Merkel respinge impunerea unui embargo asupra livrărilor de armament german către Turcia

miercuri, 13 septembrie 2017, 08:28
2 MIN
 Merkel respinge impunerea unui embargo asupra livrărilor de armament german către Turcia

Angela Merkel respinge ideea impunerii unui embargo total asupra exportului de armament german către Turcia, apreciind că Ankara este un partener crucial în lupta împotriva grupării Statul Islamic şi că aceste livrări erau deja supuse unor restricţii, relatează Reuters.

Întrebată de grupul audiovizual în acest sens NDR, Merkel, şefa creştin-democraţilor, a răspuns că Germania se va pronunţa caz cu caz asupra cererilor turce de a cumpăra armament german.

Berlinul, a adăugat ea, depinde de cooperarea cu Ankara în probleme legate de securitate. ”Ne aflăm de asemenea într-o luptă comună împotriva Statului Islamic”, a spus şefa Guvernului german. Ministrul german de Externe, social-democratul Sigmar Gabriel, declara luni că Berlinul şi-a suspendat contractele majore în domeniul armamentului, din cauza deteriorării situaţiei drepturilor omului în Turcia. ”Am suspendat toate cererile principale (de livrări de armament) pe care Turcia ni le-a adresat şi mai există doar câteva”, a declarat şeful diplomaţiei germane pentru cotidianul Handelsblatt.

Anunţul său a provocat iritarea Guvernului turc. Suspendarea acestor livrări către Turcia va afecta lupta pe care Ankara o duce împotriva terorismului şi fragilizează Europa, a avertizat marţi ministrul turc pentru Afaceri Europene Omer Celik. ”Ministrul german de Externe trebuie să se exprime serios. Aceste arme sunt folosite împotriva (separatiştilor kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan) PKK şi împotriva Statului Islamic”, a subliniat Omer Celik.

”Această decizie va afecta lupta Turciei împotriva terorismului, iar această slăbire va avea drept consecinţă faptul că va face Europa mai vulnerabilă”, a adăugat el. ”Germania trebuie să lase chestiunile de securitate în afara politicii”. Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a apreciat că declaraţiile omologului său german nu sunt potrivite unui ministru de Externe şi a salutat punerea la punct de marţi a lui Merkel.

El a sugerat că iminenţa alegerilor legislative germane, pe 24 septembrie, nu este străină de declaraţiile lui Sigmar Gabriel şi a adăugat că atacurile la adresa Turciei nu vor conduce la vreun rezultat. Relaţiile dintre Germania şi Turcia s-au deteriorat în mod clar, în urma unor acuzaţii de derivă autoritaristă la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, după ce acesta a scăpat unei tentative de lovitură de stat în iulie 2016. Răcirea relaţiilor între Berlin şi Ankara a avut deja consecinţe asupra vânzării de armament.

Interpelat de deputatul ecologist german Ozcan Mutlu, secretarul de stat de la Ministerul Economiei Matthias Machnig a notat, într-un răspuns scris, pe 7 septembrie, că cererile turce de livrări de armament german nu vor fi aprobate dacă Berlinul consideră că aceste echipamente pot fi folosite în scopuri represive. Machnig subliniază de asemena că exporturile de armament destinate Ankarei validate de la 1 ianuarie şi până la 31 august însumează aproximativ 25 de milioane de euro, în contextul în care se ridicau la 69 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

    

Comentarii