Marea Britanie intenţionează să restricţioneze ajutoarele sociale pentru noii imigranţii din UE

miercuri, 27 noiembrie 2013, 12:27
2 MIN
 Marea Britanie intenţionează să restricţioneze ajutoarele sociale pentru noii imigranţii din UE

Premierul britanic, David Cameron, a afirmat miercuri că intenţionează să înăsprească legislaţia pentru accesarea sistemului britanic de protecţie socială de către imigranţii din Uniunea Europeană şi să renegocieze modul în care sunt aplicate regulile de liberă circulaţie în spaţiul comunitar, informează Reuters.

Prim-ministrul britanic a afirmat, într-un interviu pentru Financial Times, că intenţionează să schimbe legislaţia, astfel încât imigranţii nou-sosiţi din UE ar putea fi nevoiţi să aştepte trei luni înainte de a avea acces la ajutoarele de şomaj.

De asemenea, nou-veniţii nu ar mai primi ajutoare pentru locuinţe şi şi-ar pierde dreptul la ajutoarele de şomaj după şase luni, dacă nu dovedesc că au avut o şansă reală la găsirea unui loc de muncă, a adăugat şeful executivului.

David Cameron şi-a mai exprimat intenţia de a renegocia modul în care sunt aplicate regulile de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, astfel încât imigranţilor din ţări sărace să le fie mai greu să se mute în ţări mai bogate.

Aceste prevederi, o tentativă de a aborda îngrijorarea britanicilor cu privire la un posibil aflux de imigranţi români şi bulgari atunci când vor fi ridicate restricţiile impuse acestor două ţări, la începutul anului viitor, vor provoca tensiuni între premierul britanic şi Comisia Europeană, care l-a avertizat să nu introducă măsuri discriminatorii, comentează agenţia de presă.

Partidul Conservator al lui Cameron riscă să piardă voturi la alegerile europene de anul viitor şi la cele naţionale din 2015 în favoarea Partidului pentru independenţa Regatului Unit (UKIP), care se opune politicii uşilor deschise în domeniul imigraţiei. (Agerpres)

Comentarii