Muzeul Naţional de Artă al României în online: va putea fi vizitat şi virtual, din februarie

vineri, 10 ianuarie 2014, 12:41
2 MIN
 Muzeul Naţional de Artă al României în online: va putea fi vizitat şi virtual, din februarie

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) va putea fi vizitat şi virtual, începând cu luna februarie.

Potrivit Secţiei Educaţie, Comunicare, Proiecte Culturale, Marketing a MNAR, de la această dată vor fi lansate tururile virtuale pentru MNAR (galeriile permanente) şi muzeele satelit – Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady.

Tururile au fost realizate în colaborare cu Imago Factory.

Lucrările sunt etichetate cu titlu, autor, datare, iar unele beneficiază de detalii suplimentare (şcoală, dimensiunea lucrării) urmând a fi accesibile pe site-ul muzeului, www.mnar.arts.ro.

Emilian Săvescu (Imago Factory) a precizat, vineri, pentru AGERPRES, că turul cuprinde aproximativ 8.000 de imagini şi 200 de panorame, întregul material însumând 800 GB.

MNAR a fost înfiinţat în anul 1948 în clădirea fostului Palat Regal din Capitală şi are în patrimoniul său una dintre cele mai mari colecţii de picturi din România. În 1950 a fost inaugurată prima galerie a muzeului, cea de de artă naţională.

În timpul evenimentelor din decembrie 1989, clădirea a fost distrusă şi avariată în proporţie de 80% , peste 1.000 de lucrări fiind şi ele degradate sau distruse.

Muzeul a fost închis în perioada 1990 – 2000 pentru ample lucrări de renovare şi reamenajare, interval în care organizează numai expoziţii temporare atât la sediul său, cât şi în străinătate.

Începând cu luna mai 2000, se deschid succesiv Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Românească Modernă (martie 2001) şi Galeria de Artă Veche Românească (aprilie 2002).

Din 4 iunie 2013, după un amplu proces de consolidare şi renovare a clădirii şi după restaurarea unor importante piese din patrimoniul muzeal s-a redeschis, în clădirea fostului Palat Romanit, Muzeul Colecţiilor de Artă.

În Bucureşti, Muzeul "Grigore Antipa", Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul de Istorie a României oferă, de asemenea, vizite virtuale. (Agerpres)

Comentarii