Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nefropatie diabetică: cine riscă să ajungă la dializă?

GALERIE
Nefropatia diabetică
  • Nefropatia diabetică
- +

Stadiul final al bolii, când este necesară dializa, poate fi întârziat. Mulţi dintre pacienţi încetinesc evoluţia bolii deoarece respectă indicaţiile privind modificarea stilului de viaţă,  îşi însuşesc corect recomandările pentru tratamentul diabetului zaharat şi îşi monitorizează prin analize şi investigaţii constante  glicemia, funcţia renală, tensiunea arterială  

„Nefropatia diabetică (ND) sau boala renală asociată diabetului zaharat este o complicaţie cronică a diabetului zaharat (DZ), ce apare atât în DZ tip 1 cât şi în DZ tip 2, la 20-40% dintre cazuri, reprezentând cea mai frecventă cauză a bolii cronice de rinichi (BCR).  Aproximativ una din 6 persoane cu diabet zaharat tip 2 va dezvolta boală cronică de rinichi,  în comparaţie cu 1 din 3 persoane cu diabet zaharat tip 1“, arată dr. Ionuţ Nistor, medic specialist în nefrologie, şef de lucrări UMF Iaşi, purtător de cuvânt  al Spitalului „Dr. C. I. Parhon“   Iaşi.

ND este prima cauză de insuficienţă renală cronică terminală în ţările occidentale şi reprezintă cca 30-40% din cazurile  incluse în programele de supleare renală (nota redacţiei - dializă). Dintre acestea, 70-90% au diabet zaharat de tip 2.  „În ultimii ani se observă o creştere importantă a numărului de pacienţi cu DZ în centrele de dializă (cu aproximativ 10-15% pe an). Aceasta se explică prin creşterea globală a prevalenţei DZ, îmbunătăţirea supravieţuirii pacienţilor cu DZ  şi creşterea capacităţii de dializă în ţările dezvoltate“, explică dr. Cristina Toarbă, medic primar Diabet, Boli de Nutriţie şi Boli Metabolice, în cadrul Spitalului Clinic „C.I. Parhon“ Iaşi.

„În contrast cu situaţia din diabetul zaharat de tip 1, incidenţa BCR este în creştere la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Această tendinţă este explicabilă dacă ţinem cont de fenomenul de îmbătrânire globală: creşte speranţa de viaţă  şi atunci un număr mai mare persoane vor dezvolta complicaţii ale diabetului zaharat. Trebuie precizat că odată ce afectarea renală s-a instalat, intervalul dintre debutul BCR şi stadiul final al bolii renale (BCRT) variază de la 4-18 ani. Însă, stadiul final al bolii când este necesară dializa, poate fi întârziat de terapie intensivă pluridisciplinară care să includă controlul TA, glicemiei şi al dietei. Important este să surprindem debutul bolii în stadii incipiente şi să încercăm să controlăm cât mai bine factorii ce pot accelera evoluţia bolii“, completează dr. Ionuţ Nistor. 

De ce apare nefropatia diabetică  

Rinichii au rolul important de a elimina din organism produşii de care acesta nu mai are nevoie. Toxinele ingerate sau produse în organism sunt transportate prin sânge către rinichi, trec  prin peretele vaselor mici de sânge de la  nivel renal (capilare) şi sunt eliminate în urină. La pacienţii cu ND rinichiul nu mai este capabil să filtreze impurităţile, iar acestea se acumulează în sânge. Mai mult, datorită expunerii îndelungate la valori glicemice crescute capilarele renale se deteriorează şi permit trecerea în urină a unor substanţe importante pentru organism, cum sunt proteinele. În mod normal pierderea de proteine prin urina este minimă (sub 30 mg/24 ore), dar creşte în paralel cu gradul afectării renale şi poate ajunge la câteva grame pe zi în stadiile avansate.  

Trebuie subliniat că boala renală asociată diabetului zaharat poate evolua silenţios, uneori chiar până în stadii avansate. „În practica clinica sunt întâlnite numeroase cazuri în care boala renală asociată diabetului zaharat este depistată la un control de rutină sau când pacientul se prezintă la medic pentru diverse motive, aparent fără legătură cu funcţia renală: valori tensionale crescute, edeme, sughiţ, scăderea apetitului, greaţă şi vărsături. Diureza (cantitatea de urină care se formează renal şi se elimină într-un interval de 24 de ore) iniţial bună, scade progresiv, iar urina poate deveni tulbure, cu sediment gros. În stadiile avansate pacienţii prezintă halenă uremică  - respiraţie cu miros caracteristic - şi anemie, exprimată clinic prin paloare şi oboseala marcată“,  arată dr. Cristina Toarbă. 

Cui ne adresăm pentru evaluare nefrologică în Iaşi? 

Pentru a şti dacă s-a instalat sau nu boala renală, dacă aceasta este la debut sau a evoluat, orice pacient cu diabet zaharat trebuie să facă periodic o serie de analize, investigaţii şi măsurători. „Ideal ar fi ca orice pacient cu diabet zaharat să-şi verifice la fiecare şase luni nivelul de proteine eliminate urinar. Dacă apare microalbuminuria, putem suspecta un debut al bolii renale. Tot o dată la şase luni ar fi ideal să se efectueze un sumar de urină, apoi să se afle valorile din sânge ale creatininei şi în funcţie de acestea calculându-se Rata de Filtrare Glomerulară, acel parametru care evaluează funcţia rinichiului.  

De asemenea, trebuie verificată tensiunea arterială - ideal ar fi să se măsoare lunar, la cabinetul medicului de familie. Şi, bineînţeles, monitorizate constant, valorile glicemiei. În funcţie de rezultate, pacientul poate fi îndrumat spre un medic specialist nefrolog dacă sunt suspiciuni în ceea ce priveşte debutul sau evoluţia bolii renale. „Orice pacient la care diabetul zaharat a fost diagnosticat de 5 ani, ar trebui să fie văzut şi evaluat şi de un specialist nefrolog, indiferent dacă are sau nu semne de boală renală. Aşa cum se preciza mai sus, nefropatia diabetică evoluează lent şi silenţios. Şi de multe ori pacientul ajunge la nefrolog  după ce apar simptomele: edeme la nivelul picioarelor, urinări frecvente în special în cursul nopţii - ceea ce înseamnă că boala renală nu a fost depistată la timp şi a avansat destul de repede. Avem o echipă multidisciplinară care include medici nefrologi, medic  diabetolog, medici geriatri şi medici specialişti în chirurgie vasculară  etc.

Deci, putem evalua  complet un pacient cu DZ. Spitalul Clinic „Dr C. I. Parhon“ din Iaşi are singura clinică de specialitate din judeţul Iaşi şi este, de asemenea, Centru de Expertiză în Nefrologie în  Moldova. Anual, monitorizăm şi tratăm aproximativ 500 de pacienţi cu DZ şi complicaţii renale avansate, la care se adaugă aproximativ 3.000 de pacienţi cu diabet zaharat care au boală renală în stadiu incipient. Un consult care implică şi o evaluare nefrologică, cu un bilanţ complet al funcţiei renale, poate ajuta la depistarea din timp a afectării renale“, punctează dr. Ionuţ Nistor. 

Microalbuminuria

La persoanele sănătoase se pot găsi în urină în mod normal cantităţi mici de albumină ( nota redacţiei - proteină). Rata de excreţie a albuminei urinare este de 3-25 mg/zi, cu o valoare medie de 10 mg/zi. Microalbuminuria (MA) este termenul ce semnifică creşterea eliminării în urină a albuminei în cantităţi între 30 şi 300 mg/24 ore. „Microalbuminuria este cel mai important test efectuat în practică şi permite diagnosticul afectării renale incipiente. Pentru confirmarea MA sunt necesare cel puţin două determinări pozitive într-un interval de 3-6 luni şi excluderea altor cauze posibile de anomalii urinare (efort fizic intens, infecţii urinare, menstruaţie, boli acute febrile, HTA necontrolată, decompensări cardiace sau dezechilibru glicemic major)“, explică dr. Cristina Toarbă. 

Rata de filtrare glomerulară evaluează funcţia rinichiului

Alături de microalbuminurie care poate depista instalarea bolii renale încă din stadii incipiente, un alt parametru important pentru a evalua corect funcţia renală este Rata de filtrare glomerulară (RFG). Pentru a putea calcula RFG, trebuie să se afle mai întâi valorile creatininei serice. Aceste valori se află în urma recoltării de sânge de la pacient. Plecând de la valorile creatininei, medicul, cu ajutorul unor formule de calcul specifice, stabileşte care este Rata de Filtrare Glomerulară. De ce este important să se urmărească şi acest parametru? „Boala cronică de rinichi este prezentă dacă pacientul prezintă o reducere a RFG sub 60 ml/min timp de mai mult de 6 luni. Atunci când un pacient cu DZ are o funcţie renală care sugerează o afectare cronică, RFG < 60 ml/min sau o valoare a creatininei serice crescute, el trebuie îndrumat pt evaluare de către medicul specialist nefrolog“ explică dr. Cristina Toarbă. 

Odată instalată ND în stadiul terminal - subliniez că vorbim de stadiu terminal - prognosticul este mai sever comparativ cu cel al pacienţilor cu BCR în stadiul terminal fără diabet, indiferent de metoda de substituţie a funcţiilor renale utilizată: la 10 ani supravieţuiesc 10% dintre bolnavii hemodializaţi, supravieţuire mai mică în dializa peritoneală şi 20- 25% la bolnavii transplantaţi. De aceea se impune, ca, încă de la depistarea DZ, să se trateze agresiv toţi factorii de risc ce ar putea duce la apariţia nefropatiei diabetice sau i-ar putea accelera progresia. De asemenea, e foarte importantă monitorizarea constantă a funcţiei renale prin investigaţiile menţionate mai sus. Astfel, se poate depista instalarea nefropatiei diabetice în stadii de început şi se pot lua măsuri care să încetinească evoluţia spre insuficienţă renală cronică. Trebuie spus că un număr destul de mic dintre pacienţii cu DZ ajung la dializă. Mulţi dintre pacienţi încetinesc evoluţia bolii deoarece respectă indicaţiile privind modificarea stilului de viaţă, îşi însuşesc corect recomandările pentru tratamentul diabetului zaharat şi îşi monitorizează prin analize şi investigaţii constante glicemia, funcţia renală, tensiunea arterială. 

Cum putem preveni sau reduce progresia Nefropatiei Diabetice 

„Din momentul în care apare Microalbuminuria, măsurile terapeutice au ca scop controlul acelor factori care pot accelera evoluţia bolii: valori mari ale glicemiei, fumatul, valori mari ale tensiunii arteriale. etc. Controlul acestora poate reduce progresia către stadii mai avansate. De precizat că toate măsurile terapeutice prezentate mai jos trebuie discutate cu medicul specialist şi adaptate pentru fiecare pacient, în funcţie de vârstă şi caracteristicile fiecărui pacient“, completează dr. Cristina Toarbă. 

Ce trebuie urmărit 

1. Controlul glicemic strict - având ca ţinta terapeutică HbA1c < 7%, discutat cu medicul curant şi adaptat pentru fiecare pacient;

2. Renunţarea la fumat - poate reduce riscul de progresie a ND cu 30%;

3. Controlul HTA - TA ţinta fiind <130/80 mmHg şi utilizarea unui tratament care să includă antihipertensive de elecţie, cu efect antiproteinuric şi de protecţie renală;

4. Controlul greutăţii (respectiv reducerea greutăţii în cazul pacienţilor obezi);

5. Dieta moderat hiposodată (<6g - zi), hipoproteică (0,8- 1 g/kgc/zi) - discutată cu medicul curant şi adaptată pentru fiecare pacient;

6. Evitarea medicamentelor nefrotoxice - substanţe de contrast, AINS (de exemplu: diclofenac, aspirină, nurofen), unele antibiotice (ex. gentamicina) etc.

Atenţie la stabilirea de ţinte glicemice foarte mici

Având în vedere asocierea puternică între diabetul de tip 2 şi boala de rinichi terminală, un control eficient al glicemiei este probabil cel mai eficient mod de a reduce progresia BCR la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, trialurile clinice efectuate până în prezent sugerează că stabilirea de ţinte glicemice foarte mici pot avea rezultate negative, crescând riscul de hipoglicemie. 

Tensiunea arterială 

„Valorile crescute ale tensiunii arteriale sunt puternic asociate cu dezvoltarea albuminuriei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Managementul hipertensiunii arteriale a fost dovedit a influenţa rata de progresie a BCR, precum numărul de evenimente CV şi este, prin urmare, un obiectiv major atât al prevenirii cât şi al managementului. Există dovezi care indică că utilizarea de IECA ca şi medicamente antihipertensive de primă intenţie ar avea un efect de renoprotecţie în plus fată de efectul asupra tensiunii arteriale“, arată dr. Ionuţ Nistor. 

Valori crescute ale colesterolului 

Un profil lipidic anormal (ex. valori crescute ale colesterolului seric), este puternic asociat cu progresia şi severitatea BCR la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Având în vedere această asociere puternică între dislipidemie şi bolile CV, controlul profilului lipidic în diabetul de tip 2 este recomandat indiferent de prezenţa altor factori de risc asociaţi cu BCR.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri