Micul Prinţ

marți, 07 mai 2013, 01:50
4 MIN
 Micul Prinţ

* Sărbători fericite în continuare: sigur ştiţi să transformaţi orice zi în sărbătoare! Sperăm că aţi petrecut cum se cuvine şi că tot anul veţi fi rumeni la faţă, sănătoşi şi plini de bani – asta, dacă în dimineaţa de Paşti v-aţi spălat pe faţă cu ou roşu, apoi cu apa în care a stat un ban de argint. Am aflat de la corespondenţii noştri că unii compatrioţi care au păstrat datina s-au pomenit cu efecte secundare:
* Domnul Aurel Tigaie e meşter (de fapt, vecinii zic că până şi cuvântul cârpaci ar fi o laudă şi că, dacă-i dai o cârpă, o strică). Omul nu prea primeşte comenzi, nici măcar politice, deci n-are bani de argint. Dacă ar fi avut unul, l-ar fi stricat, pierdut sau băut. Neavând ban de argint, s-a căutat prin buzunar şi a găsit bancnote de un leu, le-a ţinut în apă, apoi s-a spălat pe faţă cu apa. Nu ştia că bancnotele sunt în topul celor mai murdare obiecte – mai ales cele mici, care trec prin multe mâini nespălate (greu de crezut că aurolacii din tramvaie, cerşetorii sau urătorii primesc bancnote de 500, chiar de 200 de lei). Am aflat despre faţa lui Aurel după spălare de la o vecină care a sunat la uşa lui, cu un fier de călcat la reparat. Medicii spun că n-au scos de la ea decât urletele "Godzilla! Godzilla!". Vecină cu meşterul este Melamina Pantă, domnişoară. Şi ea a moştenit obiceiuri de la strămoşi (mai ales pe cel de a scuipa în sân când vede o pisică neagră sau de a-şi suge măselele); duminică s-a spălat pe faţă cu un ou roşu, să fie rumenă şi frumoasă tot anul. Din nefericire, vopseaua s-a dus de pe ou şi i-a intrat, definitiv, în piele. Din fericire, e roşie, nu galbenă sau verde, să zică lumea că fata suferă cu ficatul. Din nefericire, vopseaua roşie i-a colorat faţa câş, asimetric, pe jumătatea dreaptă de frunte, sub ochiul stâng, pe obrazul drept şi în partea stângă a bărbiei, plus urechea. Când a văzut-o, prietenul ei a luat-o la fugă, rupând logodna cu un zgomot care s-a auzit în tot cartierul.
* După cum spuneam, astea s-au întâmplat duminică; sâmbătă noaptea, valuri de credincioşi s-au îndreptat spre biserici, au luat Lumină, au participat la slujbă şi au revenit la casele lor, să ciocnească ouă roşii şi miel, vorba aia. După Postul Mare, mesele românilor au scârţâit din nou, apăsate de bucate. V-a scârţâit masa? Aţi fost pregătiţi? Cum?
1) Ce aţi făcut înainte de Paşti?
a) Am ţinut tot postul, respectând dezlegările. / b) Am ţinut să fac rost de miel cât mai ieftin. / c) Am ţinut cu echipa municipală, dar degeaba!
2) Dacă aţi ţinut postul, aţi făcut-o pentru că:
a) Mi-a spus popa. / b) Berea nu-i de dulce. / c) N-am avut bani de carne.
3) În noaptea de Înviere aţi fost:
a) Cu familia, la biserică. / b) Cherchelit: am încercat de dimineaţă nişte produse. / c) Atent, să nu curgă ceară pe mine.
4) Ce aţi făcut când aţi ajuns acasă?
a) Am ciocnit ouă roşii cu cei din familie. / b) Am ciocnit cu cei din familie. / c) Am scos cheile din buzunar şi am descuiat uşa, să putem intra.
5) Ce s-a întâmplat când aţi ciocnit ouă?
a) Unul dintre ele s-a spart. / b) Toţi au ţipat, cu mâinile la nas: erau vechi, uitate de anul trecut. / c) S-a aplicat în practică principiul acţiunii şi reacţiunii.
6) Ce-aţi făcut din miel?
a) Borş, drob şi friptură de miel, normal! / b) Soţia s-a ocupat de miel, a făcut din el fum în toată casa! / c) Căciulă brumărie, logic, să mă apăr de caniculă!
7) Sunteţi convins că a fost chiar miel – miel?
a) Da, eu l-am cumpărat din supermarket! / b) Da, eu l-am luat din pet-shop! / c) E posibil să fi avut şi urme de cal, recunosc!

* Nu prea credem că acum, la două zile după Paşti, când mai aveţi produse prin oale şi bidoane, aveţi şi chef de răspunsuri. Eventual, păstraţi testul ăsta pentru la vară, să-l rezolvaţi pe plajă! Titlul textului, dacă v-aţi întrebat ce-i cu el, e despre faptul că, în ultimele zile, micul a fost prinţ, poate chiar rege. Sărbătoare fericită în continuare şi profitaţi de vremea frumoasă, plimbaţi-vă, admiraţi tot ce se poate, cât se mai poate: e posibil ca, în curând, turiştii să vină în Parcul Copou să vadă Salcâmul Japonez al lui Eminescu!

Comentarii