Muzeu al Holocaustului la Iaşi? Liberalii aduc argumente pentru înființare

vineri, 11 martie 2016, 02:53
2 MIN
 Muzeu al Holocaustului la Iaşi? Liberalii aduc argumente pentru înființare

Liberalii cer înfiinţarea unui muzeu naţional al memoriei evreieşti la Iaşi. Liderul filialei municipale a PNL a apreciat că realizarea unui astfel de proiect reprezintă un gest reparator faţă de comunitatea evreiască, pentru pogromul din 1941, dar şi un instrument de atragere a turiştilor străini, îndeosebi a celor de origine evreiască.

“Avem toate ingredientele pentru a reuşi. Dacă toate forţele locale se vor uni, Bucureştiul nu are cum să ne ignore. Un astfel de proiect, aşa cum a fost realizat la Viena, Amsterdam sau Paris, poate costa câteva zeci de milioane de euro, dar se găsesc soluţii de finanţare. Contextul există. Este un gest legitim, reparatoriu şi de interes economic pentru noi”, a declarat Marius Bodea.

Principalele argumente aduse de Bodea în favoarea realizării proiectului au fost reprezentate de împlinirea în 2016 a 75 de ani de la pogromul împotriva evreilor ieşeni, ca şi de numărul mare al evreilor care au locuit în Iaşi, în perioada interbelică aceştia constituind aproape jumătate din populaţia oraşului.

În Israel trăiesc aproximativ 300.000 de evrei de origine română, mulţi fiind descendenţi ai evreilor ieşeni. “Avem cursa Iaşi – Tel Aviv operată de Tarom şi, din toamnă, va mai exista şi cursa operată de Wizz Air. În Iaşi a fost înfiinţat primul teatru evreiesc din lume. Cea mai veche sinagogă din România este tot la Iaşi. România a preluat oficial acum două zile preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. Aflat în vizită în Israel, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că în mandatul său va fi realizat un Memorial al Holocaustului”, a argumentat Bodea. 

 

Comentarii