Fostul lider liberal ieşean dă cu manualul de Drept în capul şefilor din Penitenciarul Vaslui. Fenechiu se pregăteşte de eliberare

miercuri, 18 mai 2016, 01:58
3 MIN
 Fostul lider liberal ieşean dă cu manualul de Drept în capul şefilor din Penitenciarul Vaslui. Fenechiu se pregăteşte de eliberare

Acesta poate ieşi din puşcărie chiar în acest an. Fostul lider liberal a convins instanţa că o lucrare de a sa ar putea fi luată în calcul la eliberarea condiţionată, chiar dacă articolul care reglementează acest lucru este suspendat din luna februarie. “Ziarul de Iaşi” prezintă argumentele juridice luate în calcul de judecători.

Fostul ministru ieşean Relu Fe­nechiu a obţinut o victorie importantă în justiţie. Ex-liberalul i-a convins pe judecătorii de la Vaslui să îi admită o plângere formulată împotriva refuzului reprezentanţilor penitenciarul de a-i lua în calcul la execu­tarea pedepsei o carte scrisă din spatele gratiilor. Decizia judecătorilor vasluieni ar putea fi folosită ca model şi de alţi deţinuţi care au scris „lucrări ştiinţifice“ în spatele gratiilor şi care, teoretic, nu ar mai putea beneficia de scăderea cu 30 de zile din cuantumul pedepsei. 

Contextul 

Relu Fenechiu a înaintat în luna decembrie a anului trecut o cerere către Penitenciarul Vaslui, unde este încarcerat, solicitând ca să i se acorde drepturile legale pentru elaborarea lucrării ştiinţifice intitulată „Creşterea eficienţei motorului prin reducerea energiei pierdute“, publicată în Buletinul Institutului Politehnic din Iaşi – Editura Politehnium, în 2015. În respectiva solicitare, Fenechiu a invocat articolul 96, aliniatul 1, litera f din Legea 254/2003, care prevedea că pentru o lucrare ştiinţifică publicată, un deţinut beneficiază de o re­ducere cu 30 de zile a pedepsei. Co­misia din Penitenciarul Vaslui, dar şi judecătorul delegat la această unitate, s-au pronunţat cu privire la solicitarea lui Fenechiu în luna februarie, res­pectiv martie 2016, după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care a abrogat articolul ce stabilea scăde­rea pedepsei pentru lucrările şti­inţifice. Cu toate acestea, Fenechiu i-a convins pe judecători să îi admită solicitarea şi să dispună luarea în calcul a cărţii scrise de el. Explicaţia: principiul retroactivităţii, susţin specialişti în Drept consultaţi de „Ziarul de Iaşi“. 

Explicaţia 

Cererea lui Relu Fenechiu a fost înaintată reprezentanţilor Penitencia­rului într-un moment în care articolul de lege invocat de acesta nu era suspendat. E vorba de un drept material pe care Relu Fenechiu îl avea în momentul în care a remis cererea şi, chiar dacă solicitarea sa a fost ana­lizată după ce Guvernul a suspendat articolul, Fenechiu are şi acum dreptul să i se scadă cele 30 de zile din pedeapsă pentru cartea scrisă. „E ca şi cum ai cere să ţi se dea indemnizaţie de revoluţionar, iar după ce tu ai depus cererea legea se anu­lează. Dreptul tău, prevăzut de lege în momentul în care era în vigoare, rămâne şi după ce aceasta a fost anulată. Niciun drept nu are durată nelimitată în timp. Prin lege, acel drept poate să nu mai fie acordat, însă dacă ai cerut în timpul în care legea provoacă efecte, atunci dreptul rămâne. Judecătoria a corectat ceea ce nu a făcut judecătorul delegat. Instanţa nu avea cum să soluţioneze în baza legii de acum o situaţie de dinainte de suspendarea articolului“, a precizat un profesor universitar de la Facultatea de Drept, pentru „Ziarul de Iaşi“

Când ar putea fi eliberat

Decizia Judecătoriei Vaslui poate fi un model şi pentru alţi deţinuţi care au scris şi depus cereri de acordare a privilegiului stabilit de articolul menţionat înainte ca acesta să fie suspendat. Pe principiul neretroactivi­tă­ţii, toate aceste solicitări ar putea fi admise. În cazul cererilor depuse după suspendarea articolului, deţi­nuţii nu mai pot beneficia de reducerea de pedeapsă. 

Relu Fenechiu a brevetat până acum trei invenţi: microhidrocentrala plutitoare, cricul încorporat în maşină şi stingătorul cu senzori. De asemenea, are şi două cărţi scrise, şi ar putea beneficia astfel de o reducere cu 5 luni de pedeapsă, în condiţiile în care este propozabil pentru eliberara condiţionată după două treimi din pedeapsa totală de 5 ani, primită pe 30 ianuarie 2014. În aceste condiţii, Fenechiu ar putea fi eliberat condiţio­nat în luna decembrie a acestui an. Asta fără a se lua în calcul şi zilele câştigate prin munca desfăşurată în penitenciar. 

Comentarii