Guvernul trebuie să renunţe de urgenţă la supraacciza pe combustibil

miercuri, 18 martie 2015, 02:50
2 MIN
 Guvernul trebuie să renunţe de urgenţă la supraacciza pe combustibil

 – declară deputatul Anton Doboş

"Se împlineşte un an de când guvernul condus de Victor Ponta a introdus controversata supraacciză de 7 eurocenţi pe litrul de carburant şi este o nouă ocazie pentru mine de a cere premierului să renunţe de urgenţă la ea. Cei 697 de km de autostradă promişi de ministrul Dan Şova s-au dovedit doar un alibi frumos pentru o povară suplimentară.

Situaţia absurdă în care Ponta i-a pus pe români constă în faptul că deşi România este al IV-lea producător de ţiţei din UE, deşi românii au cele mai mici venituri dintre cetăţenii comunitari, plătim printre cele mai ridicate preţuri la carburant, cu mult faţă de vecinii noştri din zonă, care sunt şi dependenţi de importurile de petrol.

România era ţara cu cel mai bun preţ pe litrul de combustibil din UE, dar după supraaccizare am ajuns aproape de polul opus, cu preţuri care au depăşit media europeană în 2014. Acum, cel mai mic preţ la litrul de benzină în UE este în Polonia, de 1,05 euro, comparativ cu România, unde este 1,26 euro. Toate ţările din estul Europei au preţuri mai mici decât noi, ba chiar şi în Austria şi Spania populaţia poate cumpăra benzină la preţuri inferioare.

Motivul invocat de PSD, că va folosi banii obţinuţi din supraacciză pentru construcţia de autostrăzi, s-a dovedit o nouă mare minciună, marca Ponta. Deşi guvernul a obţinut, conform răspunsului oferit la interpelarea mea, veniturile suplimentare de aproape 500 milioane euro, nu am văzut autostrăzi noi decât pe hărţile frumoase ale ministrului Rus. Dacă s-ar fi avansat în construcţia de autostrăzi, poate că toţi cei care au plătit mai mult ar fi considerat că merită sacrificiul, dar aşa măsura s-a dovedit total inutilă, neinspirată şi daunătoare economiei, tot mai mulţi cetăţeni preferând să alimenteze la intrarea în ţară.

Solicit din nou celui care vremelnic mai este premier al României, Victor Ponta, să renunţe de urgenţă la supraacciza la combustibil. Prin această reducere a preţului la pompa s-ar face puţină dreptate faţă de conducătorii auto care plătesc mai mult decât mulţi europeni şi s-ar da un impuls necesar economiei ameninţată de creşterea cursului dolarului, monedă de referinţă în tranzacţiile petroliere.

Înţeleg că Victor Ponta are din ce în ce mai multe probleme personale, de partid şi la guvern, dar pentru asta nu trebuie să sufere o ţară întreagă!", a transmis deputatul Anton Doboş. 

Comentarii