Senatorul pus pe „găinării“ a fost condamnat

Judecătorii au înviat vechiul Cod Penal în folosul senatorului Sorin Lazăr

marți, 26 ianuarie 2016, 03:00
3 MIN
 Judecătorii au înviat vechiul Cod Penal în folosul senatorului Sorin Lazăr

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au decis în cursul zilei de ieri să îl condamne la un an de închisoare cu suspendare pe senatorul Sorin Lazăr. Parlamentarul a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu, magistraţii calculând pedeapsa sa după vechiul Cod Penal întrucât faptele lui Lazăr au fost comise înainte ca noua legislaţie penală să intre în vigoare.

Lazăr a fost găsit vinovat pentru trei capete de acuzare, pentru care a fost condamnat la un an, şase luni, respectiv trei luni de închisoare. Curtea Supremă a contopit cele trei condamnări cu o pedeapsă de şase luni pe care Lazăr o primise în 2014, pentru conflict de interese, după ce judecătorii au constatat că infracţiunile sunt concurente.

Aplicând vechea legislaţie, care prevedea că pedeapsa cea mai grea este cea finală, a reieşit o condamnare de un an de închisoare. În cazul în care s-ar fi aplicat legislaţia actuală, condamnarea finală a lui Sorin Lazăr ar fi fost de un an şi cinci luni (pe legislaţia actuală la pedeapsa cea mai mare se adăugă un spor reprezentând o treime din cuantumul celorlalte condamnări). Motivul pentru care s-a aplicat vechiul Cod Penal este reglementarea potrivit căreia în situaţii de acest gen se aplică legea penală mai favorabilă.

Contactat telefonic aseară, Sorin Lazăr a precizat că nu poate comenta sentinţa întrucât minuta nu fusese publicată pe portalul instanţei şi nu avea o informare oficială în acest sens.

Care au fost acuzaţiile

Senatorul a fost trimis în judecată pe 19 decembrie 2014, pentru fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care era primar al comunei Strunga. Potrivit procurorilor DNA, faptele imputate lui Sorin Lazăr ar fi fost comise în perioada 2008-2009. Atunci, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, însă fără a respecta normele legale, Lazăr ar fi aprobat plata mai multor sume de bani. Una dintre aceste plăţi, în valoare de 10.160 de lei, ar fi fost făcută în contul a trei membri de la o comisie de evaluare din cadrul unei licitaţii.

„Aceste plăţi au fost nejustificate şi nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevăzută în fişa postului această activitate ca şi atribuţie de serviciu, fie nu puteau beneficia de altă formă de retribuire, în afara indemnizaţiei prevăzute de lege pentru această funcţie“, au precizat procurorii ieşeni.

O altă plată considerată ilegală de anchetatorii de la DNA este cea efectuată în favoarea a trei persoane, ce ar fi fost plătite ca zilieri fără a exista însă niciun act care „să ateste prestarea vreunor activităţi (pontaje, recepţii ale unor servicii prestate sau orice fel de act care să dovedească prestarea unui anumit serviciu), în folosul unităţii administrativ teritoriale, de către respectivele persoane“.

O plată ce ar fi fost realizată la comanda lui Lazăr a fost o premiere anuală, în sumă totală de aproximativ 5.000 de lei, de care a beneficiar actualul senator şi viceprimarul de atunci al comunei Strunga. În ceea ce-l priveşte pe Lazăr, acesta ar fi încasat partea sa de bani, de 2.600 de lei, după ce a ajuns senator. În aprilie 2014, Lazăr fost condamnat la şase luni de închisore cu suspendare într-un alt dosar, în care a fost acuzat de conflict de interese.

Comentarii