De Business

Punem punctul pe știi

Isărescu a fost comparat cu Hitler la protestul creditelor în franci (FOTO)

luni, 09 februarie 2015, 02:50
3 MIN

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat ieri în faţa sediului Băncii Naţionale şi au cerut conversia creditelor din franci în lei la cursul istoric plus 20%.

Ieşenii au ieşit ieri în stradă să protesteze împotriva creditelor în franci elveţieni. Până într-o sută de persoane s-au adunat din nou în faţa sediului Băncii Naţionale a României de pe strada Ştefan cel Mare pentru a-şi vărsa năduful pe bancheri şi politicieni. Cu toate acestea, persoanele cu credite în franci elveţieni au fost mai active pe reţelele de socializare decât în stradă. Pe Facebook şi-au anunţat iniţial prezenţa 250 de ieşeni, iar alţi 47 oscilau între a veni sau nu.

“Înarmaţi” cu fluiere, portavoce şi bannere, persoanele cu credite în franci au pichetat ieri la prânz sediul BNR. Iaşul făcea parte din harta demonstraţiilor din România, mari proteste fiind programate simultan în Capitală şi mai multe oraşe mari ale ţării. În municipiul Iaşi, manifestaţia a pornit la ora 12:00, odată cu intonarea imnului “Deşteaptă-te, române!”. Dotaţi cu laptop şi boxe, manifestanţii au făcut să le fie mai bine auzită vocea în zona pietonală. După momentul solemn s-a trecut la partea organizatorică. Liderii protestatarilor au mulţumit persoanelor din Vaslui, Botoşani, Roman şi Paşcani care s-au deplasat până la Iaşi pentru a susţine cauza. “Strada este singura soluţie”, au spus organizatorii de la tribuna improvizată la faţa locului.
 
Aceştia au subliniat că demersul lor se adresează nu doar celor cu rate în CHF, ci tuturor persoanelor care au accesat credite în valută “exotică”, euro sau dolari. Când de la tribună s-a scandat că “BNR este primul vinovat pentru că acum suntem în stradă!”, un cor de fluierături şi huiduieli a dezmorţit zona, apostrofările repetându-se ciclic, de fiecare dată când protestatarii care s-au perindat la pupitru au “demascat” alţi vinovaţi sau complici la situaţia în care au ajuns: băncile, politicienii, respectiv foştii şi actualii guvernanţi. Preşedintele Iohannis şi premierul Ponta au fost luaţi şi ei în “vizor” de către manifestanţi, dar cel mai “şifonat” a fost guvernatorul BNR Mugur Isărescu, comparat indirect de către unul din speakeri cu Adolf Hitler. “„Vin ai noştri, pleacă-ai noştri, noi rămânem tot ca proştii… Mama lor la toţi”, “Vreau o ţară ca afară”, dar şi alte melodii tematice au sunat periodic în boxe, între discursurile celor nemulţumiţ. “Băncile ne-au tras ţeapă! Am vrut să ne îndeplinim un vis, să avem casa noastră, iar acum s-a transformat într-un coşmar. Nu ne-am cumpărat vile, limuzine, ci o garsonieră, un apartament cu două camere. Noi am vrut împrumut în lei, ei ne-au sfătuit să luăm franci”, a indicat unul din liderii protestatarilor.
 
“Reprezentanţii băncilor nu ne-au oferit oferte pe termen lung, ci pe două-trei luni. Singura modalitate de rezolvare a problemei este conversia creditului în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului plus o apreciere de maximum 20%. Nu dorim nici «electorată», nici legea falimentului personal. Nu vrem o ţară de faliţi, ci doar să ne plătim creditele. De asta am ieşit în stradă”, ne-a declarat Ionel Alexa, unul din liderii protestatarilor. Acesta a contractat în anul 2008 un credit de 77.000 CHF, pe o perioadă de 30 de ani, pentru a-şi cumpăra un apartament cu două camere într-un cartier mărginaş din Vaslui. Dacă în 2008 Alexa plătea o rată lunară de 900 lei, în prezent, acesta ne-a spus că “factura” este de 2.400 lei.
 

 

 

Comentarii