ÎNGRIJORĂTOR! Nu are cine să-i trateze pe copiii cu tendinţe de sinucidere

luni, 27 aprilie 2015, 01:59
5 MIN
 ÎNGRIJORĂTOR! Nu are cine să-i trateze pe copiii cu tendinţe de sinucidere

Acesta este raportul dintre numărul de psihiatri pediatrici şi populaţia şcolară. În condiţiile în care s-au înmulţit cazurile de sinucideri ale copiilor ori de agresiuni violente chiar împotriva părinţilor, lipsa acestor medici specializaţi se simte şi mai acut. La nivel naţional, în fiecare zi este o tentativă de suicid a unui elev sau o crimă cu autor minor. Criza de personal este provocată de tăierile de posturi din sistemul sanitar şi de plecările în străinătate.

Cazul băiatului de 10 ani din comuna Şipote care a încercat să se spânzure, în urmă cu câteva zile, după ce părinţii au refuzat să-l ia la un praznic nu este un eveniment izolat la nivelul ţării, ci face parte dintr-o serie de cel puţin cinci tentative sinucigaşe întâlnite în ultimele zile la minori, dintre care doar două au fost împiedicate de cei din jur. Celelalte două le-au adus sfârşitul unor adolescente de 14, respectiv 17 ani, din judeţul Vran­cea.

În acest context, în ţară avem numai 110 psihiatri pediatrici, medici pregătiţi să îngrijească, să indice tratament medicamentos şi să suprave­gheze copii cu astfel de probleme. Po­trivit Colegiului Medicilor din Iaşi, no­uă astfel de psihiatri se află în ju­deţul Iaşi, un număr extrem de mic în comparaţie cu volumul de muncă din acest domeniu. Conform Direcţiei Judeţene de Statistică, în anul 2013-2014, au fost şcolarizaţi peste 130.000 de elevi, de la nivel preşcolar până la nivel liceal. Conform Colegiului, deficitul se datorează exodului medi­cilor care afectează ţara în ultimii ani şi lipsei de interes din partea rezi­den­ţilor pentru o astfel de specializare.

S-a spânzurat după ce l-a auzit pe tatăl său

Pe 14 aprilie, a doua zi de Paşti, o fată de 17 ani din localitatea vrân­cea­nă Tătăranu s-au spânzurat în casa bunicilor în care locuia de când mama sa lucra în Italia, corpul său fiind găsit abia în dimineaţa următoare. Pe 18 aprilie, băiatul de 10 ani din comuna ieşeană Şipote – care acum se află în investigaţii la Institutul de Psihiatrie „Socola“ – a încercat să se spânzure du­pă ce părinţii nu l-au luat la un praz­nic, ancheta psihologilor şi a asisten­ţilor sociali arătând apoi că minorul a încercat să-şi imite tatăl care, băut fiind, ameninţa că se va spânzura. În ziua următoare, o adolescentă de 16 ani din judeţul Suceava s-a aruncat în râul Siret, însă a fost salvată la timp de un cioban. Miercuri, pe 22 aprilie, o altă adolescentă din judeţul Vrancea, în vârstă de 14 ani, s-a sinucis prin spânzurare în drum spre şcoală, lăsând un bilet de adio şi punându-şi în piept o hârtie cu numerele de contact ale părinţilor. Şi lista poate continua.

„Se ajunge la psihiatru dacă depresia este severă“

Psihiatrul ieşean dr. Gabriel Crum­pei a explicat că depresia la minori se manifestă diferit faţă de cea întâlnită în rândul adulţilor. „Cu toate acestea, părinţii pot identifica unele semne, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, lipsa de interes faţă de o activitate pe care copilul o prefera înainte sau absenţa lui din mijlocul copiilor cu care se juca înainte. În aceste condiţii se ajunge la specialist, la psiholog dacă este vorba despre o depresie uşoară pentru care minorul nu are nevoie de tratament, sau la psihiatru dacă depresia este severă şi trebuie tratată medicamentos. Psihia­trul, spre deosebire de psiholog, are dreptul de a prescrie medicamente“, a explicat dr. Gabriel Crumpei, medic primar psihiatru.

Potrivit specialiş­tilor, copiii predispuşi spre depresii severe care pot duce şi la acte de sinucidere provin din familii în care părinţii sunt neglijenţi sau se ceartă des, mediul familial fiindu-le neprielnic. În plus, tentativele de sinucidere în rândul tinerilor apar şi atunci când unul dintre părinţi este plecat în străinătate. Astfel de copii trebuie consiliaţi şi trataţi corespunzător, însă în prezent în ţară sunt doar 110 psihiatri pediatrici, în condiţiile în care în 2013, de exemplu, erau 125.

„Nu­mă­rul lor a mai scăzut din acelaşi motiv pentru care în toate specializările sunt probleme: exodul medicilor care aleg să meargă în străinătate, în Franţa, Germania, Maria Britanie, Canada, unde sunt plătiţi corespun­zător, uneori de câteva zeci de ori mai bine decât în ţară. În plus, această specializare nu prea prezintă interes pentru studenţi şi este printre ulti­mele ca număr de locuri ocupate la rezidenţiat“, a arătat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Cole­giului Medicilor din Iaşi.

„Socola“ a apelat la un pensionar

La nivelul judeţului sunt doar nouă neuropsihiatri pediatrici, dintre care patru sunt angajaţi la Institutul de Psihiatrie „Socola“. Conform conducerii, nici aici posturile nu sunt ocupate în totalitate, spitalul având un post neocupat de mai mult timp. Pentru a face faţă cazurilor care au nevoie de un astfel de specialist, anul trecut, spitalul i-a prelungit contractul dr. Constantin Barabolschi, cu toate că medicul trebuia să iasă la pensie.

„Avem nevoie de dumnealui şi în prezent în spital, dar trebuie să ne aducă certificatul de liberă practică ca să poată profesa în continuare. Noi avem normate de minister cinci posturi de neuropsihiatri pediatrici, dintre care avem ocupate patru“, a spus Gabriel Oprişan, managerul in­terimar la Institutului de Psihiatrie „Socola“.

Potrivit Colegiului Medi­cilor, spitalul ar avea nevoie de mai mulţi psihiatri pentru copii, pentru că atunci când ministerul a redus din personalul angajat aici, conducerea unităţii a „tăiat“ din normele vacante, astfel ca angajaţii să nu-şi piardă posturile.
 

Comentarii