FOTO&VIDEO Retragerea cu torţe a încheiat o Zi a Unirii tristă: doliu, huiduieli şi fasole cu cârnaţi GALERII FOTO

vineri, 24 ianuarie 2014, 12:04
10 MIN

Huiduieli la Iaşi, la manifestările dedicate Micii Uniri. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, au fost apostrofaţi de cei aflaţi în Piaţa Unirii. Chiar dacă nu au fost prezenţi, nici preşedintele Traian Băsescu şi nici premierul Victor Ponta nu au scăpat de furia mulţimii. În piaţă, în timpul manifestărilor au fost aproximativ 2000 de persoane.

ORA 20:00

Manifestările de la Iaşi de Ziua Unirii s-au terminat cu celebra retragere cu torţe.

Imagini in GALERIA FOTO

ORA 16:00

Imagini din timpul unuia dintre cele mai aşteptate momente: fasolea cu cărnaţi

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

ORA 15:50

Imagini din timpul discursurilor oficiale sau de la depunerea de coroane puteti urmări în galeriile foto de mai jos:

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

GALERIE FOTO III

GALERIE FOTO IV

 

UPDATE 13:20

Cele 10.000 de porţii de fasole s-au terminat în aproximativ 20 de minute! În acest moment, corturile, mesele şi băncile sunt încărcate în camioane. Ospăţul a luat sfârşit.

UPDATE 12.10: La sfârşitul paradei militare, Piaţa a răsunat de ritmurile Horei Unirii. Tineri în port popular s-au prins în horă, alături de participanţi. Doar oficialii au ţinut să sară peste acest moment simbolic, îndreptându-se direct spre Biserica Trei Ierarhi.

UPDATE 12.04: Un manifestant anti-Roşia Montana a fost luat la rost de un participant la manifestările din Piaţă. Aflaţi amândoi în direcţia scenei s-au luat la pumni din cauza diferenţelor de opinie. SPP-iştii în civil s-au mobilizat şi i-au scos din mulţime, dar bătăuşii au reuşit să mai facă un schimb de pumni.

UPDATE 11.55: Parada militară ce are loc în aceste momente pe strada Cuza Vodă a fost precedată de un mini filmuleţ cu mesajele militarilor aflaţi în Afganistan.

UPDATE 11.46: Scandările celor prezenţi în Piaţa Unirii nu s-au domolit nici în timpul discursului preşedintelui CJ Cristian Adomniţei şi cel al preşedintelui Senatului Crin Antonescu. 

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, în discursul de la Iaşi de Ziua Unirii, că ar fi vrut ca Vasile Blaga, aflat în public, să fi fost alături de el pe scenă şi că se gândeşte la cei care fluieră şi huiduie, el adăugând: "Trebuie să facem din harul Unirii faptă, nu doar vorbă".

Antonescu a susţinut un discurs scurt, de 5 minute.

"Înţeleg că sunt aici şi reprezentanţi ai opoziţiei, dar nu lângă noi, pe scenă. Îl salut pe Vasile Blaga şi îmi pare rău că nu suntem împreună acum pe această scenă", a declarat Antonescu.

El a menţionat şi că se gândeşte la cei care aleg să fluiere şi să huiduie.

"Gândul meu se îndreaptă şi către cei care aleg să fluiere şi să huiduie, pentru că şi ei trebuie să fie alături de noi", a spus Antonescu.

El a mai spus că "trebuie să facem din harul Unirii faptă, nu doar vorbă".

"Niciun mare popor nu s-a ridicat decât prin unitate. Fără unitate, acest popor nu a putut realiza nimic din aspiraţiile sale (…) Momentele de înălţare au fost cele în care am putut să fim uniţi", a spus Antonescu.

Liberalul a precizat că în aceast zi românii trebuie să fie deasupra diferenţelor dintre ei.

"Gândul meu respectuos şi sincer este că putem în această zi să fim dincolo, să fim deasupra acestor diferenţe, să fim uniţi (…) E loc pentru toţi, avem nevoie de toţi", a spus preşedintele Senatului.

 

În acest moment, are loc ceremonia de depunere de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Manifestanţi anti-Roşia Montană, încă de la intonarea imnului de stat, au început să strige "Uniţi salvăm toată România". Unii dintre manifestanţi au pancarte pe care scrie "Ponta, trădătorule!", "Ponta şi ai lui nu-şi văd de lungul nasului", "Un morcov pe zi şi Ponta nu va veni", "Ponta, fă aşa, pune sonda la mata", precum şi "La Roşia Montană sunt şi oameni nu doar aur", "Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti".

În faţa acestui grup de protestatari se află un alt grup de tineri care flutură steaguri tricolore.

UPDATE 11.25: Huiduielile au însoţit şi discursul primarului Gheorghe Nichita. Lumea scandează "Jos Băsescu, Ponta şi-Antonescu" şi "Uniţi, salvăm toată România".

S-a cerut păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor accidentului aviatic.

Peste 2.000 de persoane asistă la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor de la Iaşi.

UPDATE 11.15: Oficialităţile au sosit în Piaţa Unirii pentru a lua parte la manifestări. În prima linie, pe scenă, au urcat Crin Antonescu, Cristian Adomniţei, Gheorghe Nichita, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Dan Constantin, Eugen Teodorovici, vicepremierul Liviu Dragnea, senatorul Varujan Vosganian, prefectul Romeo Olteanu, liderul PDL Vasile Blaga, şi Gheorghe Flutur.

La sosirea acestora, o parte dintre cei prezenţi în piaţă au început să scandeze "Uniţi salvăm toată România".

În momentele de faţă are loc ceremonia religioasă.

Ziua Unirii la Iaşi, 24 decembrie 2014

UPDATE 10.47: Concertul folcloric a fost înlocuit cu momente artistice. Astfel, pe scenă sunt recitate poezii despre Unire şi sunt jucate scenete cu Moş Ion Roată. Momentele artistice vor continua până vor sosi oficialităţile în Piaţa Unirii.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la ieşirea din sediul MAI, că ar fi vrut să participe la manifestările organizate la Iaşi de Ziua Unirii, însă crede că este mai util la Bucureşti, unde este nevoie şi de organizarea comandamentului de iarnă.

UPDATE 10.35: Grupul de la Pungeşti, fără pancarte în Piaţa Unirii. Premierul şi-a anulat vizita

Un grup de aproximativ 30 de persoane din Pungeşti au sosit la Iaşi pentru a participa la manifestările din Piaţa Unirii. Mare parte dintre ei au fost, însă, împiedicaţi de către jandarmi să intre în perimetrul unde vor avea loc manifestările pentru că purtau pancarte. Jandarmii şi-au justificat gestul subliniind că "ceremonia este una comemorativă ce trebuie respectată". Astfel, localnicii din Pungeşti, purtând pancarte cu mesajele "Numai uniţi salvăm viitorul copiilor noştri" şi "Guvernanţi opriţi vânzarea ţării!" s-au retras pe strada Lăpuşneanu, în dreptul Cinematografului Republica. Aceştia sunt agitaţi şi nemulţumiţi că nu au fost lăsaţi în perimetrul din Piaţa Unirii.

Între timp, Piaţa Unirii este pe jumătate plină, oamenii vin în grup pentru a lua parte la ceremoniile anunţate cu ocazia Micii Uniri.

Premierul Victor Ponta nu va mai participa la manifestările de la Iaşi prilejuite de împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor, potrivit unor surse politice locale. La evenimente vor fi prezenţi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi vicepremierul Liviu Dragnea. Premierul avea programată participarea la manifestările de la Iaşi începând cu ora 11.00.

 

––

Centrul oraşului va fi afectat astăzi din cauza manifestărilor din Piaţa Unirii, chiar dacă nu vor mai fi concerte. Transportul în comun va fi dat peste cap, iar multe trasee vor fi scurtate. Circulaţia tramvaielor va fi întreruptă astfel între orele 9 şi 13 pe tronsonul Piaţa Unirii – Târgu Cucu. Tramvaiele 1 şi 13 vor întoarce în Târgu Cucu, iar călătorii vor putea să-şi continue ruta spre Copou cu autobuzele 28, 41, 41b şi 42. Şi tramvaiul 3 va întoarce în Târgu Cucu, iar legătura cu Gara va fi asigurată cu autobuze care vor circula pe bulevardul Independenţei, Fundaţie, Gară şi retur. În plus, traseul 7 se va suspenda, iar tramvaiele de pe traseul 6 vor merge pe ruta Dacia-strada Arcu-Billa-Gară-Dacia. Şi traficul auto va avea de suferit. Bulevardul Ştefan cel Mare va fi complet închis, zona Piaţa Unirii va fi inaccesibilă, strada Arcu urmând să fe închisă, la fel ca în fiecare an, până la intersecţia cu strada Gavriil Musicescu.

Programul începe la ora 11

Programul de Ziua Principatelor Române trebuia să înceapă la ora 9.30 cu tradiţionalul moment folcloric „Noi suntem Români“, care însă a fost anulat aseară. „Conducerea Primăriei Municipiului Iaşi anunţă schimbarea programului manifestărilor dedicate zilei de 24 ianuarie 2014. În urma tragediei care a avut loc luni, 20 ianuarie, municipalitatea ieşeană transmite sincere condoleanţe familiilor îndoliate. În acest context, am decis anularea concertului de muzică folclorică programat în Piaţa Unirii. Ziua de 24 ianuarie rămâne o sărbătoare de suflet a ieşenilor şi a tuturor românilor, dar nu putem ignora drama care a zguduit întreaga ţară“, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Primăria Municipiului Iaşi îi aşteaptă pe ieşeni în Piaţa Unirii, pentru a celebra Mica Unire, restul programului, exceptând concertul, rămânând valabil. „Îi rog pe ieşeni să înţeleagă faptul că, în acest an, pe 24 ianuarie celebrăm atât momentul 1859, dar îi omagiem şi pe cei care s-au sacrificat pentru binele semenilor. De aceea, facem un apel către toţi participanţii la manifestările din Piaţa Unirii să aibă un comportament adecvat unor asemenea situaţii deosebite. Îi aşteptăm pe ieşeni la toate celelalte momente anunţate în programul oficial“, a spus primarul Gheorghe Nichita. Vor avea loc însă manifestările omagiale dedicate împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Acestea vor debuta la ora 11 şi vor fi încheiate de parada militară, la aceasta urmând a participa aproximativ 550 de militari. Paradă va fi şi pe scena amenajată în faţa Hotelului Traian. Ca şi anul trecut, miniştrii vor bifa masiv la manifestările de Ziua Unirii. Prim-ministrul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, precum şi cei trei vicepremieri, Liviu Dragnea, Daniel Chiţoiu şi Gabriel Oprea, vor fi prezenţi la Iaşi. Confirmări au mai trimis ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa, cel de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dar şi Gigel Ştirbu, ministrul Culturii, şi Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii. Lista demnitarilor este completată de Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, şi cel delegat pentru proiecte de Infrastructură, Dan Şova. Toţi aceştia, alături de numeroşi parlamentari sau consilieri locali, vor lua parte la toată ceremonia oficială.

Fasole şi vin

Unirea Principatelor va fi marcată şi prin masa tradiţională de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Primăria va deschide festinul public în jurul orei 12.15, fiind pregătite peste 10.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert. Ziua festivă se va încheia cu ceremonia de retragere cu torţe. Marşul militarilor va începe la ora 18 şi se va desfăşura pe traseul Muzeul Unirii-Palas. Reprezentanţii complexului vor arbora un drapel imens de peste 55 de metri lungime pe cea mai înaltă clădire din Palas.

Zeci de poliţişti în civil vor fi prin mulţime

Zeci de poliţişti vor monitoriza astăzi festivităţile din Piaţa Unirii şi centrul oraşului, atât în uniformă, cât şi în civil. Poliţiştii în uniformă vor asigura ordinea, iar cei în civil vor fi cu ochii pe cei care fură din buzunare, cerşesc sau vor să destabilizeze ordinea. În total, 380 de poliţişti vor fi prezenţi în Piaţa Unirii, dintre care 310 vor fi desfăşuraţi în zonele unde se vor desfăşura manifestările, iar 70 de cadre vor patrula în zonele apropiate. „Poliţiştii de la Investigaţii Criminale vor fi prezenţi în zonele unde se vor desfăşura manifestări, pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă, furturilor sau alte fapte penale. Poliţia Rutieră va supraveghea traficul, iar în acest sens solicităm şoferilor să evite deplasarea în zonele restricţionate, să circule cu atenţie, să folosească rutele ocolitoare şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic“, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Poliţiei. (Andrei DÎSCĂ)
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii