IPS Teofan, vizită de trei zile în Cipru

joi, 23 martie 2017, 02:50
2 MIN
 IPS Teofan, vizită de trei zile în Cipru

 Este una dintre puţinele ieşiri ale mitropolitului Moldovei, după scandalul iscat în urma Sinodului de la Creta.

În weekendul trecut, Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldo­vei şi Bucovinei, a vizitat Biserica Ortodoxă a Ciprului, la invitaţia Prea­fericitului Părinte Arhiepiscop Hri­sos­tom al II-lea. Astfel, IPS Teofan a stat între 17 şi 20 martie în Cipriu, prezenţa sa fiind legată, transmit reprezentanţii Mitropoliei ieşene, de personalitatea istorică a Arhiepis­copului Ciprian – 1810-1821, care a trăit între anii 1783-1802 în capitala Moldovei de la Iaşi.

Momentul central al vizitei a fost sâmbătă, 18 martie, când s-au împlinit 200 de ani de la renovarea bisericii Maicii Domnului Chryseleouse din Strovolo-Nicosia de căter Arhiepiscopul Ciprian. În dimineaţa aceleiaşi zile, IPS Teofan a vizitat mănăstirea Sfântul Neofit Zăvorâtul de la Pafos, în contextul în care în toamna anului trecut au fost aduse la Iaşi pentru a fi scoase la închinare o parte din moaştele sfântului, iar la editura Doxologia a fost tradusă integral opera filocalică şi teologică. În aceeaşi zi, IPS Teofan a vizitat Mitropolia de Limasol şi a fost întâmpinat acolo de Înalpreasfinţitul Părinte Athanasie şi un sobor de preoţi şi monahi.

În cuvântarea ţinută de la mitropolitul ieşean la inaugurarea de la Strovolo-Nicosia a vorbit despre re­laţiile istorice dintre insula Cipru şi Moldova şi de cele două Biserici surori. Acesta a vizitat Sfântul Mor­mânt din Nicosia luni şi a încheiat oficial vizita, una dintre puţinele efectuate după scandalul provocat în urma scindării din comunitatea ortodoxă din Moldova în urma Sinodului de la Creta, în care se promova ecumenismul.

 

Comentarii