Ieşeanca muşcată de câini la Ciric e în stare gravă. Plăgile s-au suprainfectat

vineri, 23 decembrie 2016, 03:01
4 MIN
 Ieşeanca muşcată de câini la Ciric e în stare gravă. Plăgile s-au suprainfectat

A fost transferată de la Infecţioase la Spitalul “Sf. Spiridon”. Plăgile muşcate s-au suprainfectat 

Suferinţa ieşencei muşcate de câini este departe de a se termina. În timp ce Primăria Iaşi şi societatea "Salubris" SA par că au uitat de ieşeanca sfâşiată de maidanezi, calvarul victimei continuă. Elena Tudosă a fost externată de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” şi internată la Spitalul „Sfântul Spiridon” cu o suprainfecţie a plăgilor muşcate. Victima sfâşiată de câinii maidanezi aciuaţi în apropierea lacului Veneţia din Tătăraşi a fost operată de urgenţă în clinica de chirurgie IV a unităţii medicale, din cauză că rănile deschise au început să supureze şi să-i provoace dureri.

Momentan, reprezentanţii spitalului arată că nu se ştie originea acestei infecţii, dacă a fost provocată de germenii de pe sol, femeia fiind târâtă de câini pe pământ, sau de un germene de spital, pacienta petrecându-şi aproape trei săptămâni în două unităţi medicale. „Încă de când a ajuns în UPU, pacienta risca o suprainfecţie a plăgilor muşcate, din cauza condiţilor în care s-a petrecut evenimentul. Nu ştim încă despre ce germene ste vorba, dacă e de pe pâmânt, de la locul accidentului, sau dacă este un germene de spital”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”. 

Elena Tudosă, ieşeanca în vârstă de 51 de ani care a fost sfâşiată de o haită de câini duminică, 4 decembrie, în apropierea lacului Veneţia, a fost externată de la Spitalul de Boli Infecţioase vineri, 18 decembrie. Potrivit infecţioniştilor, victima a fost externată ameliorată, în sensul că riscul de rabie a fost înlăturat, după ce pacienta a urmat schema terapeutică cu vaccin şi ser antirabic. Totuşi, deşi ameliorată din acest punct de vedere, ieşeanca a primit recomandare pentru un consult chirurgical. Astfel, femeia a ajuns în clinica de chirurgie IV a Spitalului „Sfântul Spiridon”, acolo unde a fost internată pe 5 decembrie şi de unde a fost transferată spre Spitalul de Boli Infecţioase (VEZI AICI)

„Din muşcăturile de pe piciorul stâng încă îi curge infecţie. Vă daţi seama cât de bine îi este. Când a ajuns vineri la «Spiridon» de la Infecţioase, chirurgii au internat-o imediat şi au intrat cu ea în sală. Au operat-o de la ora 21.30 până spre ora 23.00. Înţeleg că, după internarea soţiei, au fost nişte discuţii între clinicile de chirurgie plastică şi chirurgie IV, pentru că muşcăturile de câine ar fi trebuit să ajungă la «plastică». Ea a fost dusă la chirurgie IV, şi după două zile a fost externată şi transferată la Infecţioase. Eu mă întreb cum este posibil să externezi un om cu 60 de muşcături, care este o rană tot corpul, numai la cap nu? Acum este infectată cine ştie cu ce”, a arătat Gheorghe Butnariu, soţul victimei.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului „Sfântul Spiridon”, starea în care se afla victima la internare era deosebit de gravă, încă din momentul acela fiind luată în calcul o suprainfecţie a plăgilor muşcate. „Pacienta a fost internată în clinica de chirurgie IV pentru că avea multiple plăgi la nivelul membrelor inferioare. În clinica de chirurgie plastică sunt internaţi pacienţii cu arsuri sau cu plăgi traumatice, suferite în urma unor accidente neobişnuite. Uneori, dacă chirurgul care vede pacientul consideră că este nevoie şi de un specialist de chirurgie plastică, se colaborează. Dacă soţul pacientei are nişte nemulţumiri sau neclarităţi, poate depune o sesizare la conducerea spitalului”, a mai nuanţat şefa UPU-SMURD.

Pe lângă suferinţa fizică, Elena Tudosă se confruntă şi cu o traumă psihică după evenimentul nefericit. Ieşeanca nu se poate odihni pentru că are coşmaruri în care retrăieşte clipele de groază de pe 4 decembrie. Femeia a fost atacată şi muşcată de câini când se întorcea de la un izvor din apropierea lacului Veneţia. Conform medicului urgentist care s-a ocupat de victimă, pacienta avea zeci de muşcători pe corp, iar hainele îi erau zdrenţuite. „Pacienta avea cel puţin 40 de muşcături, situate pe membrele inferioare, membrele superioare, torace, şold. Victima era îmbrăcată cu haine groase, dar chiar şi aşa toată îmbrăcămintea era zdrenţuită. Nu mai avea şosete şi era muşcată chiar şi în talpă. Era o imagine de coşmar”, a relatat atunci dr. Gabriel Perianu, medic-primar UPU-SMURD.

CITIȚI ȘI: Domnule primar, câinii ne mănâncă de vii! Vești proaste legate de victima de la Ciric

Comentarii