Mii de copii români şcoliţi de vii!

marți, 13 septembrie 2016, 09:57
3 MIN
 Mii de copii români şcoliţi de vii!

* "S-au redeschis şcolile. Elevii silitori au început un nou an de învăţământ. Ei vor să pătrundă tainele scrisului şi socotitului. Profesorii scriu pe tablă. Elevii din bănci sunt atenţi, să afle cât mai multe lucruri folositoare în viaţă. Ei răspund la lecţii şi iau note bune. Profesorii se bucură. Etc.". Aşa ar arăta multe compuneri cu titlul "A început şcoala", dar realitatea din teren e puţin mai altfel, fiindcă în viaţă sunt elevi şi elevi, şcoli şi şcoli. Amănunte, în cele ce urmează:

* Directorul şcolii din Consumatori a citit într-o adresă primită de la inspectorat că "trebuie să renoveze localul unităţii de învăţământ" şi şi-a spus cu bucurie "Aşadar fiecare şcoală va avea localul ei! Bună idee!". Ieri, toţi cei prezenţi la festivităţi au remarcat că în şcoală fuseseră amenajate chiar două localuri, un bar şi un bufet, în care au fost poftiţi de taraful care interpreta romanţa "Şcoala noastră dintre vii".

* Şi elevii şcolii din Dăunători au avut o surpriză plăcută la început de an: în loc de banalele cornuleţe cu lapte ei au primit în recreaţia mare camembert, gorgonzola, roquefort şi alte brânzeturi fermentate, cu mucegai, ca în marile restaurante. Cu toţii s-au bucurat şi s-au ospătat, urmăriţi cu priviri îngreţoşate de Marcela, femeia de serviciu, care şi-a amintit că, prin iunie, câteva cutii cu brânză topită au rămas încuiate într-un dulap din cancelarie, peste vară.

* Din cauza podeţului peste gârlă care s-a dărâmat (a venit apa şi l-a luat), colegii lor de la şcoala din Hămesiţi n-au beneficiat de cornuleţe şi lapte, localitatea fiind izolată de oraş. Domnul director Ilie Cerneală, dovedind mult spirit practic, a luat problema în mâini şi a discutat cu patronul bufetului comunal (care are o fată la el în clasă); până la prânz, toţi şcolarii au primit câte o ciorbă de burtă / rădăuţeană, doi mici cu muştar şi o bere. Părinţii elevilor au semnat deja o petiţie on-line prin care cer să nu se repare podeţul măcar prin până vara viitoare.

* Directorii mai multor şcoli au decis că în noul an de învăţământ trebuie efectuate schimbări esenţiale, deoarece unele specializări se caută mai puţin. Clasele care, până în iunie, scoteau lampagii, plutaşi, flaşnetari, găitănari, jurnalişti, căluşari de precizie, dogari, frânghieri, trăistari, rogojinari, copişti, călăi, sacagii, intelectuali şi scutieri şi-au schimbat profilul, devenind clase de sinecurişti, importatori, analişti politici, evazionişti, cocalari, asistente TV, invitaţi permanenţi, corporatişti, postaci de partid, bloggeri şi clienţi politici. În plus, fostele clasele cu profil de construcţii au acum profil de demolări.

* Am aflat că există şcoli în care elevii învaţă să copieze de la alţii şi să declare că e vorba despre lucrări originale, să chiulească de la ore sau să adoarmă în timpul lor, prefăcându-se că sunt atenţi la profesori, să-i bată pe cei mici şi să-i cureţe de scame pe cei mari, să găsească pe loc măcar zece minciuni pentru fiecare faptă urâtă etc. Acestea nu sunt şcolile de corecţie sau cele pentru elevi cu probleme, cum aţi putea crede, ci se numesc "Şcoli politice de vară".

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii