MASCARADĂ: Analize la computer tomograf în funcţie de timpul liber al unui deputat

sâmbătă, 13 mai 2017, 02:01
3 MIN
 MASCARADĂ: Analize la computer tomograf în funcţie de timpul liber al unui deputat

Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“ a pus în scenă angajarea deputatului Tudor Ciuhodaru. Pentru că spitalul a fost dotat cu un computer tomograf, managerul Gabriel Oprişanu a căutat un medic urgentist. „Utilizarea substanţei de contrast prezintă un risc vital pentru că poate genera anumite interacţiuni“, a explicat dr. Oprişanu. Aşa s-a ajuns la deputatul Tudor Ciuhodaru. Explicaţia managerului este uluitoare: „Noi programăm toate consultaţiile care includ substanţă de contrast atunci când dumnealui nu lucrează la Parlament, ne adaptăm după programul lui, când are timp liber“. Dr. Ciuhodaru a refuzat să explice cum se împacă Parlamentul şi prestările de servicii medicale.

De aproximativ două săptămâni, parlamentarul Tudor Ciuhodaru, cu­nos­cut ca un personaj controversat al medicinei ieşene, lucrează ca medic ur­gentist, printr-o convenţie civilă de pres­tări servicii, la Institutul de Psihia­trie „Socola“. Mai exact, acesta îşi desfăşoară activitatea în Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală, care a fost dotat în luna aprilie cu un computer tomograf, însă nu zilnic, ci atunci „când timpul îi permite“, făcând investigaţii în baza unor programări.

Mana­gerul spitalului, dr. Gabriel Oprişanu, a motivat că pentru utilizarea aparatului a fost nevoie de serviciile unui medic urgentist, iar Ciuhodaru a fost singurul care a vrut să vină.

„După ce am dat în funcţiune computerul tomograf, pentru că se foloseşte substanţă de contrast, am avut nevoie de serviciile unui urgentist. Utilizarea substanţei de contrast prezintă un risc vital pentru că poate genera anumite interacţiuni, iar noi, nefiind autorizaţi pentru a interveni în salvarea de vieţi, a trebuit să contractăm nişte servicii. Noi am făcut solicitări către toate spitalele care aveau medici urgentişti, să ne ajute, să ne dea pe cineva, însă dumnealui a fost singurul care a dorit să îşi ofere serviciile. Nu a fost nimeni dornic să vină la «Socola»“, a precizat dr. Ga­briel Oprişanu.

Pe de altă parte, surse din interiorul institutului au precizat că se ştia cu câteva luni înainte de a fi dat în folosinţă computerul tomograf că Ciuhodaru va fi cooptat în echipa me­dicală, deoarece acesta a venit de mai multe ori la spital unde a discutat cu managerul, acesta chiar arătându-i şi spaţiul unde va lucra. Parlamentarul a fost prezent de asemenea, şi la inaugurarea computerului tomograf, din data de 7 aprilie.

Conform managerului, parlamentarul-medic îşi va programa consultaţiile în funcţie de „timpul liber şi de programul său la Parlament“, ur­mând să fie plătit în funcţie de numărul de investigaţii pe care le va face efectiv. Mai mult, dr. Oprişanu a mai completat că fără prezenţa acestuia în Serviciul de Radiologie, nu s-ar fi putut face investigaţii la computerul tomograf recent achiziţionat.

„Noi programăm toate consultaţiile care includ substanţă de contrast atunci când dumnealui nu lucrează la Parlament, ne adaptăm după programul lui, când are timp liber. E vorba de câteva ore pe săptă­mână. De fiecare dată când vine semnează condica, dacă nu vine, nu semnează. Va fi plătit în funcţie de nu­mărul de investigaţii, iar acestea se pot verifica foarte uşor, pentru că sunt trecute în registrul investigaţiilor cu substanţă de contrast, pe care noi nu le putem face fără medic urgentist“, a completat managerul Institutului „So­cola“.

Tudor Ciuhodaru nu a dorit să explice şi pentru „Ziarul de Iaşi“ cum îşi va desfăşura activitatea în cadrul unităţii medicale. Iniţial, atunci când a fost contactat telefonic de reporterul „Ziarului de Iaşi“, a părut dispus să vorbească, însă când a aflat care este subiectul articolului, a închis telefonul, iar ulterior nu a mai răspuns apelurilor.

Comentarii