Lecţia lui Falub

marți, 17 mai 2016, 01:43
4 MIN
 Lecţia lui Falub

 Inspiraţia antrenorului Concordiei a fost decisivă în meciul pierdut de CSMS

 
 
Seria de şapte meciuri fără înfrângere pe care a avut-o CSMS Iaşi în play-out-ul Ligii I de fotbal s-a întrerupt duminică. Echipa ieşeană a cedat cu 2-3 în faţa Concordiei Chiajna, confirmând că meciurile de pe teren propriu sunt un chin: în faza a doua a campionatului, Iaşul a obţinut în Copou doar 7 puncte în 6 meciuri în timp ce din deplasare a adus 9 puncte în 5 partide! Acest lucru confirmă încă o dată că trupa lui Nicolo Napoli nu ştie să construiască, să joace elaborat, nu are trasee ori automatisme care să deschidă apărarea adversarului, convenindu-i jocul simplu, din afara Iaşului, când experienţa jucătorilor poate fi uşor pusă în valoare.
Eşecul suferit în faţa ilfovenilor este cu atât mai surprinzător cu cât oaspeţii au venit cu apărarea în piuneze în Copou. Absenţele lui Odibe, Bucurică şi Bărboianu l-au silit pe antrenorul Adrian Falub să-l reactiveze pe Mamele şi să improvizeze în zonele laterale: Feussi a fost mutat pe un flanc pe care nu se simte bine, stâng, iar crudul Grădinaru a fost titularizat pe dreapta. Iaşul nu a ştiut să profite de problemele grave ale Concordiei, având iniţiativa doar în start. Apoi, Chiajna a controlat meciul, cifrele primului act fiind incredibile dacă ţinem cont de faptul că moldovenii jucau acasă şi erau mari favoriţi: 47%-53% posesie (!!!), 2-3 la şuturi pe poartă (!), 4-1 la încercări în afara porţii, 3-1 la cornere, 6-14 la lovituri la poartă (!) şi 16-21 la lovituri libere!
Ieşenii s-au trezit după odihnă, când suflul celor aproape 8 000 de spectatori au generat o efervescenţă notabilă. Chiar dacă dezordonate, echipa stând foarte prost în teren, atacurile CSMS au generat egalarea şi senzaţia că meciul poate intra pe făgaşul aşteptat. Nu a fost de acord cu acest lucru antrenorul oaspeţilor, Adrian Falub, care a mutat imperial. În vreme ce Napoli l-a scos, la 1-1, pe Gheorghe şi l-a trimis în teren pe Creţu, jucător cu profil mai defensiv, tehnicianul Concordiei a schimbat perfect, randamentul celor pe care i-a introdus spunând totul: Garcia a pasat la cele două goluri din actul secund, care au fost marcate de ceilalţi doi jucători care au prins doar finalul, Giurgiu şi Roşu. Drept urmare, replica lui Piccioni, intrat târziu, nu a mai contat.
Mai trebuie precizat că Iaşul a demonstrat, ca şi în alte meciuri, că nu a studiat deloc jocul adversarului, defensiva CSMS neavând replică la fazele fixe ale oaspeţilor, care curg, de meciuri bune, pe acelaşi scenariu (centrare pe colţul lung, recentrare în faţa porţii), doar imprecizia execuţiilor ilfovenilor făcând ca Grahovac să nu aibă emoţii în urma unor astfel de momente.
Per total, un eşec neaşteptat, dar normal de vreme ce, începând cu Napoli, continuând cu defensiva, în special partea centrală, trecând pe la mijloc (de fapt, a spune despre linia mediană ieşeană că nu are inspiraţie pe teren propriu a început să semene a pleonasm!) şi terminând cu Golubovic, mai toată lumea a fost în pană de inspiraţie.
În ciuda înfrângerii dureroase, Iaşul continuă să aibă şanse importante de a se califica în cupele europene. Pentru a le concretiza, CSMS trebuie să apese butonul “reset” înaintea ultimelor trei meciuri, pe care trebuie să le gestioneze eficient, astfel încât să nu irosească culoarul excelent pe care îl are spre Europa. 
 
 
CSMS-catalog
 
Grahovac (4) – a încasat uşor golul doi.
Voicu (5) – l-a anihilat pe Purece.
Ciucă (3,5) – poate cel mai slab meci din ultima perioadă, are partea lui de vină la fiecare gol!
Frăsinescu (4,5) – ezitant.
Bădic (4,5) – Cristescu a plecat din zona lui la primul gol.
Böle (5,5) – a pasat la golul lui Cristea, a mai avut câteva acţiuni bune într-o mare de nereuşite.
Mitic (4,5) – lipsit de prospeţime şi precizie.
V. Gheorghe (4) – nu a adus limpezimea necesară la mijloc.
Llullaku (4) – multe erori.
Cristea (7) – a încercat să tragă echipa după el, a avut cinci (!) şuturi cadrate, înscriind o singură dată şi din cauza intervenţiilor lui Bălgrădean.
Golubovic (4,5) – continuă să ruleze la o turaţie redusă.
Creţu (4,5) – un şut periculos.
Viveiros (4,5) – câteva încercări.
Piccioni a intrat în minutul 82, înscriind în prelungiri
 
 
 
“Ajutor” de la vecini
Ultima partidă a etapei a XI-a din play-out a avut o importanţă deosebită şi pentru jucătorii ieşeni: FC Botoşani – CSU Craiova 2-1 (1-0). Au marcat Fülöp (’18), Cabrera (’61) / Popov (’86). Prin acest rezultat, craiovenii rămân la două puncte în urma CSMS, iar meciul de la Craiova rămâne aproape decisiv pentru obţinerea vizei pentru Cupele Europene. Partea ascunsă a “ajutorului” este aceea că, cu patru puncte în urma Iaşului, şi echipa lui Leo Grozavu poate spera la acelaşi obiectiv.
Primul meci al zilei: Petrolul Ploieşti – Poli Timişoara 3-2 (2-0). Astafei (’15 – penalty), Zoubir (’28 – penalty), Pacar (’75) / Nimely (’67), Jenkins (‘90^3). 
 
 
 
 

Comentarii