De Business

Punem punctul pe știi

În coasta Palas va fi construit un bloc de locuinţe. Cum se va transforma zona?

joi, 26 martie 2015, 03:01
4 MIN

Două loturi de teren din apropierea complexului imobiliar din centrul oraşului au fost cumpărate de o societate unde acţionarul majoritar este francez. Este vorba despre aceeaşi persoană care deţine brandurile de Formens SRL şi Louis Purple. Unul din loturile de teren aparţinea unei societăţi cu activităţi în domeniul alimentaţiei publice, iar celălat notarului Daniela Bădărău. Tranzacţia s-a ridicat la câteva sute de mii de euro.

O  firmă franceză ce activează în confecţii în Botoşani se pregăteşte să dea lovitura în centrul Iaşului cu un nou proiect rezidenţial. Acesta este situat lângă ansamblul Palas, pe strada Sfântul Lazăr, pe locul unde a activat anterior restaurantul “Andrada”, ulterior pizzeria “Don Papa”. Afacerea se va derula prin intermediul unei firme înregistrate în judeţul Botoşani. De câteva zile, amplasamentul noului proiect rezidenţial a fost îngrădit de reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar iar lucrările vor demara imediat ce formalităţile birocratice vor permite acest lucru. Momentan, va fi dărâmată vechea construcţie.

Terenul pe care dezvoltatorul va construi imobilul rezidenţial este format din două loturi. “S-a eliberat autorizaţia de construire nr.136 din 10 februarie 2015 pentru autorizarea desfiinţării unei construcţii provizorii. Nu s-a solicitat emiterea unei autorizaţii de construire, iar terenul a fost studiat cu un Plan Urbanistic Zonal, aprobat de Consiliul Local cu hotărârea 375 din 1 septembrie 2009”, au răspuns oficialii municipalităţii ieşene la solicitarea jurnaliştilor.

“Studii peste studii”

Autorizaţia a fost eliberată pe numele societăţii Domeniul Mihai Eminescu SRL din Botoşani, unitate înfiinţată la finele anului 2007, cu activităţi principale în domeniul dezvoltării imobiliare. În intervalul 2011-2013, Domeniul Mihai Eminescu SRL a declarat afaceri zero, înregistrând mai mereu pierderi. În spatele lui “Eminescu” însă se află o firmă ce recent şi-a deschis recent operaţiuni şi în Palas Mall, Formens SRL, tot din Botoşani, sub brandul “Louis Purple”.

La Domeniul Mihai Eminescu SRL, 87,5% din părţile sociale ale societăţii sunt deţinute de compania franceză ICGL SRL din oraşul Saint-Mards-en-Othe, cea care deţine integral şi Formens. La capitolul asociaţi persoane fizice figurează cu 2,5% din firmă cetăţeanul francez Gerard Justin Joseph Losson, în vârstă de 46 de ani. Acesta deţine şi puterea deplină în firmă, fiind singura persoană împuternicită în calitate de administrator.
 
Tot în acţionariatul societăţii Domeniul Mihai Eminescu, cu o contribuţie de 5 puncte procentuale fiecare, sunt înscrişi doi cetăţeni români, ambii de loc din judeţul Botoşani: Mihai Corneliu Scutariu şi Marius Grădinariu. Primul menţionat este director Louis Purple, iar Grădinariu deţine funcţia de director financiar la Formens. “Va fi o clădire rezidenţială. Planul Urbanistic Zonal permite construcţia de clădiri cu şapte-opt nivele. Proiectul nu este încă gata. Au fost necesare studii peste studii. Mai sunt însă chestiuni de pus la punct privind costurile şi infrastructura, numărul de nivele, dar credem că proiectul va fi gata la finele anului viitor”, a declarat pentru “Ziarul de Iaşi” Scutariu.
 
Totuşi, oficialii dezvoltatorului nu au dorit să facă publice datele privind fostul proprietar al terenului ori investiţia, afirmând că clauzele de confidenţialitate stipulate în contractul respectiv nu le permit acest lucru.

Câteva cifre
 
Pe de altă parte, surse credibile din mediul de business spun că imobilul va avea 600 de metri pătraţi construiţi pe nivel, iar, cel mai probabil, parterul va fi folosit pe partea de retail. Investiţia în teren este estimată la cel puţin 300.000 de euro, având în vedere faptul că, în zona respectivă, metrul pătrat se vinde cu un preţ ce porneşte de la 300 de euro.
Una din parcele aparţinea societăţii Andrada SRL, mai exact unde era amplasată pizzeria Don Papa (aproximativ 500 mp), iar pe cea de-a doua, de până în restaurantul chinezesc, de circa 800 mp, o deţinea notarul Daniela Bădărău, spun surse din domeniul imobiliar.
 
Preţul cerut iniţial de către proprietarii terenului a fost de 1.000 de euro metrul pătrat. “Ziarul de Iaşi” a încercat să ia legătura cu fiica fostului procuror Dan Bădărău pentru a obţine o confirmare a informaţiilor intrate în posesia reporterilor, dar, până la închiderea ediţiei, aceasta nu a putut fi contactată. Mai întâi am discutat cu una din angajatele biroului notarial, am lăsat un număr de telefon pentru a primi un răspuns, dar nu am primit niciun apel. 
 

 

 

 



Comentarii