Loteria zborurilor la Aeroport. Unul din trei avioane va decola. Poate nimeriţi cu un rege

miercuri, 26 august 2015, 01:57
3 MIN
 Loteria zborurilor la Aeroport. Unul din trei avioane va decola. Poate nimeriţi cu un rege

Ieşenii care au programate zboruri pe 1 septembrie trebuie să se roage ca la bord să se afle şi un rege, prim-ministru sau un tanc. Zborurile speciale, destinate situaţiilor de urgenţe, transporturilor militare sau oficialilor de rang înalt sunt singurele care vor avea loc cu certitudine.

Angajaţii Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) vor intra în grevă generală pe 1 septembrie, de la ora 11.00. În grevă se vor afla şi controlorii de zbor, în lipsa cărora aterizările şi decolările sunt imposibile. “Vor fi asigurate o treime din zborurile normale, la care se vor adăuga cele exceptate de la prevederile legii privind conflictele de muncă. Ne pare rău pentru pasageri. Mulţi oameni vor fi afectaţi şi nu vorbim doar de concedii, ci şi de afaceri, de contracte, de oameni care merg la muncă, dar nici nu putem accepta să fim călcaţi pe gât. În ultima vreme s-a vorbit mult de salariile noastre. Nu ne plângem de asta. Salariile sunt bune. Problema noastră este cine conduce compania şi felul în care statul român înţelege să nu investească în siguranţa aeronautică şi în condiţiile de lucru”, a declarat secretarul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Andreiaş Păduraru.

Conform precizărilor acestuia, ATSR şi conducerea ROMATSA se află în negocieri de 10 luni, principalele revendicări fiind reducerea vârstei de pensionare, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi demisia directorului companiei, Ioan Aurel Stanciu, căruia i se reproşează prostul management. “Meseria noastră implică un stres care ne uzează. De la o anumită vârstă, nu mai ai aceleaşi reflexe. Noi ieşim la pensie la 65 de ani, dacă îi apucăm. Avem colegi care au murit anul acesta, la 47-48 de ani. Altul, anul trecut, la 46 de ani. Cu salariile pe care le avem, ne cumpărăm viaţa, că pensia nu o prindem. Ce nu se vede este faptul că în spatele unui zbor decurs în condiţii normale este un om de 60 de ani care are şi el limite. Bine că în «servicii» se iese la pensie la 45 de ani”, a spus Păduraru.

Directorul Aeroportului, Marius Bodea (foto), a precizat că nicio companie nu a anunţat până acum suspendarea vreunui zbor în perspectiva grevei de la 1 septembrie şi că este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple. Pasagerii se vor găsi astfel în situaţia de a afla la aeroport dacă zborul are loc sau nu. “Dacă o companie suspendă un zbor, iar greva nu are loc, banii sunt pierduţi. Probabil se va aştepta până în ultima clipă. Din ce ştim până acum, rezervările pentru zborurile din 1 septembrie se fac în continuare. Sperăm totuşi ca greva să nu aibă loc. În fiecare zi avem 1.500 de pasageri. Pentru fiecare, indiferent dacă avionul pleacă sau nu, avem cheltuieli. Avem bani de încasat şi noi”, a spus Bodea. O zi de grevă a ROMATSA înseamnă pentru Aeroport o pierdere de aproximativ 25.000 de euro, suma reprezentând diversele taxe achitate de companii pentru procesarea pasagerilor.
 

 

Comentarii