În Iaşi a plouat într-o lună cât în jungla ecuatorială

sâmbătă, 22 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 În Iaşi a plouat într-o lună cât în jungla ecuatorială

La Iaşi au căzut 139,2 litri/mp, urmat de comuna Rediu, cu 137,7 litri/mp. Culturile de pe aproape jumătate din terenurile agricole afectate şi-au mai revenit între timp.

În decurs de o lună, în judeţ a plouat cât într-o junglă ecuatorială. Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a finalizat raportarea ploilor înregistrate în perioada 21 mai – 15 iunie. Cea mai mare cantitate de precipitaţii a căzut în municipiu, unde s-au înregistrat în total 139,2 litri/mp. În zona Rediu, precipitaţiile s-au ridicat la 137,7 litri/mp, iar la Ezăreni 125 litri/mp.

Precipitaţii peste 100 litri/mp au fost înregistrate şi la Tansa, Cucuteni, Sârca, Podu Iloaiei, Ciurbeşti, Ungheni, Andrieşeni, Victoria, Chipereşti, Şipote, Târgu Frumos şi Boşteni. Cea mai gravă situaţie a fost semnalată în Andrieşeni şi Răducăneni. În aceste comune, precipitaţiile au depăşit 60 litri/mp în decurs de doar o jumătate de oră, urmarea fiind producerea de scurgeri de pe versanţi şi viituri. Acestea au provocat moartea a trei persoane. Totodată, ploile căzute în zona Erbiceni au condus la avarierea amenajărilor agropiscicole Ţintea şi Capsa, în urma revărsării unui pârâu.

Nivelul pagubelor a ajuns la 25 milioane lei

La pagubele şi victimele provocate de ploi se adaugă şi 25,2 milioane lei, cât reprezintă pierderile în agricultură şi infrastructură provocate de grindina din perioada 21-23 mai. Grindina şi scurgerile de pe versanţi au avariat în decurs de trei zile 19 poduri şi podeţe, 16 km de drumuri judeţene, 40 km de drumuri comunale şi săteşti şi au afectat 17.000 ha de teren arabil. „Din totalul terenului afectat de grindină, cam pe 7.100 ha, culturile agricole şi-au mai revenit. Pagubele rămân însă semnificative, unii fermieri având afectate toate culturile“, a spus şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Neculai Olariu.

Comentarii