Moment aşteptat de ani buni: a demarat şantierul noii piste a Aeroportului

marți, 11 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 Moment aşteptat de ani buni: a demarat şantierul noii piste a Aeroportului

Este prima pistă flexibilă construită în România, spun şefii aerogării ieşene.

Şantierul noii piste a Aeroportului ieşean a demarat oficial. Conducerea Aeroportului a emis ordinul de începere a lucrărilor privind noua investiţie. „Săptămâna trecută a fost semnat contractul pentru proiectarea şi construcţia primei piste flexibile din România, cu dotări şi echipamente de ultimă generaţie, construcţie ce va însemna maximă atractivitate în operare pentru marii jucători din piaţa companiilor aeriene. Menţionăm că, în perioada de derulare şi execuţie a contractului, traficul aerian de pe Aeroportul Iaşi nu va fi perturbat“, au precizat reprezentanţii aerogării.

Lucrările din cadrul proiectului vizează construirea noii piste de 2.400 metri, a căilor de rulare, extinderea platformei de garare a avioanelor, construirea drumului perimetral, instalarea noii instalaţii de balizaj şi realizarea canalizării pentru apele pluviale. Lucrările urmează să dureze maximum 25 de luni, inclusiv cele două luni alocate pentru proiectare, şi vor fi efectuate de asocierea formată din firmele Max Boegl, Vega ’93 Galaţi şi UTI Grup contra sumei de 139 milioane lei, fără TVA.

Un al doilea modul în proiectul de dezvoltare a Aeroportului vizează construirea unor noi platforme de garare a aeronavelor şi a căilor aferente de degajare. Costul acestei componente este evaluat la 40 milioane euro, modulul făcând obiectul unui proiect depus spre finanţare către Comisia Europeană.

Un al treilea modul al proiectului vizează construirea a două noi terminale, unul de pasageri, altul de marfă, a unui hangar pentru repararea avioanelor şi a unui nou turn de control. Pentru acesta nu a fost identificată deocamdată nicio sursă de finanţare.

Comentarii