De Business

Punem punctul pe știi

Gigantul IT Oracle tatonează piaţa Iaşului. Se caută loc de birouri

In acest moment reprezentanţii companiei caută un sediu adecvat de birouri pe piaţa locală.

sâmbătă, 11 octombrie 2014, 01:50
2 MIN
 Gigantul IT Oracle tatonează piaţa Iaşului. Se caută loc de birouri

Una dintre primele multinaţionale din domeniul IT şi outsourcing prezente în România, gigantul american Oracle, şi-ar putea deschide un birou la Iaşi în viitorul apropiat. Potrivit unui articol publicat, ieri, în cotidianul Ziarul Financiar, planurile multinaţionalei americane la Iaşi au trecut deja de faza incipientă, iar o echipă formată din reprezentanţi ai companiei Oracle ar avea ca principală sarcină doar găsirea unui spaţiu adecvat de birouri.

Totuşi, conducerea Oracle România a preferat să nu comenteze zvonurile din piaţă referitoare la extinderea activităţii companiei în Iaşi pentru jurnaliştii de la Ziarul Financiar, astfel că nu se ştie cu exactitate care va fi destinaţia biroului. Totuşi, venirea unui nou gigant IT în Iaşi ar fi o piesă importantă în constituirea unui nou centru de IT şi outsourcing în laşi din care fac deja parte companii ca Pentalog, Endava, Xerox, Amazon, Capgemini sau XL World. Venirea Oracle la Iaşi ar putea avea un impact major pentru absolvenţii de IT, economie sau limbi străine, compania având potenţial de angajare de sute de persoane într-un termen relativ scurt.

Conform ZF, în prezent mai există cel puţin două companii din IT care „dau târcoale” Iaşului, iar principalele argumente aduse în susţinerea acestor zvonuri de pe piaţă sunt investiţiile care se realizează acum în judeţ şi dezvoltarea zonei de IT. Astfel, pe lista punctelor de atracţie care ar putea face din Iaşi următorul nucleu de business din România s-ar număra investiţiile promise de CJ Iaşi, ca modernizarea aeroportului, care are deja opt destinaţii de zbor directe, planul de înfiinţare a unui parc industrial, clusterul IT din care fac deja parte 45 de entităţi şi, poate cel mai important, salariile mult mai mici decât în Bucureşti, de exemplu.

„Ar fi excepţional dacă o companie de talia Oracle ar veni la Iaşi pentru că este o multinaţională extrem de dezvoltată. Prezenţa unei astfel de companii este un semn de sănătate a business-ului local, un indicator pentru alte companii care caută să se dezvolte. Eu ştiam ca Oracle studiază piaţa IT din Iaşi şi, dacă va alege să vină aici o va face având pe masă profilul IT al judeţului aşa cum este prezentat şi pe site-ul instituţiei. La acest nivel, companiile ştiu cel mai bine când trebuie anunţată o astfel de ştire, nu cred că trebuie făcută foarte multă vâlvă acum în jurul zvonurilor”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie implicată direct în dezvoltarea clusterului IT. Oracle a deschis primul birou la Bucureşti în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar în 2004 a început dezvoltarea lui într-un centru care oferă servicii în 27 de limbi străin pentru clienţi internaţionali. Doi ani mai târizu, compania avea să ajungă la un număr de 600 de angajaţi, iar până în 2009 şi-a dublat echipa, potrivit ZF. În prezent, compania dispune de aproximativ 3.000 de salariaţi doar în capitală.

 

 

Comentarii