Majoritatea acupanţilor stăteau aici abuziv

(FOTO) Monument eliberat: o nouă evacuare de romi, în Păcurari

marți, 27 iunie 2017, 01:50
3 MIN

Este vorba de Casa Buicliu, situată vizavi de blocuri Păcurari. O singură familie de aici locuia cu forme legale. Chiria plătită Primăriei de această familie numeroasă, cu 19 membri din care 5 minori, era de 13 lei/lună.

Municipalitatea a evacuat ieri mai multe persoane care locuiau abuziv într-un monument istoric. Primăria a mai intervenit anterior la Casa Buicliu, amplasată în staţia de autobuz Blocuri Păcurari, dar locatarii clandestini au revenit în clădire, chiar dacă angajaţii instituţiei au montat grilaje. Iniţial, cei vizaţi au evacuat de bunăvoie imobilul, dar situaţia s-a tensionat pe parcurs. Oamenii au ameninţat că îşi vor pune mobila în stradă, cu intenţia declarată de a bloca artera de circulaţie, şi nu vor părăsi zona din faţa clădirii. Alţii au susţinut că vor merge în faţa Primăriei şi vor protesta. Cu toate acestea, nu a fost nevoie de intervenţia în forţă a poliţiştilor, situaţia fiind ţinută sub control de aceştia. După circa o oră de la începutul acţiunii de evacuare, lucrătorii Salubris au pătruns în clădire şi au scos ultimele lucruri ale oamenilor, în contextul în care unii dintre foştii locatari clandestini au refuzat să continue evacuarea. În acelaşi timp, poliţişti şi reprezentanţi ai Primăriei aplicau sigilii.

19 persoane plăteau o chirie de 13 lei/lună

„Am de 17 ani dosar la Primărie pentru a obţine o locuinţă socială. Unde am să mă duc acum?”, a spus unul dintre foştii locatari. În cazul unei familii care locuia în condiţii legale, Primăria a oferit o locuinţă în strada Decebal, repartiţia fiind făcută deja prin decizia Consiliului Local. Familia este formată din 19 persoane (din care 5 minore) şi achita o chirie lunară de 13 lei, în condiţiile în care trei dintre acestea deţin certificate de încadrare în grad de handicap. Prima evacuare a avut loc în noiembrie 2015, dar, după plecarea executorului judecătoresc şi a forţelor de ordine, cei evacuaţi s-au întors, au distrus grilaje şi au reintrat în spaţii. După evacuarea de ieri, Primăria a decis ca imobilul să rămână sub pază pentru a evita reîntoarcerea evacuaţilor. Imobilul este format din două corpuri de clădire, iar monumentul istoric, care este construit în anul 1890, are deschidere la strada Păcurari. Anterior, aici a funcţionat pentru o perioadă Biblioteca „Gh. Asachi”. În prelungirea acestuia, de-a lungul timpului, au fost amenajate unele anexe, construcţii pe care, acum, municipalitatea vrea să le demoleze pentru că nu mai prezintă siguranţă în exploatare. „Au fost patru cutremure, şi clădirea a rezistat”, a comentat ieri unul dintre evacuaţi. Cu toate acestea, distrugerile la clădire sunt vizibile cu ochiul liber. În plus, imobilul a devenit un focar de infecţie, nefiind racordat la reţele de utilităţi. De exemplu, una dintre puţinele toalete ale clădirii era una ecologică amplasată în curtea imobilului.

Majoritatea au dosare penale

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, cele mai multe dintre persoanele evacuate ieri au deja dosare penale pentru ocuparea abuzivă a spaţiilor din patrimoniul public. „Imobilul a fost expertizat tehnic în 2008, soluţia minimală propusă de către expert fiind consolidarea clădirii, iar soluţia maximală – demolarea parţială cu păstrarea zonei unde a funcţionat Biblioteca «Gh. Asachi», zonă care va fi consolidată”, a declarat ieri Dan Postolea, şeful Biroului de comunicare din cadrul municipalităţii. Aşa cum a arătat „Ziarul de Iaşi” în ediţii anterioare, Primăria va continua să adopte o serie de măsuri în ceea ce priveşte clădiri ocupate abuziv de locatari clandestini, fiind vizate imobile din zone precum Păcurari, Tătăraşi, Copou (Târguşor) sau zona centrală (inclusiv Cuza Vodă). În cazul unor clădiri, municipalitatea a anunţat deja că va face demolări, în timp ce alte imobile (monumente istorice sau cu însemnătate istorică) ar urma să fie consolidate. 

Comentarii