Medicul Răzvan Socolov a primit un ficat de la un adolescent

luni, 07 martie 2016, 02:56
2 MIN
 Medicul Răzvan Socolov a primit un ficat de la un adolescent

În cadrul Centrului Regional de Transplant Iaşi (CRT) s-a efectuat cea de-a doua prelevare de cord de anul acesta. Medicul ginecolog ieşean Răz­van Socolov a primit un ficat de la un adolescent ce nu a mai putut fi salvat în urma unui accident rutier. Doctorul se afla pe lista de aşteptare şi a fost operat la Institutul Fundeni de o echipă condusă de chirurgul Irinel Popescu.

O echipă mixtă de medici ieşeni, bucureşteni şi mureşeni au prelevat mai multe organe de la un adolescent de 15 ani din judeţul Vaslui. Copilul a fost internat în stare critică la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi joi noaptea, după ce a fost victima unui accident rutier.

Băiatul fusese rănit grav în timp ce traversa regulamentar, pe o trecere de pietoni din Vaslui, în jurul orei 20.00, după ce terminase orele la şcoală. Neurochirurgii au încercat să-i salveze viaţa, l-au operat, însă adolescentul nu a mai putut fi salvat. El a intrat în moarte cerebrală, părinţii fiind de acord să-i doneze organele. Prele­varea a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

„De la donatorul în vârstă de 15 ani s-a prelevat cordul, ficatul, rinichii, corneea, os şi tendon. Corneea şi un rinichi au rămas spre transplantare în clinicile ieşene, cordul a fost transferat la institutul specializat din Târgu Mureş, iar celelalte organe şi ţesuturi au fost preluate de medicii din Capitală“, a explicat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea CRT.

Organele care au ajuns în alte centre de transplantare din ţară au fost transportate de elicoptere SMURD şi MAI.

„Elicopterul SMURD Iaşi a efectuat un zbor de o oră şi treizeci de minute spre Târgu Mureş pentru a transporta cordul, iar elicopterul de la Inspectoratul de aviaţie MAI a asigurat transferul celorlalte organe recoltate“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Ultima prelevare de cord realizată la Iaşi a fost efectuată la începutul lunii februarie. Atunci, o echipă mixtă de chirurgi a prelevat mai multe organe, printre care şi cordul, de la un donator în vârstă de 44 de ani din judeţul Neamţ. Ambele prelevări au durat mai bine de patru ore. În 2015, la Iaşi nu s-a efectuat nicio prelevare de cord.

„Din 41 de posibili donatori, doar în două cazuri se putea efectua prelevarea. Ambele erau din judeţe vecine, Neamţ şi Botoşani, însă prelevarea nu s-a realizat din motive obiective. În primul caz, nu am avut acceptul familiei pentru donarea organelor, iar în celălalt medicul legist nu şi-a exprimat acordul pentru prelevarea or­ganelor din cauza unui diagnostic confuz“, a arătat dr. Raluca Neagu-Movilă.

Prelevarea de organe de sâmbătă dimineaţa a fost cea de-a şaptea intervenţie de acest fel din 2016.

Comentarii