Japonia se extinde teritorial: naţionalizează 280 de insule

joi, 09 ianuarie 2014, 11:18
2 MIN
 Japonia se extinde teritorial: naţionalizează 280 de insule

Japonia şi-a anunţat miercuri intenţia de a-şi stabili controlul administrativ asupra unui număr de 280 de insule nelocuite din zona sa economică exclusivă, informează publicaţia The Diplomat.

Potrivit ziarului chinez The South China Morning Post, care îl citează pe ministrul nipon pentru politici oceanice şi probleme teritoriale, Ichita Yamamoto, Japonia va înregistra aceste insule îndepărtate ca proprietate de stat pentru o administrare mai eficientă a lor. Yamamoto nu ar fi făcut nicio referire la securitatea maritimă sau integritatea teritorială, mai scrie publicaţia chineză.

Potrivit Bloomberg, ‘insulele se numără printre cele aproximativ 500 de insule care definesc limita apelor teritoriale ale Japoniei’, conform unei cercetări realizate de guvernul nipon. Toate aceste insule sunt situate în perimetrul zonei economice exclusive a Japoniei, ceea ce îi acordă drepturi speciale pentru explorarea şi exploatarea resurselor marine de aici, în conformitate cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite privind dreptul mării.

Autorităţile nipone au început să analizeze problema celor 280 de insule încă din luna august, scrie în context agenţia rusă de presă ITAR-TASS. Unele dintre acestea se află în proprietatea unor particulari japonezi, altele fac parte din diferite administraţii locale din arhipelag.

Cu toate acestea, apartenenţa celor 280 de insule este neclară, mai scrie agenţia rusă de presă, indicând că aproximativ 160 dintre ele nu au nici măcar nume.

La solicitarea The South China Morning Post, secretariatul de la sediul central pentru politici maritime a indicat că aceste insule sunt situate ‘peste tot în jurul Japoniei’.

Prin naţionalizarea acestor teritorii, Tokyo speră să-şi consolideze drepturile asupra apelor adiacente, pe fondul acutizării diferendelor cu China asupra delimitării zonelor economice exclusive ale celor două ţări în Marea Chinei de Est, mai scrie agenţia de presă rusă.

Deşi nu există motive să se creadă că cele 280 de insule s-ar număra printre cele în litigiu, această decizie a autorităţilor de la Tokyo ar putea alimenta temerile Chinei şi ale Coreei de Sud cu privire la o strategie de securitate a Japoniei mai fermă în regiune, comentează The Diplomat. Mai ales că această mutare intervine la nici două săptămâni de la vizita premierului japonez Shinzo Abe la controversatul templu Yasukuni la 26 decembrie 2013, potrivit publicaţiei menţionate. (Agerpres)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii