Gărgăuni sau şobolani?

Gărgăuni sau şobolani? Dle primar, credeţi ca mai putem bea liniştiţi apă de la robinete?

miercuri, 22 martie 2017, 02:50
8 MIN
 Gărgăuni sau şobolani? Dle primar, credeţi ca mai putem bea liniştiţi apă de la robinete?

Ori ieşenii au fost sau sunt „otrăviţi“ cu germeni înfricoşători prin apa de la robinete, ori avem edili iresponsabili. La numai o zi după ce „Ziarul de Iaşi“ făcea publice pasaje înspăimântătoare, ce au băgat ieşenii în sperieţi, preluate dintr-un interviu dat de primarul Mihai Chirica unui site mai puţin cunoscut marelui public, edilul şef al Iaşului a retractat aproape totul, copleşit de reacţiile puternice. „Acum câţiva ani, a fost o avarie la priza Chiriţa… Au folosit o conductă abandonată de ani de zile, folosită de oamenii din zona pentru dejecţii, conductă cu şobolani morţi de ani şi ani de zile. Aia e crimă cu premeditare“, spunea Chirica despre RAJAC/ApaVital în interviu. „Trebuie să fii iresponsabil să declari aşa ceva, nu are nicio probă, sperie lumea. Nu stăpâneşte problema şi nu înţeleg ce a urmărit, suntem atâţia oameni care muncim aici la ApaVital şi vine cineva şi dă cu piciorul la găleata cu lapte“, replica ieri-dimineaţă managerul ApaVital. După mai multe declaraţii neclare, primarul avea să concluzioneze ieri, spre seară: „Chiar şi eu beau apă de la chiuvetă. Avem unul dintre cele mai performante sisteme de tratare a apei din Moldova“. Șeful ApaVital nu mai avea aseară cuvinte u ce a fost, de fapt, cu avaria de acum 10 ani? u Cum se face captarea apei ieşenilor? Putem sau nu bea liniştiţi apă de la robinete?

Declaraţiile primarului Mihai Chi­rica privind calitatea apei potabile din oraş a stârnit un val de reacţii în me­diul public. Speriat probabil de am­ploa­rea reacţiilor, edilul şi-a nuanţat ieri afirmaţiile şi a susţinut că, de fapt, ar fi vorbit despre sistemul de apă exis­tent la Iaşi înainte de aderarea Ro­mâniei la Uniunea Europeană. Poziţia exprimată de primar a provocat stupoare între oficialii ApaVital şi a stârnit indignarea reprezentanţilor PNL. Primii au afirmat că declaraţiile lui Chirica sunt iresponsabile, în timp ce liberalii l-au acuzat că fie se face complice dacă a ştiut încă de acum zece ani că există probleme în alimentarea cu apă, fie provoacă panică fără niciun fundament. Direcţia de Sănătate Publică a comunicat ieri că apa din oraş este perfect potabilă, iar ApaVital i-a invitat pe ieşenii care vor să vadă sistemul de alimentare cu apă a oraşului să se înscrie pentru o vizită la staţia de tratare de la Chiriţa. Trei sferturi din apa furnizată de ApaVital este livrată în municipiu, oraşul contribuind anual cu 120 milioane de lei la cifra de afaceri a companiei.

Ce spune Chirica în interviu

În interviul acordat green-report.ro, Mihai Chirica afirma că nu-şi lasă copii să bea apă de la chiuvetă pentru că ştie „ce-i pe conducte“. Conform sursei citate, primarul a menţionat că, la Iaşi, calitatea apei nu este gestionată „din motive de lipsă de profesiona­lism“ şi „din cauza costurilor“. Mai mult, el a adăugat că nu are încredere în reţeaua publică de apă. Ulterior, Chi­rica a spus: „Acum câţiva ani, a fost o avarie la priza Chiriţa, unde este staţia de tratare, şi au folosit o conductă abandonată de ani de zile, care fusese folosită de oamenii din zona pentru dejecţii, conductă care avea în ea şobolani morţi de ani şi ani de zile. Aia e crimă cu premeditare.“ Primarul a mai vorbit despre „conducte care sunt sparte la un moment dat şi care trec prin zone mai puţin curate“ şi de momente în care „apa este gălbuie, cu tot felul de chestii prin ea“.

Incidentul menţionat de Chirica a avut loc în urmă cu zece ani, când apa livrată în tot oraşul de ApaVital a avut un miros greu de suportat. Oficialii companiei au precizat că situaţia s-a datorat unei cantităţi prea mari de clor introduse în apă după o avarie la unul din firele de alimentare a staţiei Şoro­gari din lacul Chiriţa. Unul din fire trece pe sub strada Ion Creangă, iar celălalt prin intermediul Aviaţiei, ele fiind folosite alternativ. „Pe al doilea fir a avut loc o avarie şi l-am închis timp de trei zile, cât s-a lucrat. La repornire, apa de pe conductă a prins un gust neplăcut, care combinat cu clorul a dat acel miros ciudat. Nu a fost o problemă microbiologică de niciun fel. Am stat toată ziua pe cap cu cei de la DSP şi şi-au dat verdictul că apa este potabilă. Conducta nu a fost închisă ani întregi, ci doar trei zile. Nu se pune problema vreunui şobolan mort sau orice altceva“, ne-a spus directorul ApaVital, Ion Toma. Asta după ce, de dimineaţă, Toma de­clara la Radio Hit: „Trebuie să fii ires­ponsabil să declari aşa ceva, nu are nicio probă, sperie lumea. Nu stăpâneşte problema, şi nu înţeleg ce a ur­mă­rit, suntem atâţia oameni care muncim aici la ApaVital, şi vine cineva şi dă cu piciorul la găleata cu lapte“. Oficialii companiei au respins şi acuzele primarului referitoare la conductele sparte şi în care apa ar putea fi contaminată. „Livrăm apa la o presiune de 6 atmosfere. Apa freatică are 0,1 atmosfere. Apa noastră ţâşneşte din conducte, nu intră apa freatică în ele. Fizic este puţin probabil ca ceva din exterior să se infiltreze în apa noastră“, a spus Toma. La nivelul întregii reţele de furnizare a apei, pierderile din conducte se ridică la 40%.

Unde e priza de apă pe Prut?

În cadrul interviului acordat green-report.ro, primarul precizase şi că priza de apă din Prut se află în aval de faţă de colectorul de apă uzată a oraşului basarabean Ungheni, dejec­ţiile fiind deversate uneori direct în râu. Lucru contrazis de ApaVital. „Ora­şul Ungheni colectează apa uzată şi o pompează 16 km, până la Valea Mare, peste Prut de Ţuţora noastră, unde au staţia de epurare. Priza noastră este în amonte, nu în aval“, a precizat directorul tehnic al ApaVital, Mihai Doruş. La colectorul de la Ungheni există totuşi o des­cărcare de preaplin, aflată practic vizavi de priza de apă a companiei ieşene. Teoretic există posibilitatea ca în cazul unei avarii majore, apa uzată de la Ungheni să ajungă în Prut, dar oficialii ApaVital au afirmat că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. „Chiar dacă s-ar întâmpla, am fi anunţaţi imediat şi am opri alimentarea. În lacul de la Chiriţa avem 4 milioane metri cubi de apă. Putem da apă în tot Iaşul timp de două luni fără să luăm un mililitru din Prut. Doar cu apă de Timişeşti“, a spus Toma. Acesta a explicat culoarea gălbuie a apei menţionată de primar ca datorându-se turbidităţii care afectează uneori apele Prutului. „În general, evităm să folosim apa din Prut atunci când vine prea tulbure de la barajul Stânca Costeşti. Costurile de tratare sunt mult mai mari“, a precizat directorul companiei.

Primarul, aseară: „Chiar şi eu beau apă de la chiuvetă“

Până să ajungă la robinete, apa captată din Prut şi Timişeşti parcurge trei etape de verificare. ApaVital dispune de propriul laborator de analiză, la care se adaugă un laborator independent şi laboratoarele DSP. Rezultatele analizelor sunt publicate pe site-ul ApaVital, la adresa de internet www. apavital.ro/calitatea_apei_potabile-1639-ro.html. Ultimele rezultate au fost postate luni, în toate cartierele Iaşului apa fiind potabilă. „Dăm apă la 600.000 de oameni, nu ne jucăm. Apa din Iaşi este una din cele mai bune din ţară. În proproţie de 90% vine de la Timişeşti, dar şi apa din Prut este foarte bună, după ce trece prin staţia de la Chiriţa. De fapt, e chiar mai bună, pentru că nu e la fel de dură. E caldă vara, dar aici nu avem ce face. Clorul de care se mai plânge lumea este obligatoriu prin lege. Se introduc automat 0,5 mg la litru, pentru a distruge microorganismele. Este însă clor gazos, care se evaporă în scurt timp. Cei care suferă de alergii la clor trebuie doar să lase apa într-o carafă timp de o jumătate de oră“, a precizat Toma.

Speriat probabil de amploarea declaraţiilor sale din interviu, primarul a revenit ieri asupra celor spune pentru green-report.ro, susţinând că, de fapt, ar fi făcut o comparaţie între sistemul de apă din urmă cu 10 ani şi cel de acum, care este „unul dintre cele mai performante şi sigure din România şi chiar din Europa!“. „Era o compa­raţie dintre cum exista sistemul acum 10 ani înainte să intrăm ca membru cu drepturi depline în UE şi cum este acum. Acum 10 ani puteai să ai situaţii în care din greşeală să te trezeşti cu conţinuturi exagerate de clor sau chiar şi cu şobolani în re­ţelele care nu erau încă utilizate, iar acum avem unul dintre cele mai performante sisteme din Moldova. Acum 10 ani, cine ar fi îndrăznit să lase copiii să bea? Pe când, acum, implementarea ne-a dus într-o situaţie mult mai bună“, a comentat Chirica pentru „Ziarul de Iaşi“. Edilul a adă­ugat că inclusiv el bea apă de la chiuvetă „fără niciun fel de problemă“. Întrebat dacă declaraţiile sale au fost scoase din context în interviul dat, primarul a susţinut că „probabil, nu s-a folosit timpul potrivit“. Ulterior, prin intermediul unui declaraţii de presă, primarul a acuzat „speculaţii şi exa­gerări din partea unor instituţii media“, deşi afirmaţiile acestuia din interviul oferit green-report.ro au fost preluate mot-a-mot de presa locală, inclusiv „Ziarul de Iaşi“. Nu în ulti­mul rând, Chirica a menţionat că are o „încredere totală în calitatea apei potabile furnizate de ApaVital“.

Şi DSP îl contrazice pe primar

Şi Direcţia de Sănătăte Publică Iaşi (DSP) a infirmat ieri declaraţiile făcute de primar în interviul dat green-report.ro. Instituţia care monitorizează calitatea apei potabile din judeţ susţine că nicio analiză din probele recoltate în ultimii ani nu a indicat valori depăşite ale radioactivităţii. În 2016, DSP a efectuat 66 de analize pe apa din judeţ şi niciuna nu înregistrat valori care să ridice suspiciuni. „DSP monitorizează radioactivitatea apei potabile distribuite în sistem centralizat conform Legii 458/2002. Calitatea apei este zilnic dublu monitorizată, pe de o parte de către noi şi pe de altă parte de furnizor. În evidenţa noastră nu aveam nicio probă care să depăşească limitele de radioactivitate“, au arătat reprezentanţii DSP. Potrivit acestora, niciun ieşean care a consumat apă de la robinet nu a ajuns în spitale, îmbolnăvit. „DSP primeşte periodic informări de la spitalele din judeţ asupra patologiei cu care acestea se confruntă. În situaţii deosebite, suntem informaţi imediat când apare ceva, şi totuşi nu avem raportată nicio îmbolnăvire hidrică, cauzată de calitatea apei“, au mai precizat reprezentanţii DSP. Dacă rezultatele analizelor pentru apa potabilă de reţea au fost conforme anul trecut, majoritatea rezultatelor analizelor efectuate pentru apă din fântâni publice şi individuale au demonstrat că acestea sunt neconforme. Din 350 de probe recoltate, 223 au fost necorespunzătoare. „Au fost analizaţi următorii indicatori chimici, interpretaţi conform Legii privind calitatea  apei potabile nr. 458/ 2002 şi Ordinul MS 119/2014 privid calitatea apei de îmbăiere: clor, amoniac, nitriţi, nitraţi, pH, duritate, indice de permanganat, sodiu, metale, cianuri libere, turbiditate“, a explicat DSP ieri, într-un raport. (Alex ZĂNOAGĂ,  Alex ANDREI, Iulia CIUHU) 

Comentarii