Gigant din domeniul energiei, achitat pentru explozia care a distrus un imobil din Hârlău

sâmbătă, 22 februarie 2014, 02:50
2 MIN
 Gigant din domeniul energiei, achitat pentru explozia care a distrus un imobil din Hârlău

Deflagraţia s-a produs la un imobil alimentat cu rezervor GPL montat în exterior, clădirea fiind distrusă în proporţie de 70%. Vina defecţiunilor de montare ar aparţine firmei care s-a ocupat de instalarea rezervorului

Magistraţii Judecătoriei Hârlău au decis, ieri, achitarea firmei SC Butangas România SRL într-un proces în care aceasta a fost acuzată de vătămare corporală din culpă. Judecătorii au concluzionat că fapta imputată cunoscutei societăţi nu e prevăzută de lege penală, vina căzând, se pare, pe o firmă privată care a lucrat la instalaţia de gaz. Sentinţa nu este definitivă. Potrivit procurorilor de la Hârlău, în toamna anului 2009, reprezentanţii Butangas, prin intermediul unei firme colaboratoare, radiate în prezent, au executat o lucrare de construcţie şi punere în funcţiune a unei instalaţii de GPL alimentate cu un rezervor proprietate a Butangas, la locuinţa unui bărbat din Hârlău. Anchetatorii au ajuns la concluzia că societatea a efectuat lucrarea „fără a verifica respectarea cu stricteţe a normativelor în vigoare, atât în faza de proiectare şi execuţie, cât şi în faza punerii în funcţiune a instalaţiei“.
„Prin efectuarea defectuoasă şi verificarea superficială a lucrării, fără respectarea standardelor prevăzute de normativul I 31-99, cât şi a unui întreg şir de nereguli produse în toate etapele execuţiei lucrării, s-a produs defectarea regulatorului de medie presiune, având ca efect creşterea presiunii de la instalaţia de GPL şi până la consumatorii din imobil, fapt pentru care s-a fisurat un furtun flexibil ce alimenta aragazul, având loc o explozie în interiorul locuinţei, în urma căreia imobilul a fost distrus în proporţie de circa 70%, iar partea vătămată a suferit arsuri de gradul III şi IV pe 15% din suprafaţa corpului şi alte leziuni, necesitând pentru vindecare 70-75 zile de îngrijiri medicale“, au precizat procurorii.

Comentarii