Iată unde se mai duc banii contribuabililor! Cunoscut interlop din Iaşi despăgubit de stat din cauza greşelilor Justiţiei

vineri, 21 august 2015, 01:55
2 MIN
 Iată unde se mai duc banii contribuabililor! Cunoscut interlop din Iaşi despăgubit de stat din cauza greşelilor Justiţiei

Cunoscutul infractor ieşean Doru Colac trebuie să primească 2.400 de euro de la statul român, din banii contribuabililor, în urma unei decizii a CEDO. Curtea europeană a invocat o serie de nereguli comise de justiţia ieşeană în procesul său. Colac ceruse daune de 250.000 de euro.

O serie de nereguli comise în justiţia ieşeană în urmă cu un deceniu produce efecte în pre­zent, în dauna statului român. Comisia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis recent ca un interlop din Iaşi, fost patron al unui restaurant din urbe (Leul de Aur, din zona Târguşor Copou), să fie despăgubit cu 2.400 de euro după ce judecătorii europeni au decis că magistraţii din dosarul său ar fi încălcat o serie de proceduri legale. Doru Colac a fost con­damant la şapte ani de în­chisoare pentru proxenetism, pen­tru fapte comise la începutul anilor 2000, el fiind dat în ur­mărire generală după pronunţarea sentinţei. 

Potrivit motivării CEDO, ju­decătorii ieşeni care au soluţionat dosarul lui Doru Colac ar fi în­călcat o serie de proceduri legale referitoare la audierea martorilor pe faza de judecată. Colac a intrat în vizorul oamenilor legii din Iaşi în 2003, fiind acuzat de lipsire de libertate şi proxenetism, după ce ar fi forţat cinci fete minore să se prostitueze. Dosarul a ajuns în acelaşi an la Judecătoria Iaşi, acolo unde mai multe dintre victime nu au mai putut fi identificate de instanţă pentru a fi audiate. Judecătorii au dispus condamnarea pe baza declaraţiilor luate în faza de urmărire penală.

În acţiunea intentată la CEDO, Doru Colac a precizat că a fost condamnat deşi instanţa a omis să audieze mai mulţi martori, dar şi că autorităţile ar fi dispus au­dierea unora dintre aceştia fără ca el sau avocatul său să fie prezent. CEDO i-a dat dreptate, con­statând că acestuia i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Deşi Colac a solicitat 250.000 de euro, judecătorii de la Strasbourg au stabilit că, pentru prejudiciul suferit, interlopul ieşean trebuie să primească doar 2.400 de euro. Decizia de des­păgubire a lui Doru Colac a fost publicată zilele trecute în Monitorul Oficial al României, acesta urmând să îşi primească banii. 

Reţeaua de proxenetism condusă de Doru Colac ar fi atras, la începutul anilor 2000, în jur de 1.000 de persoane, spuneau an­che­tatorii la vremea respectivă. Fetele prestau servicii sexuale în diverse clu­buri sau hoteluri din Iaşi şi pri­meau un comision din sumele pri­mite de interlop.

Comentarii