Nani şi Mardarasevici, despre succes, esec si importanta banilor

vineri, 22 mai 2015, 10:26
12 MIN
 Nani şi  Mardarasevici, despre succes, esec si importanta banilor

Discuţia dintre oamenii de afaceri şi tinerii din Programul Pro Ruralis a condus la o serie de întrebări şi răspunsuri care sunt de interes pentru orice tânăr aflat la început de drum.

Oameni de afaceri ieşeni de succes au avut ieri o întâlnire pe parcursul cărora le-au vorbit unor tineri deosebiţi despre cum se poate ajunge la succes, despre alegeri, reuşite şi eşecuri. Citiţi mai jos temele discutate la întâlnirea care a avut loc ieri la Palas. Moderată de Toni Hriţac, redactor şef Ziarul de Iaşi, discuţia a condus la o serie de întrebări şi răspunsuri care sunt de interes pentru orice tânăr aflat la început de drum.

VEZI GALERIA FOTO

Dialogul dintre invitaţi, Ioan Nani şi Gabriel Mardarasevici şi elevii incluşi în Programul Pro Ruralis, îl puteţi citi în extensio în materialul următor. Au participat tineri de clasa a XI-a şi a XII-a, incluşi în Programul Pro Ruralis. Sunt tineri cu o inteligenţă deosebită şi rezultate remarcabile la învăţătură, care provin din familii modeste din mediul rural. Copii care nu ar fi avut şansa de a învăţa fără proiectul iniţiat de Ziarul de Iaşi şi manageriat de Victor Geangalău, directorul executiv al Asociaţiei Pro Ruralis.

De menţionat că Iulian Dascălu nu a  putut ajunge la timp la Iaşi pentru a participa la întâlnire, dar a precizat că va fi prezent la o dezbatere ulterioară, aceasta una dintre primele întâlniri iniţiate de Ziarul de Iaşi pentru dezbateri şi discuţii între tinerii beneficiari ai  Proiectului Pro Ruralis şi personalităţile care s-au implicat de-a lungul timpului şi au susţinut desfăşurarea unui program inedit în România.

 

CITEȘTE ȘI:

IMAGINI: Cheia succesului, dată de Nani şi Mardarasevici tinerilor din „ProRuralis“

Absolvenţi, dar şi tineri de clasa XI-a şi a XII-a care sunt incluşi în prezent în Proiectul ProRuralis au primit ieri răspunsuri despre succes şi reuşita profesională de la doi importanţi oameni de afaceri din Iaşi: Ioan Nani şi Gabriel Marda­rasevici. Din păcate, Iulian Dascălu a pierdut avionul spre Iaşi şi nu a reuşit să ajungă la întâlnirea de la Palas, dar a promis că va participa la o întâlnire ulteriorară.

 

Ioan Nani: ”Sunt impresionat de rezultatele voastre la învăţătură care sunt într-adevăr deosebite. Ne-am implicat în acest proiect deosebit şi de suflet şi aş vrea să înţelegeţi cât de mult ne bucură pe noi reuşitele voastre, determinarea şi hotărârea cu care aţi muncit pentru a ajunge la aceste rezultate. Fiind încă la început de drum în viaţă, cu siguranţă aveţi multe întrebări. Aş vrea să încep cu un exemplu pe care eu îl consider relevant pentru oricine care îşi proiectează viitorul. Copil fiind, John Lennon a fost întrebat la şcoală ce vrea să devină când va fi mare. Răspunsul lui a stârnit zâmbetele colegilor, dar eu îl consider foarte profund:”Când voi fi mare, vreau să mă fac fericit!”. Dacă reflectaţi puţin, veţi înţelege cât adevăr conţine acest răspuns. Fiecare are o pasiune care poate să îi definească viaţa. Personal, consider că oriunde şi oricând vei fi fericit dacă vei face ceva ce îţi place”. 

“Am terminat facultatea şi m-am angajat ca economist; nu m-a numit nimeni director general al companiei imediat după angajare!”

Ioan Nani, le-a povestit tinerilor despre parcursul său profesional şi a accentuat faptul că după finalizarea studiilor superioare este nevoie în continuare de multă muncă pentru a ajunge la succes.”Când am ales facultatea ştiam că îmi place să relaţionez cu oamenii, că am abilităţi de lider – eram liderul grupului din liceu. Am terminat facultatea şi m-am angajat ca economist; nu m-a numit nimeni director general al companiei imediat după angajare. Au urmat ani de muncă, specializări, cursuri de formare. Învăţatul şi pregătirea profesională nu se termină odată cu facultatea. Este un proces continuu, pe parcursul întregii veţi profesionale fără de care nu se poate vorbi de performanţă într-un domeniu. Mai ales acum când societatea este într-o continuuă schimbare”, a punctat Ioan Nani.

“Ce să fac dacă după primul an de facultate îmi dau seama că nu îmi place ceea ce am ales?”

Alegerea unei facultăţi pe care o urmezi şi care să-ţi definească ulterior pacrcursul profesional a fost un subiect care a adus multe întrebări din partea tinerilor din sală, tineri care în curând trebuie să opteze pentru o anumită specializare, la o anumită facultate. Ce să fac dacă după primul an de facultate îmi dau seama că nu îmi place ceea ce am ales? Renunţ şi încerc să mă orientez spre altceva? Nu e păcat să pierd un an? Răspunsurile invitaţilor au subliniat faptul că în viaţă poţi valorifica chiar şi o alegere care iniţial poate părea una nepotrivită. “Am să vă povestesc cum am intrat eu la facultate. Sunt din Oneşti, dintr-o familie modestă şi când am ajuns în Iaşi eram hotărât să mă înscriu la Geologie. În staţia de autobuz m-am întâlnit cu un coleg de liceu care venise şi el să se înscrie la facultate. Mi-a spus că el vrea să se înscrie la Hidrotehnică. Pentru că se dădeau examene cam la aceleaşi obiecte, m-am răzgândit şi m-am hotărât să mă înscriu şi eu la Hridrotehnică. Dar când am ajuns acolo era o coadă foarte mare la înscrieri. Motiv perntru care ne-am hotărât să mergem la facultatea de alături unde rândul era mai mic –  la Electrotehnică. După ce am terminat această facultate, am lucrat în cadrul ei ca şi cadru universitar timp de aproape şase ani. La un moment dat însă am înţeles că banii câştigaţi erau prea puţini pentru a-mi întreţine familia. Şi m-am hotărât să-mi deschid o afacere, renunţând ulterior la job-ul de la facultate. Aş vrea să înţelegeţi că schimbarea face parte din viaţă. Permanent trebuie să învăţaţi să vă adaptaţi schimbărilor care pot surveni în viaţa profeisonală oricând, în momente în care vă aşteptaţi mai puţin. Managementul schimbării este o lecţie pe care o veţi învăţa. Acum aveţi nişte vise; dar e posibil ca peste un număr de ani să faceţi cu totul altceva decât ceea ce credeaţi că veţi face în tinereţe. Personal cred că aveţi premisele pentru a reuşi indiferent de ce suprpize vă va oferi viaţa. Sunteţi inteligenţi, determinaţi şi dacă veţi învăţa şi munci cu aceeaşi seriozitate, cu siguranţă veţi ajunge la succes. Aveţi ceea ce vă trebuie pentru a reuşi. Important este să munciţi cu seriozitate şi să nu vă fie teamă de schimbare”, a arătat Gabriel Mardarasevici. 

“O condiţie esenţială pentru a reuşI este să cunoaşteţi cel puţin o limbă de circulaţie internaţională!”

Ioan Nani a răspuns la această întrebare punctând faptul că în viaţă putem face şi alegeri care pot părea nepotrivite la un moment dat. Important este să ştii cum să managerizi situaţia. “Dacă după primul an de facultate eşti convins că nu este deloc ceea ce îţi doreai, că nu ţi se potriveşte facultatea care ai ales-o, nu e o tragedie să renunţi la un an şi să te reorientezi. Bineînţeles, trebuie luate în calcul şi problemele legate de susţinerea financiară de care dispui pentru a face o astfel de schimbare. Dar, subliniez: dacă într-adevăr ajungi la concluzia că respectivul drum nu este pentru tine, ar fi bine să faci o schimbare după primul an de facultate. Mai este şi problema care apare după finalizarea studiilor. De exemplu cineva care termină Literele şi nu doreşte să fie profesor de franceză sau engleză. Un astfel de absolvent se poate angaja într-o companie, poate urma un master pe management şi după un număr de ani, dacă are abilităţi în domeniu, cunoscând şi una sau două limbi de circulaţie internaţională, poate ajunge manager sau director executiv. Există multe variante după finalizarea facultăţii. Important este să vă orientaţi în funcţie de ceea ce vă place să faceţi şi de abilităţile pe care credeţi că le aveţi şi pe care le puteţi valorifica. Vreau să mai subliniez ceva: o condiţie esenţială pentru a reuşi, pentru a performa în orice domeniu este să cunoaşteţi cel puţin o limbă de circulaţie internaţională”, a precizat Ioan Nani. Gabriel Mardarasevici a completat şi el la acest capitol:”Pentru a vă maximiza şansele, e obligatoriu să ştiţi cel puţin o limbă străină”. 

Cât de importanţi sunt banii?

La această întrebare, ambii invitaţi au subliniat că banii, sau mai bine zis lipsa banilor, reprezintă motorul care ne “susţine” pentru a ajunge la succes. Dar, nu înseamnă totul. “Evident că mi-au lipsit banii. Acesta a fost motivul pentru care am început afacerea. Dar banii sau mai bine zis lipsa banilor trebuie să fie motorul, nu ţinta finală a acţiunilor voastre. Succesul şi implicit banii vind după multă muncă şi multe sacrificii în viaţa personală. După ce am pornit afacerea pentru ca aceasta să devină una de succes, munceam de dimineaţa până seara. După zece ani de muncă asiduuă, a venit un moment în care am zis: suficient. Şi am vândut firma, acordând mai mul timp vieţii de familie. M-am odihnit câţiva ani după care am revenit în afaceri pentru că simţeam că încă mai am ceva de spus, de realizat în domeniu. Aş vrea să reţineţi că succesul şi banii înseamnă în acelaşi timp multă muncă şi sacrificii în viaţa personală”, a subliniat Gabriel Mardarasevici. Ioan Nani a precizat că banii îţi pot asigura un anumit confort, iar lipsa lor te motivează; dar banii nu înseamnă totul. “În viaţă ne redefinim continuu. Însă, există un principiu statornic pe care sper să vi-l amintiţi şi care ar trebui să vă ghideze: Banii nu înseamnă totul! Sunt unii care merg prea departe pentru a avea mulţi bani, tot mai mulţi bani. Dar, trebuie să existe un echilibru. Personal consider că e mai important să faci ceea ce îţi place, ce te pasionează, să trăieşti acolo unde te simţi bine şi să ai alături oameni care îţi sunt dragi şi care te preţuiesc. Poate împlinirea acestor trei criterii nu vă va transforma în oameni foarte bogaţi, dar cu siguranţa veţi fi fericiţi”,  a spus Ioan Nani. 

Cât de grav este eşecul? Cum trec peste el? 

“Eşecul ustură, dar face parte din viaţă. Important este ca un eşec să te motiveze. Şi la fel de impoprtant este să-ţi calculezi cu onestitate şansele de succes în ceea ce îţi doreşti să faci. Cu cât  te supraevaluezi mai mult, cu atât dezamăgirea va fi mai mare. Când vă propuneţi să faceţi ceva, fiţi sinceri şi calculaţi-vă cu mare rigoare şansele de reuşită. Este o condiţie esenţială pentru e evita pe cât posibil un eşec”, a arătat Gabriel Mardarasevici. Ioan Nani  a amintit însă şi de acceptarea cu demnitate a unui eşec. “Viaţa este alcătuită din reuşite, dar şi din eşecuri. Cred că important este să accepţi cu demnitate un eşec, să nu îl vezi ca un capăt de lume, să te motiveze să mergi mai departe şi să încerci să afli unde ai greşit pentru ca în viitor să nu mai repeţi greşelile respective”.

De la eşec la succes: câteva propoziţii simple care vă pot ajuta să găsiţi drumul spre success, atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală

Gabriel Mardarasevici a ţinut să le amintească tinerilor căteva reguli simple pe care le-a învăţat la cursurile de training cu formatorii americani, reguli pe care le-a aplicat şi care l-au ajutat foarte mult. “Poate vi se va părea banal ceea ce am să vă spun. Aşa mi s-a părut şi mie când am auzit pentru prima dată aceste reguli. Dar, m-am convins cât sunt de importante pentru a te conduce spre succes, indiferent de domeniul în care activezi. Le-am auzit la un curs cu traineri americani care au pus accentul pe implicare, subliniind rolul esenţial al acestora pentru a avea success în viaţă, atât pe plan personal, cât şi profesional. Sunt câteva propoziţii simple pe care sper să le reţineţi şi să le folosiţi. 1. Mulţumesc. 2. Te iubesc. 3. Vă rog frumos. 4. Ce pot să fac pentru dumneavoastră?”.

Ce este esenţial pentru a deveni un bun manager?

“Un bun manager, un bun lider al unei firme, companii, organizaţii trebuie să câştige în primul rând încrederea oamenilor. Dacă le-ai promis ceva,  trebuie obligatoriu să te ţii de cuvânt şi să realizezi acea promisiune. Altfel, le pierzi încredrea. Şi fără încrederea oamenilor eşti “ZERO”.

La fel de important este ca un manager să facă alegerile importante pentru firmă sau organizaţie fără să se grăbească. E înţelept să nu te grăbeşti atunci când trebuie să iei o decizie importantă”, a subliniat  Ioan Nani (foto), directorul general şi preşedintele CA al “Antibiotice” Iaşi, companie care împlineşte în  2015, 60 de ani de activitate şi care are contracte cu 74 de ţări din lume. 

Care este viitorul pentru cei care doresc să lucreze în programare?

“Este un val în prezent şi foarte mulţi tineri aleg informatica, urmânnd ca în viitor să lucrezi ca programatori. E posibil ca peste câţiva ani pe piaţa muncii să fie foarte mulţi programatori.

Îi sfătuiesc pe cei care aleg acest drum să opteze pentru un angajator care să le ofere şansa de a lucra şi în creaţie, şansa de a merge pe teren, de a lucra cu clienţii şi a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă clientul. Să nu se mulţumească doar cu acea muncă de programare care nu te provoacă, ci presupune doar automatisme. E mai dificil poate, dar veţi acumula o experienţă care la un moment dat va face diferenţa” a punctat Gabriel Mardarasevici (foto). 

“Este prima dintr-o serie de întâlniri cu oameni de succes pe care le iniţiem astăzi!”

Toni Hriţac (foto), redactor şef Ziarul de Iaşi:”Este prima dintr-o serie de întâlniri pe care le iniţiem astăzi. Ne dorim să vă oferim posibilitatea de a vă întâlni cu  persoane care de-a lungul timpului v-au ajutat, sprijinind Programul ProRuralis. Sunt oameni care au reuşit în domeniul lor, au performat şi sunt printre primii. Cred că îi putem privi din trei ipostaze. Prima, cea de sponsori ai proiectului. Gestul lor de a sprijini financiar acest proiect este un act esenţial pentru  funcţionarea unei societăţi. Există la noi opinia că lucrurile merg de la sine. Dar, adevărul e că fără implicare nu putem vorbi de bine social. Invitaţii de astăzi au o asemenea conduită activă. O conduită care schimbă lucrurile în bine. A doua ipostază este cea de oameni de afaceri de succes. De la ei puteţi afla  cum se poate ajunge la succes. Iar cea de-a treia ipostază din care pot fi priviţi, este cea de colegi. Sunt foşti liceeni care au avut şi cred că încă mai au acea îndrăzneala specifică tinereţii. Şi pe care eu o consider una dintre cheile succesului”. 

Comentarii