India a eşuat în tentativa de lansare a primului ei satelit construit de sectorul privat

joi, 31 august 2017, 20:59
2 MIN
 India a eşuat în tentativa de lansare a primului ei satelit construit de sectorul privat

Prima încercare a agenţiei spaţiale indiene de a lansa, joi, un satelit construit de sectorul privat din această ţară nu a avut succes, a anunţat Kiran Kumar, directorul Indian Space Research Organization (ISRO), citat de DPA. Satelitul de navigaţie IRNSS-H1 a beneficiat de o decolare normală de la Centrul Spaţial Satish Dhawan din Sriharikota, fiind transportat de o rachetă din gama PSLV, însă scutul său termic nu a reuşit să se desprindă în cea de-a patra etapă a lansării, a explicat Kiran Kumar într-o scurtă declaraţie de presă, conform Agerpres.

"Scutul termic nu s-a separat, iar ca urmare, satelitul nu a completat a patra etapă a lansării. În acest moment strângem detalii despre ceea ce s-a întâmplat", a adăugat directorul ISRO. Satelitul a fost construit de un grup de şase companii, condus de Alpha Design Technologies cu sediul în Bangalore, sub supravegherea unei echipe de specialişti de la ISRO, a precizat DP Karnik, purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale indiene, arată Agerpres.

Satelitul ar fi trebuit să înlocuiască unul dintre cei şapte sateliţi din cadrul Sistemului Indian de Navigaţie prin Satelit (Indian Navigation Satellite System — IRNSS), care funcţiona defectuos. "Este pentru prima dată când un consorţiu privat a fost implicat în integrarea satelitului", a spus DP Karnik, referindu-se la lansarea de joi. "ISRO intenţionează să implice mai multe companii în activităţile de asamblare a sateliţilor în viitor".

Proiectul IRNSS a fost conceput pentru a furniza informaţii de geolocalizare în India şi pe o rază de 1.500 de kilometri în jurul regiunii continentale indiene, pentru a reduce dependenţa acestei ţări de sistemul american omolog — Global Positioning System (GPS). Cei şapte sateliţi ai sistemului de navigaţie indian, denumit NAVIC — de la "navigaţie prin intermediul unei constelaţii indiene (de sateliţi)" — de prim-ministrul Narendra Mori, au fost plasaţi pe orbită între iulie 2013 şi aprilie 2016. Sistemul furnizează acces la două niveluri de date — unul pentru toţi utilizatorii şi un serviciu criptat care se adresează doar utilizatorilor autorizaţi, precum armata indiană.

SURSA: Agerpres

    

Comentarii