PĂTRĂŢELUL ROŞU CU TRICOLOR

Impozitul pe biruri

luni, 14 iulie 2014, 22:20
3 MIN
 Impozitul pe biruri

* Astăzi este marţi, ziua cu cele trei ceasuri rele, aşadar cea mai potrivită pentru a povesti despre guvern. Ne-am obişnuit ca după o iarnă să vină primăvara, apoi vara şi toamna, ca după marţi să vină miercuri, joi şi tot aşa, ca după ploi să vină inundaţii şi ca după anii electorali să vină potopul, pe motiv că e nevoie de bani. E nevoie fiindcă 1) înainte de alegeri se dau, drept mită electorală, diverse pomeni îmbrăţişând forme variate, de la electo-rate, locuri la facultate şi reduceri de CAS la orice altceva, şi 2) alegerile costă. Banii pentru cele de mai sus se obţin de la noi, voi, ei, ele. De la populaţie. Poate că aţi auzit vorbindu-se despre proiectul de modificare a Codului Fiscal şi despre chestia că "persoanele fizice care deţin clădiri cu altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti impozit bla-bla.". Deci, ce ziceam? Aşadar, soluţiile se găsesc! Mai bagi un impozit, o taxă, un bir, o acciză şi te-ai scos cu banii! Se cuvin, totuşi, câteva mici comentarii…

* Ce înseamnă "clădiri cu alte destinaţii decât cele de locuinţă"? Mulţi alegători îşi vor spune "Asta nu mă priveşte pe mine, eu nu am fabrici, uzine, magazine! Cine are e bogat şi poate plăti!". Greşit! O primă clădire cu altă destinaţie decât cea de locuinţă e cabina din scânduri aflată în fundul curţii, unde aşteaptă, înfipte într-un cui, bucăţi de ziare. Acest viitor bir se va numi "Latrinăritul", cuvânt care vine nu din latină, ci de la latrină, şi n-are nici o legătură cu lătratul. Asta, mai ales, fiindcă:

* Altă clădire cu altă destinaţie decât cea de locuinţă poate fi considerată şi cuşca lui Lăbuş, Azor, Rex, Zdreanţă sau cum îl cheamă pe el, pe câine. Nu, nu merge şmecheria cu "Da’ ce, nu locuieşte în ea câinele?": s-ar putea să vă pomeniţi că se consideră câinele drept chiriaş, deci trebuie să plătiţi impozit pe veniturile din chirie, plus că animalul ar putea fi inclus în categoria agenţilor de pază şi mai ies de-aici alte belele, cum că munceşte la negru, fără acte. Birul va purta numele de "Căţelărit"; pisicăritul iese din discuţie, deocamdată, fiindcă mâţele nu prea pot fi convinse să stea în cuşcă, dar columbofilii se pot aştepta la plata hulubăritului, impozitul pe balconul, podul sau coteţul în care înnoptează porumbeii.

* Dacă tot am ajuns la coteţ, tragem un nou semnal de alarmă: orice asemenea mică şandrama cu altă destinaţie decât cea de locuit poate aduce bani la buget. Porcăritul va fi impozitul pe coteţele de porci (a nu se confunda cu porcăitul, care e altceva, anume politica editorială a unor posturi de televiziune sau ziare), în vreme ce posesorii de coteţe de păsări vor plăti găinăritul, curcăritul, bibilicăritul, gâscăritul, răţăritul sau, dacă omul a trecut la o zootehnie actualizată, struţăritul. Impozitul pe coteţul pentru struţi va fi mai mare, fiindcă păsările sunt mai înalte, deci şi clădirea în care se adăpostesc e mai mare, să nu se aplece.

* Nici cei care nu cresc animale nu scapă de impozite pe construcţiile în care nu se locuieşte: "crămăritul" va fi impozitul pe cramă (deşi multe femei vor declara că soţii lor acolo stau toată ziua, ca porcii), iar ţuicăritul, palincăritul, horincăritul sau pufoicăritul vor fi impozitele pe acele mici temple săteşti în care se află, aşezate la loc de cinste, căzănelele de făcut ţuică, palincă, horincă etc. Pe moment, atât, că poate mai dăm idei şi ne mai pomenim cu altele; oricum, ne aşteptăm în curând ca guvernul să bage impozit pe plata taxelor!

Comentarii