Întrebări pentru Traian Băsescu

joi, 23 aprilie 2015, 01:50
4 MIN
 Întrebări pentru Traian Băsescu

Dacă blufează cu proprii simpatizanţi pe singura temă pentru care îl mai simpatizează cineva, pierde tot.

De la o vreme, Traian Băsescu a devenit omniprezent în spaţiul public. Postări zilnice pe Facebook, interviuri, comentarii la botul calului, intervenţii surpriză la talk-show-uri. Până acum, nimic rău în asta. Presa avea nevoie de expertiza unui fost şef de stat cu care să dezbată subiectele zilei. Se simţea lipsa unui "analist jucător" în momentele când CTP se uită la tenis sau "maestrul" Cristoiu se încuie în bibliotecă. Din păcate, mai toate comentariile fostului preşedinte ajung invariabil să se învârtă în jurul aceleiaşi teme. Concret, trei personaje, aflate la conducerea DNA, SRI şi a instanţei supreme, manevrează arbitrar actul de justiţie. Nimic rău, nici în asta. Subiectul în sine e mai mult decât ofertant, însă, fostul preşedinte nu nu reuşeşte sub nici o formă să-l împacheteze coerent. După ce-l asculţi pe Băsescu vorbind despre Kovesi, Coldea sau Stanciu, rămâi cu senzaţia că ceva îţi scapă. Aserţiunile sale fie n-au cap, fie n-au coadă. E drept că, de cele mai multe ori, nici cei cu care poartă un dialog nu-l lasă să-şi ducă ideea până la capăt.

Din teoria propusă de fostul preşedinte se desprind câteva întrebări fără un răspuns clar. Să le luăm pe rând. Care sunt motivele pentru care cele trei instituţii menţionate mai sus s-au metamorfozat imediat după plecarea sa de la Cotroceni? "Mi se pare că, după instalarea la putere a lui Iohannis, se face un spectacol prin care oameni numiţi de mine încearcă să arate cât sunt de utili şi noii puteri", răspunde fostul preşedinte. Ok. Să înţelegem că întreaga pledoarie a lui Băsescu pe tema justiţiei se bazează pe acest "mi se pare"? Dacă da, chiar n-are rost să ne mai batem capul şi vă recomand să citiţi textul excelent scris săptămâna trecută de Pavel Lucescu. Să presupunem, totuşi, că nu sentimentele îl dirijează pe Băsescu în această dispută. Că ştie ceva ce noi nu ştim. Cum îşi explică atunci fostul şef al statului faptul că DNA a început urmărirea penală împotriva lui George Scutaru, proaspăt numit consilier al preşedintelui Iohannis. De ce se dau procurorii de ceasul morţii să-l lege pe Dan Şova, prietenul premierului Ponta? De ce, în general, fosta USL rămâne principala resursă “de cadre” pentru DNA? Există anumite subtilităţi străine publicului larg? Ar fi cazul ca fostul preşedinte să le clarifice. Apoi, dincolo de a face echipă cu un nou regim politic trecător, ce urmăresc pe termen lung Kovesi, Coldea şi Stanciu? Să-l bată la popularitate pe Preafericitul Daniel? Se fac arestări pe bandă rulantă doar pentru satisfacţia propriului ego? Sau, poate, se tem cei trei că dacă îşi pierd funcţiile ar putea avea la rândul lor probleme? Ce fel de probleme? Ce caută în toată această poveste numele Liviei Stanciu? Băsescu promite să se încline în faţa oricărui judecător care îi va declara pe apropiaţii săi vinovaţi? De ce nu se înclină şi în faţa unui judecător care îi leagă temporar, în baza aceloraşi coduri? Nu în ultimul rând, de ce ambasadele occidentale tac la “abuzurile” justiţiei post-Băsescu? Încearcă americanii să arate cât sunt de utili noii puteri? Îi are Coldea cu ceva la mână pe diplomaţii străini?

Traian Băsescu a scăpat mai mereu din situaţii ce păreau fără ieşire. Fie jucând la cacealma, fie păstrând ascuns un as în mânecă. De data asta, cacealmaua nu ţine. Dacă blufează cu proprii simpatizanţi pe singura temă pentru care îl mai simpatizează cineva, pierde tot. Dacă nu vrea să rămână singur la masa verde, ar fi bine să-şi fi pregătit un plan B.

Comentarii