„Mi-e ruşine să vorbesc de salariul meu”. Citiţi răspunsurile date de CĂTĂLIN SFARTI, preşedinte „Camera Medicilor” Iaşi, la întrebările cititorilor ZDI

joi, 10 septembrie 2015, 15:42
7 MIN
 „Mi-e ruşine să vorbesc de salariul meu”. Citiţi răspunsurile date de CĂTĂLIN SFARTI, preşedinte „Camera Medicilor” Iaşi, la întrebările cititorilor ZDI

Invitatul Ziarului de Iaşi la "Tema Săptămânii" a fost Cătălin Sfarti, preşedintele sindicatului "Camera Medicilor" Iaşi.

El a răspuns la întrebările adresate online de cititorii Ziarului de Iaşi, răspunsuri pe care le găsiţi mai jos:

Radu Crisan, UMF G.T.Popa Iasi

Pe dl. Dr. Sfarti il cunosc si am avut intotdeauna o admiratie fata de domnia sa. Ma bucura faptul ca in fruntea unei organizatii ce (speram) apara interesele colegilor medici si promoveaza schimbarea in bine a sistemului sanitar, este un medic PRACTICIAN.
Noi, (eu si colegii mei), care am lucrat la Proiectul Erasmus: Improvement Science Training for European Heathcare Workers (Training in Stiinta imbunatatirii pentru cadrele medicale europene) ne-am insusit in primul rand ideea ca niciun sistem european de sanatate nu este perfect, dar al nostru are lacune serioase pe care este imperios necesar sa le umplem. Nu fac referire la salarizare si finantare – o situatie pe care sunt convins ca o veti dezbate pe larg si care reprezinta "butonul rosu" al oricarei discutii legate de sistemul sanitar, ci ma refer la imbunatatirea noastra, a cadrelor sanitare in sensul schimbarii opticii, schimbarii felului in care interactionam cu pacientii, cu managerii, cu sindicatele si cu noi insine, cu colegii.

Exista studii (pe care nu le dezbat aici, insa le gasiti ca informatie pe site-ul proiectului nostru ispro[punct]ro) care arata ca, la nivel european, sistemul de sanatate in mod neintentionat lezeaza (sau chiar ucide) pacienti, tocmai datorita erorilor prevenibile derivate din birocratie, proceduri, declinarea responsabilitatii. Mass-media, in fuga dupa senzational (si este o moda acum a senzationalului de "mal-praxis") arunca aceste erori in spinarea medicului – ca si cum medicul ar fi singurul element constituient, unitatea "morfo-functionala" a sistemului sanitar. Iata, deci, domnule dr. Catalin Sfarti, cateva aspecte de imbunatatit: proceduri sanitale, protocoale si responsabilitati mai clare, mai multa implicare a pacientilor in dezvoltarea sistemului sanitar si mai putina influenta a politicului. Mi-ar face o deosebita placere sa discutam oricand, mai ales ca acum, impreuna cu dl. Prof. Univ. Dr. Traian Traian Mihaescu si colegele mele Laura si Ioana , avem realmente un substrat concret, stiintific, de plecare in incercarea de a schimba sistemul sanitar. Cu deosebita stima, Dr. Radu CRISAN-DABIJA

CĂTĂLIN SFARTI

Multumesc pentru aprecieri, d-le Crisan, dar mai ales pentru recomandari. Aveti mare dreptate. Sunt foarte multe probleme in sistemul sanitar european, dar mai ales in cel romanesc, iar cele legate de birocratie si de supraincarcarea programului de lucru al unui medic de spital sau ambulatoriu cu numeroase activitati non-medicale sunt binecunoscute in sistemul nostru sanitar. In solicitarile noastre actuale, ne adresam si acestor aspect pentru a realiza o modernizare reala a sistemului. Speram ca guvernantii sa ne ajute si sa reusim implementarea acestora. In legatura cu proiectul dumneavoastra, este un subiect foarte interesant si mi-ar face placere sa discutam.

 

Luca

Din experienta dumneavoastra, de ce credeti ca exista o spaima mare de a ajunge la spital? Stim cu totii ca oamenii sunt de-a dreptul terifiati cand aud ca trebuie sa se interneze. Eu am gasit cateva cauze: infirmiere si asistente care te reped de parca ai fi un detinut sau un intrus, un aer sinistru care bantuie pe holurile reci de ciment, lipsa televizoarelor sau radiourilor care sa anime atmosfera si sa faciliteze trecerea timpului… Cand vom avea in spitale infirmiere si asistente blande si un aer primitor? Ce mai trebuie de facut pentru ca spitalele sa nu fie mai de temut decat arestul?

CĂTĂLIN SFARTI

Buna ziua. Din experienta mea, va pot spune ca avem foarte putine spitale care sa indeplineasca criteriile unui spital european al sec XXI. In aceste conditii, este normal sa existe spaima sa te internezi, sa dormi, sa fii tratat in conditii la fel de rele precum cele din arest. Oricum politicienii romani sunt mai interesati sa dea bani si sa imbunatateasca conditiile de la „Beciul Domnesc” din Bucuresti ca acolo ajung ei acum si mai putin in spitalele noastre (ei se trateaza in strainantate). Cat priveste personalul, este adevarat ca nu este perfect, dar majoritatea nu procedeaza asa cum povestiti d-voastra. Si daca sunt persoane care fac asa ceva (si stiu ca mai exista) se datoreaza si supraincarcarii programului. Totusi in cazuri punctuale in care personalul medical nu respecta pacientul si deontologia profesionala, persoanele tratate astfel ar trebui sa se adreseze conducerii unitatii sanitare pentru a evita perpetuarea si cronicizarea unor asemenea practici.

 

Laura

Aveţi idee despre cum arată acea grilă de salarizare despre care se tot vorbeşte de ceva vreme? Dacă da, salariile care sunt prevăzute acolo pentru medici, pentru asistenţi vi se par bune? Eu cred că sunt şi acelea foarte-foarte mici. Nu există pădure fără uscături, însă medicii sunt cei care cos intestine perforate şi pornesc inimi oprite. Chiar nu cred că ar trebui să fie mai jos de orice altă categorie din acea grilă.

CĂTĂLIN SFARTI

Da, am vazut noua grila de salarizare. Este clar o imbunatatire fata de nivelul actual, dar nu ne multumeste. Sindicatul din care fac parte (Federatia Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino”) a propus dublarea veniturilor medicilor comparativ cu propunerea venita de la minister. De exemplu, un medic primar are salariul de baza intre 5636 si 7018. Noi am solicitat dublarea acestor valori la nivelul celor propuse de ei pentru anatomopatologi. Si noi suntem de aceeasi parere: medicii sunt una dintre putinele meserii care salveaza in mod direct si implicit vietile oamenilor. Merita salarii peste medie si asa sunt platiti in toata lumea civilizata. Este Romania in aceasta lume? Va las d-voastra raspunsul la aceasta intrebare.

 

Gigel
Intrebare … Cum scapam de nepotismul din sanatate ( si nu ma refer la eventualul nepotism de la Coarnele Caprei)?

CĂTĂLIN SFARTI

Raspuns… Cum scapam de nepotismul din politica, administratie, invatamant, politie, justitie, corporatii multinationale, consilii de administratie, sistem bancar etc? Si nu ma refer la eventualul nepotism de la Pascani macar…

 

Suporteri gunoi

intensificati controalele in clinici ! faceti bilantul contabil ! cat personal aveti prin birourile din spitale poti face o clinica cu personalul de acolo !la trei asist doua infirmiere ! medicul sa stea la un program fix , fara clinici private in timpul programului ! asa faceti rost de bani ! bsi nu mai tratati toti betivii si tiganii care nu cotizeaza la buget ! faceti separat ptr astia un fond special ! eliminati sporuri necuvenite si salarii inutile ! o infirmiera poate sa stea doar sase ore la program nu opt ca oricum nu munceste decat trei ore ! asistentele sa aiba program special de pauza o juma de ora in opt ore , nu toata ziua la cafea ! medicul numar strict de consultatii!!!

CĂTĂLIN SFARTI

Imi pare rau, dar vorbiti in necunostinta de cauza. Am lucrat in spitale din strainatate si exista mult mai mult personal administrativ in Vest decat in spitalele romanesti. Un exemplu: in Belgia, erau 2 secretare la 15 paturi; in IGH Iasi, avem 2 secretare la 125 de paturi. Nu neg ca poate in personalul administrativ exista si persoane care nu isi fac treaba si ca sunt necesare evaluari periodice ale activitatii lor si reducerea birocratiei excesive, dar sunt si foarte multe persoane care sunt obligate sa lucreze peste program pentru ca sunt supraîncărcate. Cat despre asistente si infirmiere, v-as ruga sa stati efectiv 7-8 ore langa ele si veti vedea ca marea majoritate au mult prea mult de lucru pentru un program normal. Si unele fac si treaba de brancardier, secretara, registrator sau mai stiu eu ce. Si credeti-ma ca si aici comparand cu programul lor din Vestul Europei, au macar activitate dubla. Nu neg ca poate sunt cazuri izolate care nu au activitate suficienta, dar eu nu am intalnit unde am lucrat asa ceva dupa 15 ani de experienta. Despre medici, mi-as dori sa fie numar strict de consultatii si de internari. Si spun acest lucru dupa experienta mea din ultima luna cand am avut internati 35-40 de pacienti in acelasi timp la mine in saloane, in loc de normalul de 10-15. De ce? Deoarece nu suntem suficienti, si in perioada concediilor, cei care raman trebuie sa asigure activitatea normala. Pe acelasi salariu. De care mi-e rusine sa vorbesc cand ma intalnesc cu colegii mei de liceu…

 

MR

De ce nu compensati doctorii in functie de cat muncesc. Ca la orice liber profesionist? O operatie la piciorul drept se plateste cu atat. Una la mana dreapta este atata. O visita de dimineata este atata pe bolnav/ora. Si asa mai departe. Faceti o lista cu toate serviciile posibile si cu o lista de preturi si fiecare doctor factureaza. Casa de asigurari pe cat munceste. Vor fi doctori mai buni care sunt intrebati si care vor castiga mai bine si doctori slabi care vor castiga miserabil. Ca la avocati, dentisti, contabili liber profesionisti si asa mai departe.

CĂTĂLIN SFARTI

Sunt in totalitate de acord cu dumneavoastra, dar deocamdata cadrul legislativ romanesc limiteaza foarte mult acest mod de plata (cel putin pentru viitorul apropiat). Speram ca in urmatorii ani, tendinta sa fie de a diferentia veniturile cadrelor medicale in functie de performanta si volumul de munca.
 

 

Comentarii