Hai să dăm mână cu mână după prima săptămână!

vineri, 13 mai 2016, 08:00
3 MIN

* Azi se încheie prima săptămână de campanie electorală. Pare suficientă pentru unii alegători ca să decidă care este cel mai vrednic, mai altruist, mai rafinat, mai cinstit, mai delicat, mai inteligent, mai viteaz, mai Superman dintre toţi candidaţii. Pentru asta nici nu-i nevoie de campanie electorală, fiindcă nu mai e nimeni atât de credul încât să-şi închipuie că vechii politicieni au fost aruncaţi într-o prăpastie, iar acum sunt alţii, noi, proaspeţi, mustind de cinste şi de dorinţa de a face bine poporului. Cu toate astea, electoratul speră în continuare, iar asta este bine, că speranţa nu consumă curent sau benzină…

* La cât de mare a devenit pasiunea poporului pentru politică, suntem nevoiţi să amintim acelor compatrioţi preocupaţi de chestii mult mai importante, gen rebus, filatelie, bere, numismatică (adică adunarea de monede de 50 de bani), împletit şi altele că ne aflăm în campania electorală pentru alegerile locale. Adică e vorba să se aleagă primari, consilieri etc. Primarul şi consilierii sunt nişte mamifere bipede, formate din cap, trunchi şi membre; la cap deosebim doi ochi, un nas şi o gură, în caz că nu ştiaţi despre ce e vorba. Contextul este unul defavorabil pentru ambele părţi: pe alegători îi doare la zece metri de politicieni, nu-i mai interesează, fiindcă s-au fript de prea multe ori, iar candidaţii nu mai pot oferi prea multe daruri pentru stârnit atenţia, fiindcă legea o interzice. Chiar şi în aceste condiţii, aveţi vreo idee, cât de mică, despre semnificaţia evenimentelor politice curente? Un test:

1) Ce înseamnă primar? Unde aţi mai întâlnit cuvântul?

a) Am întâlnit la orele de fizică, la lecţia despre transformatoare; fiecare are câte un primar şi un secundar / b) La biologie, la lecţia despre marile maimuţe primare / c) La copilul meu, la şcoală, că învaţă în cursul primar.

2) Ce înseamnă consilier? Unde aţi mai întâlnit cuvântul?

a) Am întâlnit în filmele cu mafioţi, dar se scria "consigliere" / b) Bănuiesc că este un substantiv comun, foarte comun / c) În dicţionar scrie că înseamnă sfetnic, aşa că e ceva cam ca noaptea, despre care se spune că ar fi un sfetnic bun.

3) Găsiţi cinci rime pentru cuvântul "primar":

a) Interimar, drumar, popular, bugetar, justiţiar / b) Buzunar, cocalar, imobiliar, găinar, tâlhar / c) Pluricelular, sertar, strungar, urinar, muştar.

4) Găsiţi cinci rime şi pentru cuvântul "consilier":

a) Boier, ospitalier, cartier, şantier, sper / b) Bananier, cocotier, braconier, cazier, gunoier / c) Şifonier, cuier, fesier, traminer, oier.

5) De ce votează mai mulţi la alegerile locale decât la celelalte?

a) Spre deosebire de parlamentari, autorităţile locale sunt ca maieul, mai aproape de trup decât haina / b) Candidaţii locali ştiu exact ce vor alegătorii din localitatea lor, adică mici, ceafă sau cârnaţi / c) Autorităţile locale sunt precum chiloţii, adică mai aproape de trup decât pantalonii.

* De fapt, nici nu prea contează ce variantă de răspuns aţi ales aici; important va fi pe care variantă de răspuns, ca să-i zicem aşa, veţi pune ştampila, în cabină, la vioi început de iunie. Fiindcă, la urma urmei, căsuţele cu nume de candidaţi şi de partide, de pe buletinele de vot, asta reprezintă: variante de răspuns la întrebarea care frământă întreaga ţară: "Cu noi ce va fi?". Ca în testele noastre, şi acolo, pe buletine, vor fi trecute şi variante de tot râsul / plânsul; aşadar, atenţie!

Comentarii