PĂTRĂŢELUL ROŞU CU TRICOLOR

Lecturi uşoare, de vară

luni, 14 iulie 2014, 10:32
4 MIN
 Lecturi uşoare, de vară

* Ne apropiem cu paşi mari de jumătatea verii şi, prin urmare, de vârful sezonului estival. Prin staţiuni deja a început aglomeraţia, îmbulzeala, chiar plictiseala, pe alocuri, pe unde nu e prea multă animaţie – sau poate chiar unde e prea multă, că o panaramă ca în Mamaia (la aia organizată de Mazăre ne referim) nu ne-ar trezi decât sentimente nu prea uşor de descris, că poate mai citesc şi cei mici. Sunt şi remedii împotriva plictiselii, dar berea costă, aşadar oamenii stau ce stau, apoi trag o fugă pe la chioşcul de ziare, să ia, să mai arunce o privire la titluri, la poze mai picante. Ziarele pe hârtie sunt mai bune în concediu decât laptopurile sau tabletele, că pe plajă mai intră nisip, mai curge bere în aparate. Plus că un ziar citit poate fi folosit la enşpe mii de alte chestii: nu se poate tăia salamul pe laptop sau face cornet pentru seminţe din tabletă (bine, se poate, dar de la o anumită consumaţie în sus!). Vara asta pare un sezon bun pentru presa tradiţională şi ar putea reprezenta o nesperată ocazie de relansare a printului, cu condiţia să se schimbe câte ceva din formatul tradiţional. Idei de schimbare, în continuare:

* Ziarul format mare foarte multe şanse are. Cu condiţia să nu fie tipărit pe hârtie, ci pe plastic, ca bancnotele. Nici nu contează conţinutul editorial, important e ca foile ziarului să nu fie tăiate, ci doar împăturite. Se poate citi din orice poziţie, dar cel mai bine e de sus în jos, când se stă pe el cu familia, dacă iarba e udă. Merge citit şi de jos în sus, când e folosit ca foaie de cort sau manta de ploaie.

* Ziarul mai mic, format tabloid. Nu din plastic, ca manta de ploaie pentru copii, fiindcă are poze cu ţâţe goale, nerecomandate celor mici; e mai bine şi mai ieftin să se tipărească pe hârtie mai poroasă şi mai moale, preferabil biodegradabilă. Poate fi citit în timpul mesei, de sus în jos, pe foaie căzând atât privirea cititorului, cât şi resturile de şaormă sau mici din gură. Merge citit şi pe orizontală, înainte de utilizare, ţinut cu mâna stângă (dreapta e folosită pentru băţul din lemn împotriva câinilor sau pentru sprijinit).

* Revista ilustrată de vacanţă. Tipărită nu pe hârtie lucioasă, fiindcă reflectă razele soarelui şi chiorăşte vecinii de plajă, ci pe pânză, în culorile sezonului (navy, bleu, albastru-cobalt sau turcoaz, chiar şi galbenul, acid sau domol, galben-lamâie ori muştar sau ocru – am citat siteurile de specialitate). Reviste pentru anumite dudui fiind, nici nu contează ce se scrie în ele, poate fi şi "Capitalul" lui Marx, doar să se asorteze. Dacă au şi şnur, merg şi ca poşete…

* În altă ordine de idei, am tot auzit reclame la serbări, festivaluri sau alte tipuri de manifestări "ale verii". Ni se pare o ipocrizie: toată lumea ştie că "verii" se traduce de cele mai multe ori prin "berii". Parcă ar fi ruşine să recunoască organizatorii că a fost un an bun şi s-a făcut berea, de nu se vede omul călare din standul de la supermarket. Ca să nu se strice, trebuie băută, să se aducă alta în loc, fără timpi morţi, să se închidă circuitul apei în natură. Pe de-o parte, orice festival al berii e mai bun decât un consum dezorganizat, măcar pentru faptul că există o singură sursă de zgomot (de obicei, scena pe care fac play-back diverşi necunoscuţi), nu mai multe boxe la tot atâtea terase, din fiecare auzindu-se altceva, de rămâne consumatorul năuc, vâjâindu-i prin minte Bach, Mozart şi Telemann. Alt avantaj este că, de obicei, la aşa ceva, se consumă un singur fel de bere, deci omul nu amestecă atâtea sortimente, să i se facă sete. Pe de altă parte, ne întrebăm ce înseamnă "Festival al berii"? Când e un festival de muzică, avem o secţiune de tinere talente, sunt probe de compoziţii în premieră, iar fiecare seară se încheie cu recitalurile unor îndrăgiţi interpreţi străini. La un festival al berii nu e secţiune dedicată berilor tinere, debutante (deşi au apărut prin rafturi tot felul de noutăţi, cu arome ciudate şi exotice), nu sunt probe de compoziţie (compoziţia fiind aceeaşi, de la an la an), iar berile îndrăgite din străinătate sunt prea scumpe. După atâtea festivaluri ne aşteptăm să se organizeze, cât de curând, conferinţe, dezbateri şi simpozioane ale berii.

Comentarii