ansamblului, amenajarea peisagistică, precum şi amenajarea catapetesmelor din Catedrala Mitropolitană şi a Catedralei vechi. De asemenea, va fi amenajat un muzeu în subsolul catedralei dotat cu spaţiu polivalent şi zone de cult. Acestea lucrări vor dura 30 de luni.

Comentarii