De Business

Punem punctul pe știi

Întâlnire de taină la o mare companie din Iaşi. Vezi aici ce s-a discutat!

Timp de trei ore mai mulţi actori implicaţi în procesul de insolvenţă de la Fortus SA au avut o şedinţă cu uşile închise.

joi, 02 octombrie 2014, 01:50
4 MIN
 Întâlnire de taină la o mare companie din Iaşi. Vezi aici ce s-a discutat!

Pavilionul central din interiorul Fortus a găzduit, ieri, timp de mai bine de trei ore, o întâlnire misterioasă între actori importanţi ai procesului de insolvenţă a combinatului.

Printre participanţi s-au numărat Nicolae Minea, preşedintele Autorităţii de Administrare a Activelor Statului (n.r. – acţionarul majoritar al Fortus), Sorin Encuţescu, consilier al prim-ministrului Victor Ponta, administratorii judiciari Eduard Pascal şi Elena Buştea, administratorul special Gheorghe Chişcă, viceprimarul Mihai Chirica şi reprezentanţi ai Sindicatului. Coincidenţă sau nu, întâlnirea de ieri a avut loc cu o zi înaintea judecării recursului la sentinţa de intrare în faliment a combinatului, la cererea Security Force şi BCR. Elena Buştea, unul din administratorii judiciari, a refuzat să ofere informaţii despre întâlnire menţionând că se află la volan şi nu poate vorbi. Totodată, Buştea a promis că „va trage pe dreapta” şi va reveni cu un apel, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

 
 
„Multe semne de întrebare”
 
 
Pe de altă parte, viceprimarul Mihai Chirica, a oferit unele informaţii referitoare la discuţiile de ieri, menţionând că „s-a lucrat la un program”. „Discuţiile de astăzi nu au legătură cu termenul de mâine de la Târgu Mureş, sunt două lucruri distincte care se desfăşoară în paralel. Concluziile discuţiilor sunt destul de simple. În zilele următoare va fi realizat un memorandum ce va cuprinde programul pe care l-am discutat astăzi, ce va fi trimis către Guvern, care şi-a arătat în mod direct interesul de a salva activele funcţionale. Aceste demersuri nu contravin planului de reorganizare care este un document flexibil şi poate fi modificat oricând apare o soluţie mai bună decât cele din plan”, a comentat viceprimarul Chirica. Întrebat care este rolul acestor discuţii dacă la termenul de astăzi se declară definitiv falimentul societăţii, viceprimarul a declarat că „nu a fost luată în calcul această posibilitate”. „Dacă se declară falimentul, aplicăm cealaltă variantă. Dar în momentul de faţă nu am luat în calcul acest lucru pentru că nu sunt motive. Motivul care a declanşat cererea de faliment, din punctul de vedere al avocaţilor prezenţi, nu este susţinut. Într-o manieră de peste 90 de procente, spuneau ei, nu iau în calcul această variantă”, a concluzionat viceprimarul Mihai Chirica. De partea cealaltă, salariaţii disponibilizaţi se simt ofensaţi de aceste discuţii care se poartă în spatele uşilor închise, în condiţiile în care societatea este sub incidenţa legii insolvenţei şi în faliment suspendat provizoriu până la emiterea unei sentinţe de către Curtea de Apel Târgu Mureş. „Această lipsă de transparenţă dă naştere la tot felul de bănuieli şi la multe semne de întrebare. Pentru mine sunt lucruri foarte bizare. Se discută de orice şi oricine, dar numai de salariaţii disponibilizaţi nimic. Mai mult decât sentinţe definitive şi irevocabile care spun că trebuie să fie plătite salarii ce putem prezenta pentru a fi luaţi în seamă?”, s-a revoltat Florin Rugină, liderul salariaţilor disponibilizaţi.
 
 
Încă două şedinţe
 
 
Tot ieri, înaintea acestei întâlniri, au avut loc două şedinţe oficiale, una a Comitetului Creditorilor şi una a Adunării Creditorilor, în cadrul ambelor structuri fiind aprobate subiectele de pe ordinea de zi. În primul caz, a fost reluat votul pentru avizarea raportului administratorilor judiciari la un an de la aprobarea planului de reorganizare, după ce la întâlnirea de săptămâna trecută a fost amânat votul. Această amânare ridică semne de întrebare deoarece legislaţia prevede ca, în cazul în care nu se obţine un vot majoritar în privinţa punctelor de pe ordinea de zi, se convocă Adunarea Creditorilor şi se prezintă această situaţie. Totodată, în Adunarea Creditorilor a fost aprobată o nouă diminuare cu 10% a preţului de valorificare pentru cele 32 de utilaje nefuncţionale, astfel ajungându-se la o valoare totală diminuată cu 45% faţă de preţurile stabilite de evaluatorul Dan Niţescu. Zilele următoare va fi publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă şi modul în care au votat creditorii în cadrul celor două şedinţe. După judecarea recursului la sentinţa de intrare a combinatului în faliment de astăzi, se va anunţa un termen şi pentru judecarea raportului administratorilor la un an de la confirmarea planului. 
 

 

 

Comentarii