De Sănătate

Punem punctul pe știi

Infecţii nosocomiale: tot mai puţini pacienţi cu Clostridium difficile ajung la Spitalul de Infecţioase

vineri, 28 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Infecţii nosocomiale: tot mai puţini pacienţi cu Clostridium difficile ajung la Spitalul de Infecţioase

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ preia prin transfer interclinic din ce în ce mai puţine cazuri de infecţii cu Clostridium difficile. Potrivit conducerii spitalului, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 1101/2016, unităţile medicale ieşene şi-au organizat saloane pentru izolarea pacienţilor infectaţi cu Clostridium în cursul internării şi nu-i mai transferă pe aceştia către Infecţioase.

 „După introdu­cerea acestui ordin, am observat, încetul cu încetul, o scădere a numărului de pa­cienţi care se adresează cu colită cu Clos­tridium difficile în spitalul nostru. Numărul solicitărilor de transfer intercli­nic este în scădere. Acum, fiecare spital se ocupă de tratarea cazurilor identificate în cursul internării în respectiva unitate me­dicală. La noi ajung acum cazurile mai grave, mai deosebite. Ordinul arată că, dacă pacientul are cinci zile de internare după care a dezvoltat infecţia cu Clos­tridium, înseamnă că e infecţie din spital. Dacă are mai puţin, înseamnă că pacientul a venit cu ea de acasă“, a subliniat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase. În primele şase luni din 2017, Spitalul de Boli Infecţioase a raportat 29 de cazuri de infecţii asociate actului medical.

Potrivit unei situaţii de la Ministerul Sănătăţii, numărul pacienţilor identificaţi în judeţul Iaşi cu infecţii asociate asistenţei medicale a crescut cu aproape 42% în trei ani. Anul trecut, zilnic, în medie, şase pacienţi au fost diagnosticaţi cu o infecţie asociată asistenţei medicale, într-unul dintre cele 15 spitale de stat din Iaşi. În 2016, jumătate din spitalele din Iaşi au raportat cel puţin 100 de pacienţi identificaţi cu infecţii asociate asistenţei medicale: Spitalul de Psihiatrie „Socola“ (108), Spitalul „C.I. Parhon“ (112), Maternitatea „Cuza Vodă“ (115), Institutul Regional de Oncologie (130), Spitalul de Neurochirurgie (139), Spitalul de Copii „Sf. Maria“ (214).  

 

 

Comentarii