Ieşenii nu mai cad în plasa escrocilor care acţionează prin telefon

duminică, 17 august 2014, 11:09
2 MIN
 Ieşenii nu mai cad în plasa escrocilor care acţionează prin telefon

Mediatizarea cazurilor în care zeci de ieşeni au fost înşelaţi prin metoda “Accidentul” a deschis ochii potenţialelor victime ale escrocilor.

Trei persoane din municipiu au fost sunate în ultimele zile de persoane necunoscute care le-au cerut bani invocând presupuse accidente rutiere în care ar fi fost implicate rude de-ale lor. În fiecare dintre situaţii, persoanele contactate de escroci şi-au dat seama că sunt pe cale de a fi înşelate, şi au contactat autorităţile. “Observăm că demersurile noastre, susţinute şi de mass-media, sunt bine recepţionate de populaţie, şi din ce în ce mai mulţi oameni închid telefonul în nas infractorilor atunci când încearcă să îi păcălească”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Aceştia au prezentat şi tentativele de înşelăciune dejucate de victime. Astfel, un bătrân de 71 de ani a fost sunat în mod repetat între 13 şi 16 august de o persoană necunoscută, invocând că fiul victimei ar fi fost implicat într-un accident rutier. Escrocul a solicitat bani de la ieşean, însă reclamantul, spun poliţiştii, ştiind despre această metodă infracţională din presă, i-a închis telefonul în nas şi a anunţat poliţia.

O femeie de 56 de ani a fost sunată de pe un număr necunoscut de un bărbat care a spus că este poliţist şi care, de asemenea, sub pretextul că fiica victimei ar fi fost implicată într-un accident, a cerut bani. Printr-un caz similar a trecut şi o altă femeie căreia un presupus poliţist i-a spus că fiul a provocat un eveniment rutier.

“Constatăm pe zi ce trece insistenţa cu care escrocii persistă în activitatea lor infracţională în încercarea de a-i păcăli pe semenii lor, folosind diverse tertipuri. Metoda «Accidentul rutier» este una dintre cele mai frecvente moduri în care infractorii încearcă să obţină profituri frumoase, punând presiune pe potenţialele victime, prin prezentarea unor situaţii de urgenţă. Poliţiştii ieşeni continuă activităţile de informare a cetăţenilor în scopul prevenirii acestui gen de fapte, şi pentru aceasta folosim orice modalitate de atenţionare şi transmitere a mesajelor”, au mai precizat poliţiştii. 

Comentarii