La mare e ca-n toţi anii: veselie de toţi banii!

vineri, 04 iulie 2014, 01:50
4 MIN
 La mare e ca-n toţi anii: veselie de toţi banii!

* Dacă vremea din ultima vreme, ca să tragem o figură de stil, n-a prea ţinut cu iubitorii de căldură, de soare, de vară, situaţia din ţară e fierbinte pe diverse planuri, mai ales pe partea politică – şi economică, la urma urmei, fiindcă, de fapt, politica tot pentru bani se comite. Cum la subiectele fierbinţi despre porcăriile lui Voiculescu, de exemplu, nu te poţi bronza, pare normal ca imaginaţia românilor să mai lase naibii telecomanda şi să zburde pe plaiuri însorite, acolo unde nu există şpăgi, întristare, politicieni, proprietari de televiziuni dispuşi să se preteze la orice, candidaţi, campanii, minciuni şi alte elemente care ne terfelesc nivelul de trai. Mai exact, pe plaiuri însorite cu nisip, foşnet mătăsos de valuri, cârâit melodios de pescăruşi, clipocit vesel de bere înspumată, aburind într-o clipă sticla curată a halbelor, plaiuri cu oameni veseli, îmbrăcaţi doar în chiloţi de baie, cu dudui tinerele, îmbrăcate doar în chiloţi de baie, cu voie bună şi libertate. Măcar cu imaginaţia să ajungă românii pe-acolo, deocamdată, dacă acum nu se prea poate, fiind o vreme cam instabilă, cu temperaturi sub media acestui interval de prognoză, şi având bugetul sub media pe ţară. Despre ce se întâmplă pe la mare, în cele ce urmează:

* După cum am mai spus, există compatrioţi aflaţi, în aceste momente, la mare, chiar în staţiunile de pe litoralul nostru. Ieri, 28 dintre ei s-au înecat într-o zonă aglomerată, în care nu se vedea nici un salvamar. Din fericire, au intervenit la timp alţi consumatori şi le-au tras înecaţilor pumni în spate sau chiar au aplicat manevra Heimlich, aşadar micii cu care se înecaseră le-au sărit din gât cât colo! Localul în care s-au înecat cei 28 face acum subiectul unei anchete, pentru a se depista de ce micii sunt atât de înecăcioşi.

* Fiindcă atracţiile de fiţe cu animatoare fâşneţe şi despuiate pe trei sferturi, dacă nu pe măcar şapte optimi (chiar doisprezece şaisprezecimi, uneori!), sunt păstrate, de obicei, pentru perioada cea mai plină, mai de vârf, a verii, în care şi sumele cotizate de turişti sunt mai de vârf, un întreprinzător entuziast a organizat, recent, primele concursuri de uns cu nămol terapeutic, sub sloganurile "La aşa bani, aşa distracţie", "Sănătate înainte de toate" şi "Prin turism scăpăm de reumatism!". Proba de uns-viteză pe tot corpul s-a bucurat de largă participare, mai ales că participanţii daţi cu nămol din cap până în tălpi au dat iama, ulterior, pe la terasele din staţiune, unde au consumat din răsputeri, apoi au fugit fără să plătească, la adăpostul anonimatului oferit de stratul gros şi negru.

* Şi pe altă plajă din apropierea lacului Tekirghiol corespondenţii noştri au surprins fapte de viaţă: ei au văzut-o, întâi de toate, pe doamna Ecaterina Trafalete, bunică în etate de 87 de ani, pe când spăla de nămol toţii copiii de pe plajă, pentru a-l găsi pe nepoţelul ei Cantemir Nichifor, care s-a nimerit a fi al 17-lea la rând. După câteva ore au remarcat şi un domn furios, care a croit la fund cu furtunul pompei de umflat salteaua pneumatică patru micuţi unşi cu nămol, până când a dat de fiul său care, în lipsă de găletuşă pentru adus nisip ud, i-a utilizat pantofii şi borseta.

* După cum poate că deja ştiţi din proprie experienţă, trenurile care duc turiştii până spre capătul de sud al litoralului românesc trec pe o limbă de pământ mărginită, spre est, de Marea Neagră, şi spre vest de Lacul Tekirghiol, până la care se întinde plaja nudiştilor şi nudistelor, în special. Din acest ultim motiv, unii oficiali sunt de părere că ar trebui să se scoată definitiv din vagoanele care străbat acea regiune toate semnalele de alarmă sau măcar să se vopsească geamurile pe dinafară cu negru, să nu mai existe prilej de ispită.

Comentarii