IPS Teofan a resfinţit biserica din Scânteia

luni, 03 iulie 2017, 01:50
1 MIN
 IPS Teofan a resfinţit biserica din Scânteia

Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a resfinţit biserica parohială din localitatea ieşeană Scânteia, ctitorie a voivodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, după ce a trecut prin ample lucrări de restaurare şi rebilitare.

Ca răsplată pentru munca pe care au depus-o pentru continuarea lucrărilor, IPS Teofan a oferit distincţii tuturor celor care au contribuit la restaurare, în timp ce cei doi preoţi slujitori – Teodor Mihăilă şi Vasile Mihăile, au fost „avansaţi“ ca inconom stavrofor. Biserica aparţine de Protopopiatul Iaşi 3, iar tabloul votiv, care a fost pictat în 1846, marchează faptul că lăcaşul a fost ridicat de Ştefan cel Mare şi înfrumuseţat de Duca Voievod.

Slujba de resfinţire a fost desfăşurată de un sobor de preoţi şi diaconi, conduşi de IPS Teofan, care a fost primit cu pâine şi sare la ajungerea la biserică. Lucrările la lăcaşul de cult din Scânteia au început în anul 2000, când o expertiză a Direcţiei pentru Cultură de la CJ Iaşi a determinat că pictura, refăcută la 1912, nu avea valoare istorică sau artistică, şi a fost îndepărtată, începându-se oficial atunci demersurile pentru lucrările de restaurare şi consolidare. Acestea au fost început şase ani mai târziu, în 2006, şi au fost recepţionate după încă zece ani, în 2016.  

 

 

Comentarii