Noul Cod Penal a salvat 3.500 de infractori, la Iaşi

Infractorii din Iaşi stau liniştiţi. Li se prescriu faptele până le sunt răsfoite dosarele

marți, 27 ianuarie 2015, 02:56
3 MIN
 Infractorii din Iaşi stau liniştiţi. Li se prescriu faptele până le sunt răsfoite dosarele

Efectele intrării în vigoare a noilor coduri penale se resimt în cifrele pe anul trecut ale celui mai solicitat Parchet din Iaşi, cel de pe lângă Judecătorie. Scăderea pedepselor în cazul mai multor infracţiuni a dus la o explozie a dosarelor soluţionate după termenul de prescripţie a faptei.

Deşi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au muncit asiduu în anul precedent, schimbările legislative din 2014 a dus la apariţia unei situaţii paradoxale, de care s-au bucurat infractorii neprinşi. Odată cu schimbarea Codului Penal, intrat în vigoare pe 1 februarie anul trecut, pedepsele maxime pentru mai multe infracţiuni au scăzut. Modificările au dus implicit la scăderea termenului de prescripţie. Ca un efect de domino, aceste schimbări au dus la exonerarea oficială a mii de ieşeni neprinşi, cărora auto­ri­tăţile nu au reuşit să le demonstreze vinovăţia de-a lungul anilor.

Potrivit cifrelor de pe anului 2014, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, cea mai aglomerată unitate de Parchet din judeţ, peste 3.500 de dosare au fost finalizate după ce infracţiunile pentru care se făceau cercetări s-au prescris. Mai exact, au precizat reprezentanţii unităţii, 3.571 de dosare au fost închise după împlinirea termenului de prescripţie, marea majoritate a acestora fiind cu autor necunoscut. E vorba în genere de infracţiuni de furt, aflate în instrumentarea poliţiştilor de mulţi ani şi în care suspecţii nu au putut fi identificaţi sau incriminaţi. Cu titlu de exemplu, infracţiunea de furt calificat era pedepsită în vechiul Cod Penal cu până la 15 ani de puşcărie.

Potrivit noilor prevederi, maximul ce poate fi acordat pentru această infracţiune este de 5 ani de închisoare. Până pe 1 februarie 2014, infracţiunea de furt se prescria după 10 ani, iar după această dată, după 5 ani. Cele peste 3.500 de dosare clasate după constatarea prescrierii reprezintă un sfert din totalul de dosare soluţionate în anul precedent la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Au existat doar două dosare cu autor cunoscut care s-au prescris, în cazul unor infracţiuni de fals.

1.200 de dosare per procuror

„Anul 2014 a fost un an al schimbărilor legislative majore, care au dus la reaşezarea instituţiilor de drept penal şi drept procesual penal, determinând o dinamică imprevizibilă a lucrărilor. De asemenea, schimbările de la ni­velul personalului au fost de natură să afecteze volumul lucrărilor soluţionate. Cu toate acestea, remarcăm că Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi are rezultate bune pe ansamblul activităţilor derulate, acordându-se atenţie soluţionării cu celeritate a cau­zelor, soluţionării cauzelor vechi, calitatea actelor de urmărire penală reflectându-se în numărul de infirmări, redeschidere, restituiri, achitări, restituiri de la instanţa de judecată“, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului local din Iaşi.

În 2014, potrivit reprezentanţilor unităţii de parchet, a crescut numărul cauzelor penale de soluţionat: 53.562, cu 7,13% mai mult decât în anul precedent. Fiecare dintre cei 18 procurori care au lucrat constant în anul precedent a avut de supravegheat sau investigat câte 1.222 de dosare penale. 826 dintre acestea, în medie, au fost soluţionate, au mai precizat procurorii ieşeni.
 

Comentarii