Judecătoria vrea să scape de sancţiunea primită în scandalul documentelor de la tomberon

marți, 06 septembrie 2016, 01:57
2 MIN
 Judecătoria vrea să scape de sancţiunea primită în scandalul documentelor de la tomberon

În primă fază, instituţia ieşeană a încasat o amendă însă a reuşit să o transforme în avertisment după ce a contestat-o în instanţă 

Proces neobişnuit înregistrat pe rolul instanţelor ieşene, protagonistă fiind o instituţie publică din sistemul judiciar. Reprezentanţii Judecătoriei Iaşi încearcă, prin intermediul co­legilor de la instanţele superioare, să scape de o sancţiune primită după ce mai multe documente ce conţineau date cu caracter personal au fost descoperite într-un tomberon din preajma unităţii ce are sediul pe strada Anastasie Panu. Procesul a ajuns în prezent la Curtea de Apel Iaşi, fiind înregistrat la această unitate zilele trecute. El a fost soluţionat de prima instanţă, Tribunalul, favorabil Jude­că­toriei Iaşi.

În primă fază, instituţia sancţionată a primit o amendă de 3.500 de lei din partea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Pre­lucrării Datelor cu Caracter Personal, însă a reuşit să scape de plata acestei sume urmare a deciziei Tribunalului. „Înlocuieşte sancţiunea amenzii contraveneţionale în cuantum de 3.500 lei aplicată petentei prin procesul verbal de contravenţie nr. 1429/21.01.2016 încheiat de intimată cu sancţiunea «Avertisment». Atrage atenţia petentei asupra necesităţii respectării pe viitor a prevede­rilor legale“, a decis Tribunalul.

Atât Judecătoria Iaşi cât şi Autoritatea Naţională de Supraveghere a Pre­lucrării Datelor cu Caracter Personal au fost nemulţumite de decizia Tribunalului, formulând apel. Pe de o parte judecătorii de la instanţa inferioară consideră că nu ar trebui să primească niciun fel de sancţiune în timp ce funcţionarii care au dat în primă fază amenda consideră că a­ceasta ar fi trebuit menţinută. 

Scan­­dalul a izbucnit în luna ianuarie a acestui an după ce mai multe documente ce conţineau date personale ale diferitor justiţiabili au fost des­co­pe­rite în ghena de gunoi din apropierea sediului vechiului Palat de Justiţie. Potrivit legii, documentele cu caracter personal pot fi ţinute până la 20 de ani în arhiva instituţiei, după care acestea ar trebui distruse. La mo­mentul respectiv, Parchetul a demarat o anchetă penală în acest caz, neso­luţionată până în prezent cu vreo tri­mitere în judecată.

Comentarii