De Business

Punem punctul pe știi

Licitaţia cu cântec la una dintre cele mai cunoscute firme din Iaşi

miercuri, 08 noiembrie 2017, 02:50
3 MIN
 Licitaţia cu cântec la una dintre cele mai cunoscute firme din Iaşi

Vânzarea acostamentului de cale ferată de la firma Fortus SA este reclamată din cauză că societatea nu mai are în prezent plan de reorganizare

 
Unul dintre micii acţionari de la Fortus SA reclamă o vânzare suspectă de active. Licitaţia este considerată controversată şi ridică semne mari de întrebare din cauză că firma nu mai are în prezent un plan de reorganizare în vigoare. În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă numărul 19.904 din 25 octombrie a.c., undeva la pagina 11 se precizează faptul: „Cu ocazia licitaţiei publice din 17.10 a.c. a fost valorificat acostament cale ferată uzinal la preţul de 593.950 euro plus TV, către adjudecătorul Eky – Sam SRL”.
 
Mai pe înţelesul tuturor, firma a cumpărat 19,484 kilometri de linie de cale ferată cu tot cu traverse de beton. Vorbim de 1.862 tone de şină, 152 tone de materiale mărunte, 31.500 de bucăţi traverse şi 20.000 de tone piatră spartă. Firma Eky – Sam trebuie să plătească în termen de cinci zile un avans de 30%, urmând ca în 15 zile să achite integral suma. Iniţial, într-un raport de evaluare făcut anul acesta de administratorul judiciar, căile ferate şi traversele erau evaluate la 474.275 de euro, însă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), creditorul majoritar, a contestat raportul pe motiv că suma evaluată este prea mică, ulterior aceasta urcând la peste 590.000 de euro. Din această licitaţie se nasc mai multe semne de întrebare. În primul rând, cum este posibil să se organizeze licitaţii în condiţiile în care, la Fortus a expirat planul de reorganizare încă din luna iulie, iar judecătorul a anulat măsurile administratorului judiciar din perioada trimestrului 3 şi 4 a anului 4. Raportul administratorului judiciar din 23.10 a.c. este de asemenea contestat de AAAS, următoarea înfăţişare la Tribunalul Sindic Tg. Mures fiind stabilită pe 7 decembrie. 
 
„E posibil, ca la un moment dat, judecătorul să spună că e acceptată contestaţia AAAS, şi atunci, raportul este anulat, inclusiv licitaţiile. Eu mai am o nelămurire, cum vrei să faci parc industrial fără transport feroviar? AAAS a solicitat administratorului judiciar să se asigure că activul funcţional este apt să intre în circuitul economic naţional de la data realizării dării în plată. Cum mai poate face asta? Şi sunt cam multe tone de materiale acolo, pentru 590.000 de euro, nu vi se pare?”, punctează Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi de la Fortus. Prin urmare, la Fortus n-ar trebui să se mişte un pai, până nu apare motivarea sentinţei prin care judecătorul a anulat toate măsurile şi deciziile lui Toader Ignaţie, administratorul judiciar şi până nu se clarifică statutul societăţii, şi anume, dacă este falimentară pentru a patra oară, sau nu. Precizăm faptul că firma din Tg. Frumos este apropiată CJ-ului de ani de zile, aceasta contractând de la instituţia de stat, de la servicii de deszăpezire până la servicii de reparaţii drumuri. Amintim că AAAS deţine o creanţă de peste 170 de milioane de lei, aici fiind cuprinse şI datoriile la ANAF, în valoare de 153 milioane de lei.
 
Dosarul Fortus este poate cel mai greu dosar cu care se confruntă judecătorii din România, în condiţiile în care, în cei 10 ani de insolvenţă, s-a transformat într-o gaură neagră a statului. Dintr-un calcul făcut de noi într-un material mai vechi, rezulta că zilnic, societatea ieşeană face datorii de 96.000 de lei, adică 4.000 de lei pe oră. Rezultatele publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 23 februarie a.c., se precizează că societatea Fortus SA a pierdut anul trecut peste 35,7 milioane de lei. 

Comentarii